Beaver Creek (Aftenposten): Å få et romvennskap til å fungere i over 200 netter i året er som i et ekteskap. Det nytter bare ikke å være for egoistisk.

Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal har tilbrakt et sted mellom 1000 og 2000 netter på samme rom. De har ikke tall selv, men ifølge landslagstrener Håvard Tjørhom er fartslandslaget på tur sammen ca. 230 dager i året. I tillegg kommer ca. 12 uker med felles trening i Oslo, men da bor utøverne hjemme.

Det indre livet på laget og ikke minst på rommene er ikke favorittemnet å snakke om like før et VM starter, men våre to mest meritterte utøvere løfter gjerne litt på sløret for Aftenpostens lesere:

– Det er ikke slik at vi to må dele rom, men det er jo blitt ganske naturlig siden det ofte bare har vært oss to på fartslandslaget, forklarer Aksel Lund Svindal.

– Jeg var 17 og et halvt og Kjetil var 15 første gang vi var på samme lag. Så ja, vi er blitt godt kjent, legger han til.

Holder yngstemann i ørene

I VM deler de en leilighet sammen med tredjemann på laget, Aleksander Aamodt Kilde (22). Hver mann har sitt rom. Det gjør alt veldig enkelt, men det er jo fellesrom også.

– De to vet å holde meg i ørene. Om jeg ikke gjør som jeg skal, får jeg høre det. Jeg er jo den yngste med ganske mange år, så de liker å ha en å herse litt med. Men stort sett er de bare snille og greie med meg, forteller Aamodt Kilde.

Når de to veteranene deler rom, starter dagen med at klokken ringer.

– Går på tomgang

– Jeg er mye mer effektiv enn Aksel om morningen. Det går litt på tomgang der da, sier Jansrud med et bredt flir.

På rommet har hver mann sitt område.

– Vi deler det inn i soner. Han kan ha sine ting der, jeg mine ting her. Vi må ha respekt for hverandre. Man legger på en måte igjen litt av egoet sitt når man går inn på rommet, sier Jansrud.

– Hender det at dere krangler?

– Veldig sjelden. Jeg vil ikke kalle det krangel heller. Det er mer det at man må avklare en del ting på forhånd når man skal bo så tett oppå hverandre. Vi tar opp ting som går på hvordan man oppfører seg, hvordan man ønsker å ha det i laget. Det blir et lite puslespill, forklarer mannen som kanskje er den aller største favoritten til å vinne VM-gullet i super G i onsdag kveld.

Diskuterer mye taktikk

Det aller meste av den sosiale biten foregår utenfor rommet, men det hender jo man spiller et TV-spill eller ser på en film eller serie sammen på rommet også.

Aksel Lund Svindal har ikke vært sammen med landslagskameratene siden i oktober, mens Aleksander Aamodt Kilde også har vært skadet i over en måned.

– Vi bruker masse tid på å diskutere taktikk, men det er egentlig ikke så mye på rommet. Det aller beste med å ha de gutta tilbake er at man kommuniserer ganske mye om skikjøring. Jeg gjør det jo med trenerne også, men det blir litt annerledes å gjøre det med andre løpere. Det er vi gode på, og vi er på jobb hele tiden, påpeker Jansrud.

Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt var kjent for sine ”practical jokes”, men det er det lite av mellom Jansrud og Lund Svindal.

– Det går bare ikke an å drive med mot en du skal bo sammen så mye med, mener Lund Svindal.

Viktig å sovne først

Diskusjoner om når man skal slå av lyset om kvelden forekommer ikke. Når den ene lukker boken og slukker lyset, er det natt. Da slår også den andre av lyset av ren respekt for kameraten.

Noen ganger handler det litt om å sovne først også. I hvert fall for Jansrud. For det hender Lund Svindal snorker godt.

– Han er ingen ekstrem snorker. Men om du ikke har sovnet og noen andre snorker, er det jo ett fett om det er ti desibel eller 70, du sovner ikke uansett. Da er det bare å sende av gårde en liten sko i hodet på ham. Ellers er øreplugger en god løsning, forteller Jansrud.