Det var en emosjonell Thor Hushovd som fredag formiddag ga et samlet pressekorps beskjed om at han legger opp. Det etter 15 år som proff og 27 år i en sport han elsker og alltid kommer til å elske. Et kyssesykevirus har gjort den siste tiden som syklist for tøff, og etter årets VM i Ponferrada i Spania (dersom han blir tatt ut) gir 36-åringen seg.

– Å bestemme seg for å legge opp, har vært en lang og vanskelig prosess, men på grunn av sykdommen ble jeg tvunget til å ta det valget. Rett før jeg kom hit var jeg veldig nervøs. For meg er dette en stor sak. Derfor ville jeg at det skulle foregå riktig, og jeg ville si de riktige tingene, sier Hushovd til Aftenposten etter fellesseansen på The Thief-hotellet på Tjuvholmen.

Trekker frem tyskere

På spørsmål om han kan plukke ut tre utøvere som han har hatt et spesielt forhold til, velger Hushovd tyskerne Jens Voigt og Andreas Klier – i tillegg til både Mads Kaggestad og Gabriel Rasch.

– Jens Voigt lærte meg opp da jeg kom til Crédit Agricole, og han er en veldig jordnær fyr – selv om han er stjerne. Andreas Klier lærte meg – om ikke jeg vant dem – å kjøre klassikere, og Mads Kaggestad og Gabriel Rasch har jeg gjort utrolig mye gøy sammen med, sier Hushovd.

– Var det noen du aldri klarte å komme på god fot med?

– Selvfølgelig, jeg har jo fiender der ute. Jeg tror jeg er en av dem som har veldig få, men jeg har fiender som jeg synes er tjukke i hodet og kall det hva du vil.

Noen navn vil han ikke ut med nå, men de kommer kanskje i boken om ham som kommer ut til høsten.

Mer pappa

Selv har Hushovd VM-seieren i 2010 som karrièrens høydepunkt. Å tegne opp resten av listen, synes han er vanskelig.

– Jeg tror ikke jeg klarer det. Hodet mitt er så … Jeg har gjort så vanvittig mye, sier Hushovd.

Etter sykkelkarrièren blir det mer tid til å være pappa for barna Isabel og Niklas. Hushovd og kona Susanne velger å la familien bli værende i Monaco.

– Vi trives veldig godt der. Hvis vi skulle flyttet hjem til for eksempel lille Grimstad, tror jeg det ville blitt to for store forandringer på én gang. Det kunne fort blitt for mye tomrom, sier Hushovd.

Den nye tilværelsen som venter etter endt sykkelkarrière, ser han på som «en åpen bok med blanke ark». Om han kommer til å gjøre noe innenfor sykkelsporten eller noe helt annet, vet han ikke ennå.

– Jeg har fått henvendelser fra næringslivet både der borte og her hjemme, så vi får se, sier Hushovd.

Hushovd sykler ikke fellesstarten i NM, som arrangeres på Eidsvoll søndag.