TRONDHEIM (adressa.no): Mens landslagsgutta gikk rundt på rulleski i Livigno, dro Petter Northug til fjells og gikk på ski.

— Vi har blå himmel og fem-ti minusgrader om natta. Perfekte skiforhold, forteller Stig Rune Kveen til Adresseavisen.

Nesten 3000 høydemeter

De fleste landslagsløperne kom nettopp hjem fra høydesamling i Nord-Italia. Martin Johnsrud Sundby, Chris Jespersen og Sjur Røthe har forlenget oppholdet i noen dager, men kommer til Norge i helga.

Parallelt med landslagets samling har Petter Northug oppholdt seg i samme område. Mens også han tilbragte den første tiden av høydeoppholdet på snaut 2000 meters høyde i Livigno, flyttet Northug og trener Stig Rune Kveen seg etter hvert til toppen av Stelvio-passet, en drøy times kjøretur unna landslagets tilholdssted.

Stelvio-passet ligger rundt 2750 meter over havet og har de siste dagene fristet med knallforhold for langrennsløpere.

Kritisk til konkurrentene

Northug uttalte til Adresseavisen i august at han var kritisk til opplegget til mange av de norske konkurrentene. Han mener mange trener feil.

Under Toppidrettsveka i Aure svarte han slik på spørsmålet om hva de andre burde ha gjort:

— Trent for å gå fort på ski og langrenn.

Bildet fra Stelvio-passet viser at forholdene for langrennstrening er helt utmerket der akkurat nå.

Barmark for landslaget

— Det kom 30-40 centimeter nysnø i helga. Det er sjelden man går med Blå Swix tidlig i september, kommenterer Kveen.

Northug fikk gå bortimot helt alene på trikkeskinnene, mens konkurrentene på landslaget oppholdt seg lengre ned i landet.

— Vi har ikke hatt noen tanker om å gå på ski her. Vi hadde som mål å få ei bra barmarkssamling. Petter har også før vært på Stelvio tidlig og hatt gode resultater etter det, sier landslagstrener Trond Nystad til Adresseavisen.

Fortsatt er det ingen avklaring rundt Northugs forhold til skiforbundet. Han har ikke signert avtalen som langrennskomiteen har tilbudt ham. Uten en slik avtale kan ikke 29-åringen delta i verdenscupen kommende vinter.

Uavklart med skiforbundet

Det er den siste tiden blitt spekulert om ny behandling i skistyret vil være eneste løsning for å komme frem til enighet i saken. Skistyret skal møtes i Oslo til helga.

Nettstedet sporten.com meldte i dag at langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad og Northugs manager Are Sørum Langås har møttes tidligere i dag.

— Det stemmer at vi møttes på Ullevaal. Vi hadde behov for noen avklaringer, sier Skogstad til Adresseavisen.

Han gjør det klart at Northug er nødt til å svare ja eller nei på om han godtar tilbudet fra skiforbundet i løpet av neste uke. Skogstad sier at han ikke har noen grunn til å tro at saken havner i skistyret igjen.

I HØYDEN: Petter Northug

— Jeg skal rapportere om prosessen i saken under helgas skistyremøte, sier han. I den mesterskapsfrie sesongen kommende vinter vil Tour de Ski og den nye touren i Canada bli høydepunktene. Begge disse inngår i verdenscupen og Northug er avhengig av en avtale med landslaget for å kunne delta.

— Hele verdenscupen er viktig, men lykkes man i de tre tourene, I Canada, Tour de Ski og i Kuusamo, så er mye gjort. Vi gleder oss til touren i Canada, men Tour de Ski har fått så bra status de siste årene at det blir nok et lite høydepunkt i den kommende sesongen, sier landslagstrener Nystad.

LES OGSÅ: