– Statistikk bruker jeg kun når det er noe positivt. Ikke ellers, sier Åge Hareide foran kveldens Ullevaal-dyst med VM-klare Paraguay.

Norge har tapt fem kamper på rad, og en må 30 år tilbake i tid for å finne verre takter.

Landslagssjefen som skulle skaffe glød, stolte øyeblikk og VM-billett, er til tross for fem tap på rad ikke på defensiven. Snarere tvert imot. Har spillerne den samme entusiasme ute på banen i kveld som Åge Hareide hadde etter trening i går, blir det norsk seier!

For Hareide predikerte og foreleste, svarte på spørsmål i en stiv time før han for andre gang ble bedt om å komme til spillerbussen som skulle kjøre troppen fra Ullevaal til spillerhotellet i sentrum. Da først kom Hareide på at han hadde egen bil og ba resten av en småfrustrert tropp kjøre.

Åge Hareide er smertelig klar over at resultatene ikke har gått Norges vei den siste tiden. En må helt tilbake til høsten 1975/våren 1976 for å finne sist Norge tapte fem kamper på rad. Den gang stoppet ikke elendigheten før etter syv nederlag. Rekorden kan slås i sommer.

Tøff motstand

– Vi kan gå inn i EM-kvalifiseringen med tre nye tap. Vi møter tross alt to VM-klare lag i Paraguay og Sør-Korea (1. juni), og kanskje møter vi Brasil som fersk verdensmester i august, sier Åge Hareide, vel vitende om at det ikke blir enkelt å snu trenden.

– Jeg har spurt spillerne om de har engasjement og om de har lyst til å spille for Norge. Jeg har fått et unisont ja fra alle. Derfor forventer jeg mye i kveld. I det minste vil jeg at vi skal dominere kampen, angripe fra start. Vårt største problem det siste året har vært å styre hjemmekampene. Det har vi til hensikt å gjøre, selv om Paraguay er et meget godt lag som ble nr. tre i VM-kvaliken i Sør-Amerika der de slo Argentina hjemme, sier Åge Hareide.

Landslagssjefen er mest spent på om den norske midtbanen vil fungere som han ønsker.

Martin kaptein

Som BT skrev i går blir Martin Andresen kaptein og vil få en sentral rolle både i kveld og i den kommende EM-kvalifiseringen.

– Martin er en naturlig ledertype som jeg håper kan holde seg skadefri og i form. Da er han et naturlig midtbanevalg som kan bli sentral i EM-kvalifiseringen, men det er også uhyre viktig å ha konkurranse om plassene. Både Martin og Tommy Svindal Larsen vet at spillere som Kristofer Hæstad og Christian Grindheim puster dem i nakken. Og for Norge betyr det alt å ha flere gode spillere i nøkkelposisjoner. Tidlig i september skal vi spille to viktige kamper på fire dager. Da kan det være godt å ha friske bein i bakhånd, sier Åge Hareide, som håper at Martin Andresen og Tommy Svindal Larsen blir nøkkelspillere i kveld.

Alt handler om EM

– Det er viktig med løpsstyrke på midtbanen, men vi må også ha spillere som kan behandle ballen. Vi har til tider vært engstelige for å spille vårt eget spill på hjemmebane. Nå har vi typer som mer har sin styrke i ballbehandling enn rå løpskraft. Både Martin og Tommy er i form, og derfor tror jeg at de kan prestere så bra at vi kan begynne å spille inn et EM-lag. For det er det det handler om nå. Øverst på tavlen på spillermøtene står det EM.

Sier Åge Hareide før han en halv time etter skjema setter kursen etter resten av troppen. Utførelsen har det vært mye å utsette på i det norske spillet det siste året. Engasjementet til landslagssjefen ville scoret høyt på FIFA-rankingen.

Og Hareide vet hva som er resepten for bedre tider.

– Å vinne fotballkamper er det som begeistrer. Kan vi i tillegg spille godt, engasjerer det enda mer. Men med seirer kommer også alt det andre. Det er bare en privatkamp, men en viktig en. For Norge, sier Åge Hareide.