Tirsdag kveld norsk tid er 32-åringen tilbake i bakken der han en gang før har gjort et spektakulært comeback etter skade.

Det var kaos på den norske pressekonferansen på Elkhorn Lodge i Beaver Creek mandag ettermiddag lokal tid. Det er ikke mange norske medier til stede i VM, men den internasjonale interessen for pressekonferansen var meget stor. Og selv om Norge har en av favorittene til VM-gull i både utfor og super G i Kjetil Jansrud, var det ingen tvil om at Aksel Lund Svindal var mest omsvermet.

Det store spørsmålet er: Stiller han opp i VM?

— Ja, i hvert fall på tirsdagens utfortrening. Så får vi se hvordan det går. Den endelige avgjørelsen tar jeg etter å ha kjørt den, forklarte Lund Svindal mange ganger og på flere språk.

Nærmere Jansrud

På trening har han nærmet seg Kjetil Jansrud dag for dag, og fremgangen har vært større og raskere enn han hadde sett for seg.

— Det var mange som fortalte meg at dette ikke var mulig. Nå får vi bare se, poengterte han.

— Dersom han bestemmer seg for å kjøre, er han en medaljekandidat, sa Kjetil Jansrud om lagkompisen. Men som lederen av de to fartscupene i verdenscupen sa:

— Det blir noe annet å kjøre en trening i VM-løypa enn den treningen vi gjorde i Aspen. Det er mer trykk, høyere hastighet og større hopp. Dette er ting vi ikke helt vet hvordan han takler nå. Men går det bra, ser jeg på ham som en stor utfordrer, understreket Jansrud.

Spesielt forhold til bakken

Aksel Lund Svindal har et meget spesielt forhold til bakken i Beaver Creek. Det var her han skadet seg så stygt i et fall under trening i 2007. Han kom tilbake året etter og fikk sin revansj over bakken ved å vinne både utfor og super G i verdenscupen. Det var et drømmecomeback for Nero-alpinisten. Totalt har han fire førsteplasser og 11 pallplasseringer i Beaver Creek.

— Historikken min her trigger meg, det innrømmer jeg gjerne, sa han på pressetreffet.

Og nå kan det altså bli dømmecomeback nummer to i denne ”norske” bakken i Colorado.

— Det er bare helt rått om han klarer å få en topplassering her, sa alpinsjef Claus Ryste.

— Han er jo verdens mest seriøse, så er det noen som klarer det, så er det han, sa tredjemann på det norske fartslaget, Aleksander Aamodt Kilde. Selv har han gått skadet siden Val Gardena-utforen like før jul, men er i motsetning til Lund Svindal helt sikker på at han skal kjøre i VM.

109 dager siden skaden oppsto

Skulle Lund Svindal bestemme seg for å kjøre onsdagens super G, vil det ha gått 109 dager siden akillesen røk under balltrening i Sölden. Han har ikke konkurrert siden NM i Hemsedal i slutten av mars 2014, og den siste store seieren i verdenscupen kom i Bormio i romjulen 2013. Da han gjorde comeback etter skaden i 2008, kjørte han fire renn i verdenscupen før han vant de to nevnte i Beaver Creek. Denne gang har han altså ikke konkurrert en eneste gang siden skaden.

— Jeg har mistet tre måneder på ski, og det var jo ikke tre måneder om sommeren når alle likevel har fri. Det var tre måneder der alle kjører hele tiden, understreket han mens det lyste kjøre- og konkurranselyst over hele mannen.

I bakgrunnen satt pappa Bjørn Svindal og smilte lurt. Han har tatt turen til VM for å se sønnen kjøre. Og det får han altså. I hvert fall i utfortreningen som etter planen skal starte kl. 21.30 norsk tid tirsdag.

P.S. Ifølge den italienske sportsavisen Gazzetta dello Sport gjorde italieneren Manfred Moelgg comeback i verdenscupen 140 dager etter å ha fått akkurat samme skaden som Lund Svindal. Og selv om Moelgg ikke var den samme vinneren som nordmannen før han skadet seg, er italieneren slett ikke tilbake på det nivået han var før skaden.