AURE: Petter Northug tok seg god tid til en prat med Adresseavisen etter motbakkeløpet Fonna Opp i Toppidrettsveka i går. Som ventet var Strindheim-løperen sjanseløs og endte på 81. plass. Han var nesten tolv minutter bak vinner Didrik Tønseth i mål. Beste kvinneløper, Therese Johaug, slo Northug med over ni minutter.

Grubler over temaet

— Motbakkeløp er ikke det som passer meg best, men du har alltid håp om å gjøre en bra etappe. Det klarte jeg ikke i dag. De som er først opp her løper fort, fastslår han.

KRITISK: Petter Northug tror mange herreløpere i norsk langrenn trener feil og derfor ikke lykkes når alvoret tar til vinters tid. Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN

Da kommer Northug inn på et tema som han har grublet over, og som han tenkte på også da han løp opp fjellsiden i Aure i går. Det handler om nivået og treningsopplegget til norske herreløpere i langrenn.— Det er slik på herresiden i Ski-Norge at hvis det er motbakkeløp, så er folk spinnville. Du har ikke sjanse til å henge på. Men er det ei NM-tremil på Røros, hvor det skal deles ut kongepokal og VM-plasser, så går det så vidt fremover. Folk faller av og gir deg seieren. Det funderer jeg litt over.

- Hvorfor er det slik?

— Det er det jeg ikke skjønner. Jeg tenkte over det i dag også. Hvorfor er det slik? Men jeg fikk ei bra økt og får ta med meg det mot vinteren.

— Ser dem ikke om vinteren

Northug gjør det klart at han legger minimal vekt på resultatene i konkurranser sommers tid.

— Nei, jeg prøver å gå fort på ski, men burde sikkert vært bedre på dette også. Jeg forsøker når jeg står på startstreken, men har ikke sjanse og det er rart. De jeg løper sammen med, og mange av de som knuser meg her, ser jeg ikke om vinteren uansett, så det er greit.

PÅ VEI OPP: Petter Northug havnet langt bak de beste. Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN

Mannen som reiste hjem fra Falun-VM med fire gullmedaljer er kritisk til måten det trenes på rundt om i Norge.— Jeg tror mange trener feil. Det er mange som knuser meg her som ikke har noe å gjøre med langrennsski på beina.

- Det mener du?

— Det mener jeg.

- Hva burde de ha gjort?

— Trent for å gå fort på ski og langrenn, svarer Northug.

Støttes av Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus ankom Aure i går ettermiddag. Han er på mange måter enig med Northug.

— Jeg er forundret jeg også. Selvsagt burde styrkeforholdet i en ideell verden være lik hele året. Så er det engang slik at Petter er enestående på de aller fleste fysiologiske områder. Det er vanskelig å sammenligne ham med alle de andre. Det blir som å sammenligne epler og pærer, sier Løfshus til Adresseavisen.

Han poengterer at det er flere av de beste langrennsløperne som ikke hevder seg i toppen i konkurranser på sommeren.

- Har Northug et poeng. Burde noen ha trent på en annen måte?

ENIG MED NORTHUG: Landslagssjef Vidar Løfshus. Foto: NTB scanpix

— Det har han sikkert. Det er helt sikkert noen som kan justere treningen sin. Jeg vet hva som gjøres på det absolutte toppnivå. Der trenes det veldig bra, mener Løfshus.Han betegner Northugs treningsintelligens som vanvittig.

— Jeg sammenligner ham med Thomas Alsgaard, Bjørn Dæhlie og Frode Estil. Det er noe som er medfødt. De kjenner veldig godt på kroppen når nok er nok.

I går ettermiddag vant Northug rulleskisprinten i Aure sentrum. I dag fortsetter Toppidrettsveka i Knyken i Orkdal. Der står fellesstart på rulleski på programmet.