LIVIGNO (Aftenposten): — Noe sprekere trenerteam har Norges Skiforbund aldri hatt, sier landslagstrener Egil Kristiansen (49).

Bortsett fra da han var aktiv, har ikke sjefen for Heidi Weng & co. vært så utholdende som nå. Det samme gjelder alle de andre trenerne, sportssjefen Vidar Løfshus, mediekontakt Gro Eide og fysioterapeut Odd Snerthammer.

— Odd, som ble nummer fem i motbakkeløp i NM, må sammen med Anders Aukland være Norges sprekeste 45-åring, mener Arild Monsen (53).

Han er selv trener for herresprinterne, og holder tritt med dem på løpeturer.

Kulturen har satt seg. Trenerne tar treningen like seriøst som utøverne. Kristiansen forteller:

— I sommer begynte jeg å øke treningsdosene for å henge enda bedre med de aktive. Jeg har alltid vært i rimelig bra form, men hvis jeg kan bidra litt mer slipper jeg å ta livet av meg selv hver gang jeg skal ut på en høyintensiv økt. Det er artigere og bedre hvis man ikke må gå ned i kjelleren på hver økt, sier Kristiansen.

Han fant ut at det var på tide å skjerpe seg litt, og har nå stor glede av all treningen.

Ingen midtlivskrise

På hjemmebane blir det mye jobbing, men han prøver å få til en treningsøkt hver eneste dag.

Det merker langrennsløperne:

— Han er i blodform, sier Ingvild Flugstad Østberg.

— Det har aldri vært så mange folk rundt 50 år som er så spreke, kommer det fra kvinnelagets assistenttrener Roar Hjelmeset (38).

Han synes det er viktig at trenerne slipper å kjøre i bil ved siden av de aktive, men kan følge dem på løpeturene. Og de kan vare opp mot tre timer.

Herrelagets trener Trond Nystad (45) er også veltrent og utholdende.

Både sportssjef Vidar Løfshus (45) og mediekontakt Gro Eide (51) holder koken på samlinger, og Eide forteller at hun har økt treningsdosene det siste året.

Arild Monsen sykler og løper jevnlig han også, men er noen år eldre enn Kristiansen.

— Årenes forskjell er også forskjellen mellom vår form. Egil la opp mange år senere enn meg. Når han kommer på mitt nivå, er jeg litt lenger ned.

Kulturen har satt seg

Assisterende toppidrettssjef Marit Breivik på Olympiatoppen liker det hun hører.

— Det er utrolig viktig at trenerne trener, både på samlinger og i mesterskap. Det er en bra kultur vi ser i mange lederteam, og det innvirker på flere ting. Foruten helsegevinsten, handler det om å kunne tåle stress, og å kunne koble av, sier hun.

Breivik var selv landslagstrener i håndball i mange år, og selv om hun fikk problemer med knærne på grunn av sin aktive tid som spiller, fortsatte hun med tilpasset trening. Det samme skjer i dag.

— Man tåler intensiteten mye bedre på samlinger, hvis man selv er i form. Den er en del av fokuset, å kunne lede og ta vare på seg selv. Man blir rett og slett bedre rustet i livet, mener Breivik, som legger til at Olympiatoppen både oppfordrer og applauderer at trenerne tar denne biten seriøst.

— Kulturen på ulike landslag blir bare bedre og bedre. De trenerne jeg kjenner er veldig aktive. Jeg tror også det er smittsomt, sier Breivik, som også er sommeridrettssjef på Olympiatoppen.

Lysten på mer langrennsstoff? Da anbefaler vi disse artiklene: