Med tiden 6.20,64 gikk Sverre Lunde Pedersen gikk inn til annenplass på 5000 meter i verdenscupfinalen i tyske Erfurt lørdag. Dermed sikret osingen seg også annenplassen i langdistansecupen sammenlagt, noe som gir en premie på ca. 81.000 kroner. I tillegg får Pedersen rundt 8.000 kroner for annenplassen i løpet.

— Det er ikke vanvittige premiepenger i skøytesporten, men dette er godt å ta med seg, sier 22-åringen.

Taktisk godt løp

Han har aldri mottatt en større premiesum.

— For tredjeplassen i allround-VM fikk jeg noe lignende, men ikke fullt så mye, sier han.

I par med mannen som ledet distansecupen, Bob de Jong, viste Pedersen at formen fortsatt er god. Men selv om han passerte de Jong på sammenlagtlisten, var det ingenting å gjøre med. Jorrit Bergsma. Nederlenderen vant med 6.17,49, og stakk dermed også av med ca. 121.000 kroner for seieren i distansecupen.

— Jeg hadde full klaff med hvordan jeg la opp løpet taktisk, og gikk bedre og bedre utover. Et av målene mine før sesongen var å komme på pallen sammenlagt, så dette var bra. Etter tredjeplassen i VM går jeg med god selvtillit og lave skuldre, sier Pedersen.

- Kanonsesong

NRKs skøyteekspert Even Wetten er imponert.

— Sverre er i ferd med å bli en kjempeløper. Han har hatt en kanonsesong, med pallen i allround-VM og sammenlagt her. Vi må tilbake til sesongen 2009/10 for å finne en like bra norsk prestasjon, da Håvard Bøkko vant langdistansecupen, sa Wetten på direkten.

Søndag har Pedersen mulighet til nok en pallplassering sammenlagt. Også på 1500 meter ligger Pedersen som nummer to før avslutningen, 51 poeng bak nederlandske Kjeld Nuis. Skulle Pedersen vinne løpet, må Nuis klare pallplass for ikke å bli passert i sammendraget.

Også i 1500 meter-cupen er det ca. 121.000 kroner til vinneren, ca. 81.000 kroner for annenplass og ca. 57.000 kroner til nummer tre.

— Jeg kan ikke tenke på Nuis, men må bare gå det jeg klarer. Målet er å holde seg på pallen også på denne distansen, sier Pedersen.

Håvard Holmefjord Lorentzen kom for øvrig inn som sjettemann på 1000-meteren med 1.09,67. Her var canadiske Denny Morrison overlegen med 1.09,07.