I lørdagens Bergens Tidende tok fotballrådgiver Terje Liverød bladet fra munnen.

— At Rodolph Austin er eliteseriens bestemann sier mer om eliteserien enn Austin, sa Liverød, som mener at nivået på norsk fotball er begredelig.

— Jeg leser at det spekuleres om Austin skal selges til utlandet. Det kommer ikke til å skje. Austin er ikke god nok til en av de store ligaene. Han kunne kanskje klart seg brukbart på nivå 2 i England. Austin har klare mangler, det har da også utenlandske klubber påpekt overfor meg når vi har samtalt om spilleren, sa Liverød.

Tidligere England- og Skottland-proff Christian Kalvenes leste lørdag formiddag uttalelsene til Liverød.

- Liverød har rett i en del som han sier om den norske eliteserien. Vi har en liga som er temposvak og veldig ujevn i kvalitet , sier Kalvenes til bt.no.

— Europacupene er en målestokk. Stort sett blir de norske lagene slått ut i kvaliken år etter år, fortsetter Brann-forsvareren.

(Artikkelen fortsetter)

Terje Liverød er kritisk til nivået i eliteserien. (Foto: Digitalsport)

— Ville passet i Championship

Kalvenes er imidlertid ikke enig i at lagkompis Austin er for dårlig for større ligaer.

— Jeg tror at «Rudy» ville passet perfekt inn i engelsk Championship. Mange ser litt ned på Championship, men faktum er at de fleste norske topplagene ikke ville klart å hevde seg på det nivået. Jeg tror snarere at mange hadde rykket ned i League One (nivå tre i England), sier den tidligere Burnley-spilleren.

Kalvenes mener at Championship er på nivå med Premier League slik den engelske eliteserien var tidligere.

- Se på Birmingham. Et lag med mange gode spillere, og et lag som vinner kamper mot sterke lag i Europaligaen , sier han.

— Men å si at «Rudy» ikke kunne hevdet seg i en større liga, blir unyansert og feil. Han kunne spilt i ankerrollen. ”Rudy” er en suveren ballfordeler med høy fart, og jeg tror dessuten at han kunne ha hevet spillet sitt i en bedre liga, sier Kalvenes.

Tilfeldigheter

Han har ikke noe fasit på hvordan man kan få opp nivået på norsk fotball. Men han mener at det er litt tilfeldig hvem som får sjansen i større ligaer og ikke.

— Selv satt jeg på benken i Brann. Så fikk jeg sjansen i Skottland med Dundee United, og senere med Burnley som hevdet seg i Championship og som rykket opp i Premier League. Det finnes mange bedre fotballspillere enn meg som ikke har spilt i Premier League, sier lysluggen.

Han tror at mange utenlandske klubber er skeptiske til nivået i Norge, og at terskelen derfor er høy for å hente noen.

— Nivået i Skottland kan nok sammenlignes med i Norge. Se på alle spillerne som blir hentet fra Skottland til England. Det er korte avstander, og mange managere er skotske, påpeker Kalvenes.

- Diego skilte seg ut

I lørdagens BT tok Terje Liverød også opp sin klient Diego Guastavino som eksempel.

— I Norge var han blant de beste spillerne. Han var på årets lag i Dagbladet og er en spiller jeg lett ville kunnet selge inn til norske klubber. I Uruguay er han nå klubbløs og får ikke engang muligheten til å prøvespille for klubber i toppdivisjonen, sa Liverød.

Kalvenes sier dette:

— Når Diego kommer hjem til Uruguay, har nesten alle spillerne der de samme ferdighetene som ham. I Norge skilte han seg ut på en helt annen måte, sier Christian Kalvenes.