Da TIL møtte Bodø/Glimt på Aspmyra 16. mai og tapte 0–1 var det mange som så mørkt på fremtiden. Det var TILs femte strake serietap, og med det havnet laget sist på tabellen. Fire poeng på ni kamper var fasiten der og da. Med de antatte topplagene Odd, Rosenborg og Molde på rekke og rad i de neste kampene hadde det vært lett å spå null poeng og tre strake tap.

I stedet har Gutan og trenerduoen Steinar Nilsen og Bård Flovik internt beholdt roen i en periode der det tidvis har stormet på utsiden fordi resultatene ikke har kommet. Tålmodighetene og troen på det man driver på med har begynt å betale seg. Fredagens 2-0-seier mot Molde på Alfheim etterfulgte nemlig som kjent 2–2 mot Odd og 1–1 mot Rosenborg.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Hva har skjedd på Alfheim de siste ukene som gjør at resultatene er begynt å komme? Det er her flere av klubbens nye ansikter – seks av dem i tallet – har spilt sentrale roller.Personlige feil, særlig på keeperplass er så godt som borte. Før denne sesongen var tanken at Gudmund Taksdal Kongshavn og Benny Lekström skulle være klubbens målvakter. Men de reneste tabbekavalkadene og skadetrøbbel åpnet for en spiller selv fotballnerder skulle slite med å vite hvem er. Pål Vestly Heigre ble lånt inn fra Viking kort tid før sesongstart for å være et back-up-valg i mål. 6. juni 2015 vet alle hvem han er. De siste 180 minuttene han har spilt fotball er fasiten ett -1 – baklengsmål mot Rosenborg på Lerkendal og Molde på Alfheim etter noen redninger av en annen verden. I Tromsø blir man helt av langt mindre.

Jeg traff Heigre i pressesonen på Lerkendal, og da, som fredag kveld, var han veldig beskjeden på egne vegne.

Men jeg skal si deg en ting Pål: Prestasjonene dine er så solide at det ikke er tvil om at du bør fortsette i TIL. Her må klubbledelsen ved sportssjef Svein-Morten Johansen på banen for å finne en løsning som gjør at du også er å se på Alfheim etter at låneperioden går ut i juli.

Det er heller ikke tilfeldig at Gutan har begynt å ta poeng, og sluttet å tape, etter at Christian Landu-Landu, også han fra Viking, debuterte mot Odd 25. mai. Gjennom TILs tunge start på sesongen har jeg på flere treninger hatt selskap på sidelinja av en syklende Landu-Landu, som har skuet ut over de friskmeldte lagkameratene. For da Landu-Landu fikk tillit mot Odd ga tilførte han Gutan duellstyrken, evnen til å forflytte seg raskt og råskapen som hadde manglet defensivt på midtbanen. Landu-Landu er ikke verdens beste pasningsspiller, men du verden for en oppofrelse og bestemthet. Jeg så tegn til at Stavanger-fødte Landu-Landu hadde disse egenskapene på La Manga i vinter, før han ble skadet, men jeg er overrasket over at han så raskt etter skadeperioden skulle bli en sentral spiller for TIL.

Fredagens 2-0-seier var spillemessig på langt nær veldig bra av TIL. Men der de tidligere i sesongen har latt motstanderen på altfor enkelt vis slippe til klarte TIL å holde nullen gjennom hele kampen. De siste tre kampene har vist akkurat det som de fleste av oss har sett. At laget fikk for dårlig betalt tidligere i sesongen.

Å se at svenske Marcus Hansson, fra Gävle i vinter, satte toppen av kransekaka med TILs eliteseriemål nummer 1.000 i går var også morsomt. Han har slitt i starten av TIL-karrieren og ble til slutt benket da Landu-Landu ble friskmeldt. Jeg tror at gjennom å flytte Hansson opp fra en defensiv midtbanerolle kan man få mye mer ut av potensialet hans. Folk jeg har snakket med som har fulgt svensken tidligere i karrieren har fortalt meg at Hansson er best offensivt i banen, og de har latt seg overraske over at han har blitt foretrukket lenger bak på banen.

I perioden før TIL begynte å ta poeng var det ikke angrepsspillet som var problemet. Tvert imot presterte Gutans offensive krefter ved Zdenek Ondrasek og forrige sesongs Ranheim-spiller Gjermund Åsen i spissen så godt som man kunne kreve. Åsen hadde en strålende start på TIL-oppholdet, men har slitt med skader de siste ukene. Han er TIL nødt til å få i gang igjen. På toppen av dette har også midtstopper Magnar Ødegaard begynt å finne tonen i midtforsvaret med Simen Wangberg, selv om jeg mener førstnevnte er den som sammen med Gudmund Taksdal Kongshavn er den som er lengst unna å overbevise til nå av nykommerne.

Å hente spillere til et lag er stort sett gambling, og med sine ressurser har TIL på langt nær kunne hente på øverste hylle. For å sette det på spissen er det B-varer klubben har hentet inn. Slike som ikke har lyktes eller fått sjansen til å lykkes på eliteserienivå tidligere.

I Tromsø får de den. Mange før dem har gjort det samme, og tatt steget videre til store karrierer.