Når NM del 2 starter med lagsprint klassisk på Beitostølen i dag, skal Northug gå sammen med broren Tomas. De to utgjør Strindheims lag. Og de er blant favorittene.

Dagen etter er det mulig at den eldste Northug stiller på 10 km fri, der det er enkeltstart, mens lørdagens femmil går uten 30-åringen.

Selv om Northug har planer om å gå flere turrenn i vårsesongen, trolig Flyktningerennet allerede søndag og Skarverennet 23. april, mener hans trener Stig Rune Kveen at det Northug trenger nå, er en uke i varmere strøm. Derfor skal løperen dra vekk fra Norge med badetøy og solkrem.

— Det blir en vitaminpille og en fin måte å hente seg inn på, sier Kveen.

Må få slappet av

Mens Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg valgte å dra til Karibia etter Ski Tour Canada, ville Northug hjem for å holde trykket oppe og få noen gode hardøkter. Han gikk dessuten turrenn i påsken. Men Kveen ser at Northug også trenger noe annet enn å gå på ski, hvis han skal få en god opptakt til VM-sesongen. Faren for en smell senere er der, hvis en utøver ikke tillater seg noen avbrekk.

— Han må få slappet av, slik at han får enda mer lyst og motivasjon foran en ny sesong, sier Kveen.

Sesongen har vært lang, og for Northugs del god, selv om Martin Johnsrud Sundby ble verdenscupvinner totalt. Den eldste av de tre brødrene fra Mosvika har vært stabilt bra som sprinter, etter at han ble verdensmester i Falun året før.

Badeferie i varmere strøk venter for Petter Northug etter NM. Foto: Mette Bugge

Han ble Norges beste sprinter, og nummer to i sprintcupen.På distanse har han gått jevnt fort, uten å ha mange seire. Men han har mange 2.-plasser. Og sammenlagt ble han tross alt annenmann i verdenscupen etter nettopp Sundby.

— Vi er godt fornøyd, sier treneren, som legger til:

— Men Petter må opp noen hakk på normaldistanse. Uansett er det mesterskapssesong vi går inn i, og Petter har en oppskrift for å komme i form til mesterskap. Men det er en jobb som må gjøres.

Har to fribilletter i Lahti

Petter har som regjerende verdensmester både på sprint og femmil, en plass allerede på de VM-distansene i Lahti. Kampen om å komme på Norges lag blir tøffere på de øvrige distansene, fordi Norge har så mange gode løpere som melder seg på. Emil Iversen er blant dem som har levert i vinter, og kommer til å ta en plass på allroundlaget.

Siste uken i april skal de nye lagene offentliggjøres og det sportssjef Vidar Løfshus er helt sikker på er at det blir endringer.

Det som også er sikkert er at Petter Northug forblir utenfor landslaget. Han avslutter den pålagte tiden sin der nå, før han er tilbake igjen rett før Beitostølen i november.

— Har vært profesjonell

Løfshus kommer til å savne Petter Northug, som sportssjefen sier har vært «helt fantastisk» i vinter.

— Da han dukket opp på høsten var det som om han hadde vært med i hele sommer. Alt har vært uproblematisk, han har opptrådt ryddig, og vært profesjonell innad og utad.

- Har Petter Northug forandret seg?

— Ja, akkurat slik som vi andre utvikler oss og blir mer voksne med alderen. Han kjenner sin rolle, og jeg merker det i måten han prater om landslaget på. Det er klokt og veldig modent. Han er fortsatt kjapp i replikken, ingen til om det. Han har alltid en god kommentar på lur, sier Løfshus, som tror at norsk langrenn får beholde Northug i lang tid fremover.

— Slik jeg tolker ham nå, har han tenkt å holde på i mange år.

Petter Northug vil ikke bli tilbudt noen landslagsplass all den tid han i fjor skrev en treårsavtale med skiforbundet om å stå utenfor landslaget.

– Men vi skal ta en prat med Petter på Beitostølen for å finne ut hva han tenker, sier Løfshus.

PS! Petters avtale med Coop går ut etter denne sesongen. Mye tyder på at den blir fornyet.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Høgmo får refs for å ha fjernet seg — og landslaget - fra folket: