Forhåndsfavoritt Pål Golberg styrte mye av herrenes sprintfinale, men Johannes Klæbo fra Byåsen kom seg foran i slutten av løpet. I avslutningen var han totalt overlegen og gikk inn til en imponerende seier.

— Det var en bra dag. Det er morsomt å få en så god start på sesongen, sier den 20 år gamle vinneren, som går på rekruttlandslaget, til NRK.

— Det er fantastisk imponerende. Jeg er selvfølgelig overraska, men ikke svært overraska. Han er på rekruttlandslaget så vi har bra kontroll på han, sier Arild Monsen, sprintsjef for Norge, til Adresseavisen.

- Når får vi se han mot verdenseliten?

— Det vet jeg ikke helt her jeg står. Hadde vi hatt fjorårets kvote hadde han selvfølgelig vært med til Kusaamo, men jeg kan ikke si at det er aktuelt å ta han med. Vi vet han er sterk i klassisk også, men sprinten her var i skøyting og om seks dager skal vi konkurrere i en annen teknikk. Vi må ikke ta av, men at vi får se han i verdenscupen med Norge på ryggen føler jeg meg veldig sikker på, svarer Monsen.

- Blir du sjokkert om han tar VM-medalje i Lahti i februar?

— Nei, ikke sjokkert. Han kan gjøre det han som mange andre. Han virker utrolig sterk. Han er enormt hurtig, sier Monsen.

- En ny stjerne er født

Finn Hågen Krogh tok tredjeplassen.

— En ny stjerne er født. Det er bare å merke seg navnet, sa NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

Emil Iversen ble nummer fire. Kasper Stadaas tok femteplassen foran Even Northug som endte sist.

— Det var imponerende. Vi hadde han på samling i høst, og så tidlig at han var bra, men at det skulle gå så bra var litt over forventing, sa Finn Hågen Krogh.

  • **Johannes Klæbo:

(For abonnenter)**

Falla slo Fabian i spurten

Maiken Caspersen Falla vant prologen og tok kommandoen i finalen fra start, hun ristet av seg nesten hele feltet i den siste bakken. I spurten slo hun slovenske Katja Fabian, mens Mari Eide ble nummer tre på hjemmebane.

— Jeg visste ikke at det var så tett. Jeg burde gått fortere på oppløpet, men jeg følte jeg hadde kontroll og det var godt det gikk bra. Det var en veldig viktig trening før verdenscupen til helgen. Jeg er veldig glad det går så bra. Jeg håper jeg har litt mer å gå på. Jeg må nok gå fortere for å vinne i verdenscupen, sier Caspersen Falla til NRK , som legger til hun skal slappe av før helgens verdenscup-åpning.

Maiken Caspersen Falla jubler på Beitostølen. Foto: NTB SCANPIX

Heidi Weng måtte ta til takke med en fjerdeplass. Anamarija Lampic ble nummer fem foran Silje Øyre Slind.

— Det var ekstra gøy på hjemmebane. Jeg føler jeg har blitt sterkere, jubler en blid Eide til statskanalen etter tredjeplassen.

Dramatisk semifinale for herrene

I semifinalen for herrene ramlet Thomas Northug på vei opp mot stadion, mens Pål Golberg brakk staven sin i samme øyeblikk. Emil Iversen vant feltet foran Golberg som tross stavbrekket sprintet seg mesterlig til finalen rett foran Sindre Bjørnestad Skar. Thomas Northug ble nummer fire i feltet og måtte i likhet med Skar håpe på at tiden var god nok.

Noe den ikke var. Johannes Klæbo, Finn Hågen Krogh, Even Northug og Kasper Stadaas gikk fortere i det andre heatet og sikret seg finaleplass.

Northug og Bjørgen hvilte

Petter Northug, Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg sto alle over sprinten. Bjørgen vant lørdagens 10 kilometer skøyting, mens Østberg vant samme distanse i klassisk fredag.

Northug har derimot plassert seg beskjedent under den nasjonale åpningen på Beitostølen. Han tar med seg en 74. plass i klassisk stil og 15. plass i fristilløpet på 15 kilometer. Heller ikke Niklas Dyrhaug gikk søndagens sprint. Vinneren i begge distanserennene for herrer ble Didrik Tønseth.

Neste helg er det ordentlig alvor. Da venter verdenscupåpning i finske Kuusamo.