BEIJING (aftenposten.no): Kenenisa Bekele, Haile Gebrselassie eller Mo Farah. Hvem er tidenes beste på langdistanse?

Skal man telle OL— og VM-gull, leder Bekele foran Gebrselassie. Etiopierne har henholdsvis åtte og seks – Farah har seks. Syv lørdag ettermiddag?

Men neste år er det OL og året etter VM i London. Farah legger selvfølgelig ikke opp etter OL.

Klokken 13.30 lørdag norsk tid jakter han på gull nummer to i dette mesterskapet, da på 5000 meter.

– Det blir spennende å se om tre dagers hvile er nok, sier briten, som ble utsatt for harde kenyanske angrep i milløpet. Kenyanerne prøvde å trette ham ut før spurten, men det nyttet ikke.

Ville bli Arsenal-spiller

Mo Farah kom fra Somalia til London som åtteåring. Drømmen hans var å bli bilmekaniker eller å komme på Arsenal som ving, men da skolelæreren oppdaget løpstalentet var fotballkarrièren over før den hadde begynt.

I sitt første skoleløp ble han nummer ni. Det neste vant han. Siden har han vunnet så mye og på så mange forskjellige arenaer at mange mener han allerede er tidenes løper. Han var den første i verden som kom under 3,30 på 1500 meter, under 13 blank på 5000 og under 27 på 10.000 meter. I tillegg har han europarekorden på halvmaraton, og maratondebuten i London i fjor endte med 2.08,21. Legg så til at Farah også er europamester i terrengløp og har åtte EM-gull totalt, så er det snart behov for pustepause.

Stoppet inn i USA

Farah er kjent som en gavmild fyr som sender penger til familien i Somalia og gir til veldedige organisasjoner, i tillegg til at han har sin egen sådan, Mo Farah Foundation. Men det er selvfølgelig litt å ta av når sponsorinntektene etter London-OL oversteg 100 millioner kroner.

– Jeg forventer at kenyanerne angriper meg i flokk, akkurat som de gjorde på 10.000 meter, sier Farah før han skal prøve å kopiere sin dobbel fra OL i London og Moskva-VM 2013. Men han er vant til harde angrep. I år har han fått det både i forbindelse med dopinganklagene mot trener Alberto Salazar og lag-"kamerat" Andy Vernon.

Etter at Vernon sa at somaliskfødte ikke var berettiget til å delta i EM, har de to vært på krigsstien både på banen og Twitter. "Fint at du liker å representere landet ditt. Takk for at du stoppet meg fra det samme," meldte Vernon, mens Farah svarte med et "f ... off" sist de møttes på banen.

De siste årene er det bare immigrasjonsmyndighetene i USA som har greid å stoppe Farah. Ettersom han egentlig heter Mohamed, mente de han kunne være terrorist.

Men det er bare konkurrentene Mo Farah terroriserer.