SVEITS (bt.no): Egil ”Drillo” Olsen sier Daniel Braaten noen ganger ser ut som om han lever i sin egen verden. Men nå har Braaten funnet seg selv på landslaget.

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport

— Det å finne ut av hvilke knapper du skal trykke på, og hvordan du skal lade opp til en kamp, det nytter det ikke å ta i fellesskap. Da treffer du ikke alle. Det må folk finne ut av, og de må være nysgjerrige på seg selv. De må spørre: ”Hva må jeg gjøre før denne kampen for å yte optimalt?” Om han har tenkt mer på det, vet jeg ikke, men det er mulig Braaten har truffet den riktige knappen, sier Drillo.

Alle som har fulgt landslaget de siste årene har utsatt seg for å fremskynde gråningsprosessen i håret på grunn av Daniel Braatens mildt sagt varierende prestasjoner. 30-åringens potensial har aldri vært oppe for diskusjon, men ofte har Braaten ikke vært i nærheten av det alle vet han kan hvis han vil. Til og med Drillo har slått fast at problemet med Braaten er at han av og til ikke gidder.

- Må la Braaten være Braaten

Da Norges landslagsspillere entret flyet som skulle ta dem fra Zürich til Larnaka, Kypros i går, var det ingen tvil om hvem som var hovedpersonen. Med tre knallsterke prestasjoner så langt i VM-kvalifiseringen, er Braaten endelig blitt en nøkkelspiller for Norge.

- Det ser ut som om Daniel Braaten er sitt livs form. Alle sier at han har en ”av”-knapp og en ”på”-knapp. Nå har han tre gode kamper på rad. Mot Slovenia var han fantastisk, og mot Sveits gjorde han en ny toppkamp, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Braaten talte for spillerne etter kampen mot Sveits, og lagkamerat John Arne Riise sier han ”ikke har sett Daniel Braaten bedre”. Riise antyder at Toulouse-spilleren er avhengig av å få gjøre ting på sin egen måte, og at han nå får gjøre nettopp det.

— Det er viktig at spillere får forberede seg slik de kjenner selv at er rett. Vi må la Braaten være Braaten. Og nå slipper han alt maset han har kjent på i alle år. For de siste tre kampene har han vært kanonbra. Mot Sveits var han sinnssyk, mener Riise.

Spesialrolle for Braaten

Landslagssjef Egil ”Drillo” Olsen sier han bruker Braaten i en spesiell rolle. Braaten er kant, og defensivt en del av midtbanefemmeren, men når Norge vinner ballen skal han opp på offisdegrensen så fort som mulig og en ekstra spiss.

Dette gjør Norge sårbare hvis Braaten ikke gjør jobben sin, og det koster enormt med krefter. Det var tydelig mot slutten av kampen mot Sveits, da Braaten til slutt ikke lenger orket å løpe tilbake etter en oppofrende innsats kampen gjennom.

- Hvis Braaten mister ballen når han er oppe, da får vi trøbbel defensivt. Men mot Sveits mistet han aldri ballen. Han vant i lufta, og klarte å ta ballen ned, skryter Drillo.

Landslagssjefen er kjent for å gi spillerne sine mye ansvar for hvordan de tar vare på seg selv som toppidrettsutøvere. Han tror Braaten endelig har funnet ut av hvordan han skal få det beste ut av sitt talent.

— Folk er forskjellige. Noen er utadvendte, andre er innadvendte. Braaten er laidback, og ser ut som om han lever i sin egen verden, men han er grei å forholde seg til. Det er lov å være annerledes, sier Drillo.

Vil ikke skryte av seg selv

Braaten har nå rundet 40 landskamper. Han sier han synes det er ”moro”, men at han ikke har noen planer om å ta rekorden til Riise (107 kamper).

Braaten avviser at han er i sitt livs form, og vil ikke hause opp sin fremragende landslagsform for mye.

— Jeg synes det gikk bra. Defensivt var vi gode mot Sveits, og vi hadde en del sjanser i første omgang. Det er alltid godt å spille bra, men vi var en hel gjeng som gjorde det bra. Det var ikke bare meg.

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport