HØYSKOLEN: — Det er en bredere tredemølle som gjør det mulig for oss skøyteløpere å kunne terpe teknikk på rulleskøyter innendørs, sier Sverre Lunde Pedersen.

Apparatet bronsevinneren fra allround-VM i Calgary beskriver, er den nye stormøllen i den fysiologiske testlaben på Høyskolen i Bergen. Møllen er en gave fra Trond Mohn, og skal brukes i samarbeid med Olympiatoppen.

PÅ TV: Sverre Lunde Pedersen kan se seg selv fra flere vinkler på TV-skjermen foran seg når han går. FOTO: Rune Nielsen

Fredag var de lokale landslagsløperne i skøyter Sverre Lunde Pedersen, Håvard Lorentzen og Sindre Henriksen (alle 22) på plass for å teste ut møllen, som skal gjøre det enklere å gjennomføre fysiske tester og terpe teknikk også på sommerstid.— Man kan teste og trene med alt som ruller, enten det er rulleskøyter, rulleski, rullestol eller sykkel. Møllen er et godt verktøy for toppidrettsutøvere, handikaputøvere og oss på høyskolen som driver med forskning, sier Morten Kristoffersen, som er ansvarlig for den fysiologiske laben.

Relevante tester

Rundt møllen er det festet flere kameraer, som gjør det mulig for både utøveren og trenerne å se den tekniske utførelsen fra flere vinkler. I tillegg er det muligheter for å koble den opp mot andre apparater, slik at man kan gjennomføre både O2— og terkseltester i idrettens faktiske bevegelsesmønstre. Tidligere har skøyteløperne, for eksempel, måttet gjøre slike tester på sykkel.

Disse fasilitetene har tidligere kun vært mulig å ta i bruk på Olympiatoppen i Oslo. At man nå har fått en stormølle i Bergen, vil bety mye for utviklingen av neste generasjons skøyteløpere, mener Hans R. Dankertsen, daglig leder i Fana IL.

— Tidligere har vi måttet reise vekk for å bruke slike fasiliteter, og det koster jo penger. Nå kan vi være her og samtidig få gjøre den treningen og de testene som er nødvendig for at enda flere skal bli bedre, sier Dankertsen.

For Pedersen og de andre landslagsløperne betyr det først og fremst at man kan korte ned på antall reisedøgn.

— For de beste kan man også begrense reiseaktivitet. De har så mange reisedøgn fra før at det sliter dem litt ut. At de blir værende her gjør også at miljøet her blir bedre for de andre utøverne, sier Dankertsen.

Trekker inn i dårlig vær

Utenfor sesong er Pedersen og de andre lokale landslagsløperne gjerne to uker i Oslo og én uke hjemme i Bergen. Med de nye fasilitetene på plass, vil det spille mindre rolle hvor de befinner seg.

— Jeg trener jo når jeg er hjemme i Bergen også, så det er fint at jeg nå kan få muligheten til å kunne trekke innendørs dersom været er dårlig, sier Pedersen.

Han sier at han foretrekker å gå med rulleskøyter på bane utendørs, men at en mølle vil være et godt supplement til det eksisterende treningsarbeidet.

— Det er en fordel at man kan se seg selv i speil og video når man går. Da er det mye enklere å utvikle seg teknisk, sier Pedersen, som tok sin første verdenscupseier forrige sesong.

— Det er hele tiden detaljer å jobbe med. Møllen gir en god anledning til å terpe de små detaljene. Om de detaljene kun utgjør åtte hundredeler, så kan det være nok til å ta et steg opp på pallen i skøytesporten, sier Dankertsen.

Brukes til forskning

Men møllen, som er en gave i millionklassen fra Trond Mohn, skal ikke bare bli brukt av skøyteløperne. Utøvere i flere idretter kan gjennomføre tester på møllen, og høyskolen vil bruke den aktivt til forskning innenfor trening.

— Å ha et tett samarbeid med idretten gjør også vår forskning bedre, sier Kristoffersen, og legger til:

— Bredden på bruken av denne møllen er veldig stor. Akkurat nå har vi master- og bachelorstudenter som skriver oppgaver om handikapidrett, for eksempel, som bruker den til å gjøre tester. Det er viktig at vi også kan ha muligheter til å gjøre slikt også i Bergen, sier han.