BEAVER CREEK/OSLO (aftenposten.no): Medisinsk ekspertise sier gjerne at det skal gå mellom fire og seks måneder før en fullt belaster en fot. Slik er det ikke for Norges beste alpinist de siste fem-seks årene.

Etter tirsdagens utfortrening bekreftet han at han stiller i onsdagens super-G i VM.

— Jeg må nesten stille, sa han med et smil til NRK, og innrømmet samtidig at han hadde vært nervøs underveis.

— Jeg har vært heldig tidligere og kommet i god form til mesterskap, mens andre har slitt. Nå er det jeg som har hatt litt problemer, sa han.

Imponerer legene

Dersom mannen i gata hadde røket akillessenen på samme tidspunkt, hadde han neppe vært i stand til en gang å skli ned «Birds of Prey» som VM-løypa i Beaver Creek heter. Aksel Lund Svindal setter utfor med full tenning og medaljer i VM som mål.

— Jeg er imponert over det Aksel Lund Svindal har fått til. Det har vært en disiplinert opptrening. Han har fått de beste råd og han har hatt den beste behandling. Men det er uansett han som har vært nødt til å foreta opptreningen. En slik opptrening er en balansegang, sier Inggard Lereim, professor ved NTNU idrettsmedisiner.

En avrevet akillessene er en ikke helt uvanlig idrettsskade.

Senen går fra leggen og er festet i hælkappen. En avrivning av senen kan være helt eller delvis. Skaden kan oppstå plutselig uten en forutgående stor belastning, men ofte ryker den under belastning. Senen kan ha fått flere mindre skader og brister tidligere som fører til at den til slutt ryker. Aldring og slitasje kan også være årsaker til at senen ryker.

Lett fotballek

Aksel Lund Svindals akillessene røk under lett fotballtrening på barmark 18. oktober. Det var ingen stor belastning, men Aksel Lund Svindal skjønte umiddelbart hva som hadde skjedd.

— Vi hadde vært på en liten joggetur i Sölden med hele laget og avsluttet med litt triksing og lek med ball. Plutselig kjente jeg det smalt i leggen og jeg skjønte med en gang hva som var galt, fortalte Aksel Lund Svindal etterpå.

Når det først har gått galt finnes det flere måter å starte behandling. Man kan enten sy sammen den avrevne akillessenen, eller man kan bruke såkalt konservativ behandling. Det vil si at man sørger for at foten holder en spesiell stilling slik at den avrevne senen naturlig gror sammen.

For Aksel Lund Svindal ble det snakk om øyeblikkelig operasjon og deretter påmontering av en avstivende støttekorsett rundt foten.

Den viktige opptreningen

Når den akutte fasen er over, blir det snakk om rehabilitering og opptrening. De første åtte ukene skal foten ikke belastes. Det er heller ikke anbefalt full belastning før etter tre-fire måneder.

Aksel Lund Svindal er allerede i gang med ekstrem belastning av hælen bare tre og en halv måned etter operasjonen.

Det hjelper å være topptrent når du først har pådratt deg en alvorlig skade.

— God fysisk form, solid muskulatur og sterke sener er de beste forutsetninger for å kunne komme tilbake etter en alvorlig skade som dette, sier Inggard Lereim på generelt grunnlag.

Han har selv foretatt en rekke akillesoperasjoner og han er imponert av at Aksel Lund Svindal kan være tilbake i VM-løypene bare tre og en halv måned etter at akillessenen røk.

-Har gjort alt og litt til

— Skulle han nå klare å å kjøre like fort som de andre, vil det være meget imponerende. Han er en tvers igjennom profesjonell idrettsutøver som har gjort alt han skulle og litt til for å komme tilbake så fort, sier fysioterapeut Håvard Moksnes.

Han er ekspert på skader fra hoften og ned, og ble også trukket frem av Kjetil Jansrud etter hans OL-gull som en av hans to viktigste støttespillere.

— Det har vært et ganske stort apparat rundt Aksel med folk både fra helseavdelingen, motorikkavdelingen og styrkeavdelingen på Olympiatoppen. Men det spesielle er at han hadde en hel måned der han var bortreist og gjorde alt han skulle på egen hånd. Hele desember var han i USA og etterpå i varmere strøk. Han hadde med seg et program han skulle følge, samt at vi hadde mailkontakt et par ganger i uken. Han var også innom Stanford University i California der vi har kontakt med en lege og en fysioterapeut som hjalp ham noe, forteller Moksnes som jobber 50 prosent for Olympiatoppen og 50 prosent på Idrettens Helsesenter.

Da Lund Svindal kom tilbake til Norge, ble det gjort en rekke tester. Vi snakker nå i den første uken av januar.

Bedre enn før skaden

— Han hadde gjort en meget god jobb på egen hånd, og på noen av testene var han faktisk bedre enn før han ble skadet, forklarer Moksnes.

Etter at alpinisten ble klarert til skikjøring, var fysioterapeuten sammen med Lund Svindal i Østerrike de første dagene.

— Deretter overtok manuellterapeutene som følger landslaget, og de har også gjort en god jobb. Jeg har opplevd Aksel som rolig og avbalansert når det gjelder å skulle rekke mesterskapet, legger Moksnes til.

Går det an å trekke noen sammenligninger med det du var igjennom med Kjetil Jansrud?

— Ja, at de er tvers igjennom seriøse idrettsutøvere. Det er ingen tilfeldighet at de er verdens beste, svarer Håvard Moksnes.