BEITOSTØLEN (adressa.no): I dag går Petter og Tomas Northug for NM-gull på lagsprinten på Beitostølen. I kulissene er planleggingen av neste sesong allerede i full gang.

Torsdag kveld meldte Adresseavisen at Tomas Northug er i ferd med å bli vraket fra sprintlandslaget, etter en begredelig sesong preget av mye sykdom. Dette til tross for at han både vant et renn i verdenscupen og kom til VM-finalen i sprint i fjor.

Dersom han blir vraket, vil mellomste bror Northug gå inn i storebror Petters private team.

Løfshus: — Ligger tynt an

— Jeg vil i hvert fall gjennomføre noen samlinger med ham, og så får jeg styre litt selv. Jeg tror det passer meg bra, sa Tomas Northug til Adresseavisen torsdag.

Vidar Løfshus bekreftet torsdag til Adresseavisen at 25-åringen er blant løperne som står i fare for å bli vraket.

— Han har havnet i den gruppen som ligger tynt an, sammen med Chris Jespersen, Simen Andreas Sveen og Pål Golberg. De har ikke hatt resultater i år. Tomas hadde en verdenscupseier og kom til VM-finalen i fjor, men det var en kort formtopp, for å bruke det uttrykket, sier landslagssjefen.

— Sprengte ikke lydmuren

Både Petter Northug og trener Stig Rune Kveen står klare for å ta imot Northug med åpne armer om han skulle bli vraket. Samtidig sender storebror Petter et stikk til landslagsledelsen.

— Hvis du ser på andre løpere, som for eksempel Simen Andreas Sveen, så fikk han jo ett år til, uten at han sprengte lydmuren, sier 30-åringen til Adresseavisen.

Sveen fikk fortsette på landslaget denne sesongen selv om han ikke leverte overbevisende resultater i fjorårets VM-sesong.

— Selvskreven for fem år siden

Selv om signalene tyder på at Tomas Northug nå blir vraket, tar ikke storebror noe for gitt.

— Vi får nå se først. Jeg lar meg ikke påvirke av signaler.

Løfshus forklarer den mulige vrakingen av fjorårets VM-finalist med det ekstremt høye nivået i norsk langrenn.

— Hadde det vært for fire-fem år siden, så ville han ha vært selvskreven, sier han.

Tøff konkurranse

Konkurransen på dagens sprintstafett er meget tøff. Petter Northug betegner sitt lag Strindheim som outsidere.

— Vi håper det blir et bra føre som kan være en fordel for oss, men vi tror at vi må kjempe for å få medalje, sier han til Adresseavisen.

Tomas Northug holder Røa, med Andrew Musgrave og Martin Johnsrud Sundby, som favoritter. Også Byåsen, med Didrik Tønseth og Fredrik Riseth, Lyn med Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund, samt Varden Meråker med Emil Iversen og Thomas Albertsen Dahlen er blant medaljekandidatene.

Hør Adressa-sportens podkast her, der Ørn-profilene snakker om privilegiene herrelandslaget unner seg: