BEITOSTØLEN: Det norske langrennslandslagets nye sjeflege Petter Olberg møtte i dag pressen i forkant av langrennsåpningen på Beitostølen. Der ble den omstridte bruken av forstøverapparat i den norske leiren et sentralt tema.

Under det svenske landslagets kick-off tidligere i høst var Sveriges lege Per Andersson helt tydelig på at bruk av forstøverapparat er uaktuelt i det svenske laget.

Les også:

Ble overrasket

— Forstøverapparat er ikke noe vi bruker, og noe jeg ikke synes hører hjemme hos idrettsutøvere på elitenivå. Det er en medisinsk metode som jeg synes skal brukes ved akutte medisinske tilfeller, uttalte han.

Dette svaret overrasket Olberg.

— Jeg har stusset veldig over det. Jeg skjønner ikke helt hans reaksjon, sier den norske legen til Adresseavisen.

— Jeg kan skjønne det hvis all behandling skulle ha foregått med forstøverapparat. Hvorfor han reagerer slik må han svare på selv. Jeg stiller meg uforstående til det.

- Har du forsøkt å komme i kontakt med Andersson?

— Nei, jeg har ikke det. Han får stå for det han sier, og så får jeg stå for mitt. Jeg har mitt fagmiljø som jeg diskuterer med, sier Olberg.

Han har ingen plan om å legge ned forbud mot bruk av forstøverapparat i det norske laget.

(for abonnenter)

Stor debatt

— Vi har gått en ordentlig runde internt og snakket med mange eksterne personer om vi skal droppe hele bruken av forstøverapparat, fordi det har blitt veldig belastende. Etter en grundig gjennomgang har vi valgt å fortsette å ta den med oss, sier Olberg.

I etterkant av at Martin Johnsrud Sundby ble utestengt for brudd på dopingreglementet har det i høst pågått en voldsom debatt rundt bruken av astmamedisin for norske langrennsløpere.

Olberg ser at bruken av forstøverapparat hos topputøverne skaper en signaleffekt, men mener yngre løpere ikke skal ta i bruk apparatet fordi disse utøverne ikke har like hardt trenings- og konkurranseprogram som eliten.

- Burde det ha vært en felles internasjonal praksis på dette feltet?

— Jeg synes det er veldig greit med internasjonale debatter. Det er ulike behandlingstradisjoner, og det må vi respektere. Jeg kan ikke instruere andre leger, sier Olberg.