BEITOSTØLEN (Aftenposten): Therese Johaug passerte målstreken som suveren vinner av åpningsrennet på Beitostølen fredag. Johaug ledet klart fra første passeringstid og økte forspranget gjennom rennet.

— Det var et veldig lett føre og en lett løype. Jeg var nervøs før start, men kjente at jeg har fått utbytte av stakeøktene og styrketreningen jeg har hatt, sier Johaug til NRK.

Heidi Weng på 2.-plass gikk de 7,5 kilometerne hele 38,4 sekunder saktere enn Johaug. Kari Øyre Slind tok tredjeplassen.

Slind kapret tredjeplassen foran landslagsløpere som Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Maiken Caspersen Falla.

— Jeg er veldig overrasket. Det blir veldig artig å stå på pallen med de beste løperne. Jeg skjønner ikke at det går an, sier Slind til NRK.

— Jeg synes dette var bra. Jeg er et stykke bak, men jeg var enda lengre bak i fjor, sier Weng.

Gikk uten festesmurning

STAKET: Karianne Jevne gikk uten festesmurning. Foto: METTE BUGGE

Flere løpere prøvde seg blanke ski uten festesmurning. Blant dem var Kari Vikhagen Gjeitnes og Karianne Jevne.— Det er trøft å være den første. Det er ikke så mange andre som valgte det. Det var veldig glatte spor, og det egnet seg, sier Jevne til Aftenposten.

Skivalget var imidlertid ikke planlagt.

— Jeg hadde bestemt meg for ikke å stake, men fikk beskjed om å gjøre det da jeg kom i smøreboden, sier 22-åringen fra Heming.

Også Ingvild Flugstad Østberg valgte å gå uten festesmurning. Det endte med 5.-plass.

— Det var knalltøft gjort av henne. Jeg så henne rett før start, da vurderte hun om hun skulle gå med eller uten smurning. Det var tøft gjort, og jeg er veldig imponert over henne, sier Johaug.

— Det var noen gutter som tvilte på forhånd, så det er gøy å vise at det går an, smiler Østberg.

— Jeg er veldig glad for at noen prøvde å stake i dag. Det viser at langrenn er i utvikling, også for jentene, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland, som tror vinneren av herrenes renn senere fredag vil gå med blanke ski.