DEBRECEN — ROSENBORG 2-3

Rosenborg vant et målrikt oppgjør borte mot ungarske Debrecen og skaffet seg et ypperlig utgangspunkt foran returkampen på Lerkendal neste torsdag.

Etter å ha fremstått til dels svake før pause på Nagyerdei Stadion, lå RBK fortjent under 1-0, men Kåre Ingebrigtsen hadde tydeligvis sagt noen velvalgte ord i pausen, og RBK kom ut til andre omgang med en helt annen aggressivitet og vilje.

Selv om Debrecen fikk et sent reduseringsmål, sørget to scoringer av Tobias Mikkelsen og et vakkert frispark fra Pål André Helland sørget for 3-2-seier i første kamp i tredje runde i kvalifiseringen til årets gruppespill i Europa League.

Svake før hvilen

Det var ikke funnet plass til nyervervelsene Lædre Bjørdal, de Lanlay eller Vilhjalmsson i Ungarn. RBK stilte med det de anså som sin sterkeste ellever etter å ha forsterket stallen kraftig den siste tiden.

RBK-JUBEL: Pål André Helland og Mike Jensen. Foto: NTB scanpix

Det innebar Jørgen Skjelvik som Holmar Örn Eyjolfssons makker i midtforsvaret, og bærumsgutten skulle vise seg frem både på godt og vondt. 24-åringens hurtighet var god å ha da han løp opp Norbert Balogh med åpen vei mot mål tidlig i kampen, men Skjelvik ga også Debrecen store overgangsmuligheter med flere farlige balltap.Debrecen spilte med presisjon og høyt tempo, og hadde mye ballinnehav i første omgang, og et fortjent ledermål kom etter drøye halvtimen. Fredrik MIdtsjø mistet ballen på vei fremover, og hjemmelaget utnyttet at venstreback Mikael Dorsin var feilplassert. Et perfekt innlegg fra høyre fant Balogh inne i 16-meteren, og presset av to RBK-forsvarere klarte den høye spissen å sette ballen forbi RBK-keeper André Hansen.

Bom for åpent mål

Rosenborg kom på enkelte sporadiske forsøk, uten at det ble tellende resultat. Pål André Helland ble ofte tatt hardt av motstanderne, og det var tydelig at hjemmelaget hadde gjort leksene når det gjaldt å kartlegge RBKs kvaliteter.

Mot spillets gang så det ut til at utligningen skulle komme momentant. RBK brøt igjennom på venstrekanten, og Tobias Mikkelsen skjøt i stolpen. Ballen spratt ut i feltet igjen, og der klarte en umarkert Alexander Søderlund å bredside returen i tverrliggeren. En horribel miss av RBK-spissen som har vært så treffsikker tidligere i år.

Fem minutter før pause ropte Rosenborg på straffespark da Mike Jensen gikk overende i en duell inne i Debrecen-feltet. Den irske dommeren Neil Doyle vinket imidlertid spillet videre til protester fra RBK-leiren.

Tre flotte scoringer

Rosenborg kom klart hvassere ut etter hvilen, og etter å ha kjempet Debrecen over på defensiven ble Tobias Mikkelsen spilt fri av Søderlund. Dansken var sikker alene med hjemmelagets keeper István Verpecz og satte sikkert inn 1-1 etter 52 minutter.

LIke etterpå ble Mike Jensen felt like utenfor ungarernes 16-meter, og RBK fikk frispark. Pål André Helland skrudde ballen vakkert over muren og i mål, og plutselig var RBK foran i Ungarn. En ypperlig prestasjon av den brennhete hemnværingen.

Rosenborg hadde tilrevet seg kontrollen i kampen, og hadde en mye større ro i spillet enn før pause. Etter hvert følte man seg trygge nok til å gi to debutanter sjansen. Yann-Erik de Lanlay kom inn for frisparkhelt Helland etter 73 minutter, mens Alexander Søderlund ble byttet ut med Matthias Vilhjalmsson elleve minutter før slutt.

Kampen hadde roet seg kraftig ned igjen på dette tidspunktet, og RBK spilte med en trygghet over hele banen. Tre minutter før full tid kom Mikkelsens andre scoring for kvelden. Fredrik Midtsjø slo mot Vilhjalmsson, men islendingen nådde ikke ballen. Mikkelsen tok over og lobbet ballen over keeper Verpecz til 1-3. Debrecen fikk sjansen i RBK-feltet like før slutt og Adam Bodi fikk pirket inn reduseringen til 2-3. Til tross for den sene scoringen for hjemmelaget, er utgangspunktet like fullt meget godt for RBK før returmøtet.