BEITOSTØLEN/OSLO: Verken Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug eller Finn Hågen Krogh stilte til start til herrenes 15 kilometer klassisk fredag. I storfavorittenes fravær slo en annen landslagsløper til.

Didrik Tønseth staket alle de 15 kilometerne på Beitostølen og vant herrenes sesongåpning foran Tord Asle Gjerdalen. Det var et valg han gjorde bare ett lite minutt før start.

SLIK GIKK DET MED KVINNENE:

— Vi fant ut at vi skulle prøve å stake i dag, og det funket tydeligvis bra, sier Tønseth, som forholdt seg noenlunde kald i seiersintervjuet.

— Det var et åpningsrenn i dag. Det er ikke lov til å vise følelser da, gliser trønderen.

Petter Northugleverte i kjent stil et rolig skirenn, og endte nesten fire minutter bak vinneren. Trønderen bruker ikke på å hevde seg nevneverdig i den nasjonale åpningen på Beitostølen.

Didrik Tønseth vant sesongåpningen på Beitostølen. Foto: NTB Scanpix

— Tunge forhold

Men Tønseth legger ikke skjul på at han er godt fornøyd, og retter et sleivspark til langdistanseløperne han la bak seg på resultatlisten fredag.

— Det var godt å sette de på plass. De må skjerpe seg litt de og, sier Tønseth.

Gjerdalen valgte også å gå uten feste, og mener rennet ble hardt.

— Dette var veldig tungt. Jeg har ikke vært i nærheten av å ta i så hardt tidligere i høst. Jeg tror jeg tok det riktige valget med å stake. Det var nok en fordel, sier Gjerdalen til NRK.

Northug valgte på sin side å gå med feste, og sa dette etter løpet:

— Du må tolke dette som du vil. Jeg tror jeg har god kontroll selv om det ikke ser sånn ut, sier Northug til NRK.

Heftig snøvær

Tidlig i løpet kom det et skikkelig snøvær over Beitostølen, noe som skapte en endring i forholdene for løperne. Det kunne vise seg å være en fordel for de som valgte å gå uten feste og stake hele rennet.

— Det snødde mye, men jeg følte det var faste og gode forhold, sier Tønseth.

Morten Eide Pedersen var blant løperne som imponerte. Han viste seg tidlig å bli en mann å måle tider med. Han tapte imidlertid tid mot slutten, og havnet til slutt på en tredjeplass.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrenn blir diskutert: