NEW YORK: Magnus Carlsen så ut som han bruker å se ut på pressekonferanser. Han skar noen grimaser, så ut i luften, så til alle kanter. Mest så han ut som om han kjedet seg. Men han svarte på spørsmål og virket å være til stede selv om han så ut til å ønske at han var andre steder.

Dagen før det første VM-partiet blir det alltid holdt en pressekonferanse med de to som skal kjempe om mestertittelen. Det handler om å skryte litt av de som organiserer og arrangere og det handler mye om hvorfor sponsorene er nettopp sponsorer.

Spørsmålet alle vil ha svar på

Til slutt blir det anledning til å stille spørsmål til de to som skal kjempe med svart og hvitt de neste tre ukene.

Ett av disse spørsmålene handlet om hvem som man anser å være den beste sjakkspilleren i verden. Karjakins svar var ikke overraskende.

— Det svaret får du om tre uker. Det er det vi skal avgjøre her i New York, sa han.

Magnus Carlsen var enig i det, men la til.

— Jeg skal være litt frimodig å si at akkurat nå er jeg den beste i verden, mente mannen som snart er 26 år.

Akkurat alderen gjorde han et poeng av.

— Alle sier at jeg er 26 år, men jeg må minne dere på om at jeg ikke blir 26 før om tre uker.

Han har sin 26-årsdag 30. november. Dersom VM-kampen mot Karjakin etter 12 partier ender uavgjort skal det hele avgjøres med en tie-break dag hvor de to spiller hurtigsjakk og lynsjakk mot hverandre. Det vil i så fall skje på Carlsens bursdag.

Livlig pressekonferanse

Med spillelokaler på nedre Manhattan og Wall Street rett rundt hjørnet er det en helt annen oppmerksomhet rundt denne VM-kampen for to år siden. Den gang var 20-30 journalister akkreditert. De fleste av dem norske. Nå er det 200 akkreditert inkludert en fyldig russisk mediedelegasjon.

Sergej Karjakin måtte vente på pressekonferansestart. Magnus Carlsen var lettere forsinket. Foto: KURT B.M. HAUGLI

De sørget for at det ble en litt livligere affære.

— Nesten som i Chennai for tre år siden, sa Henrik Carlsen, far til Magnus.

Magnus fikk også spørsmål om han foretrakk å spille på en rolig plass som Sotsji eller en storby som New York.

— Jeg foretrekker storbyen. Selv om du er i en stor by så er det mulig å skape seg sin egen boble av ro og konsentrasjon, sa Magnus Carlsen.

Men selv om det var livlig, så var det ikke mange avsløringer som kom på bordet. Det handlet mye om selvfølgeligheter.

De bedyret begge at de var godt forberedt og at de hadde stor respekt for hverandre.

Kritisk spørsmål

Ett spørsmål kom fra BBCs reporter og handlet ikke om Carlsen og Karjakin, men Det internasjonale sjakkforbundets president. Omstridte Kirsan Iljumsjinov er nektet innrese til USA. Derfor var det visepresident Israel Gelfer som representerte FIDE på pressekonferansen.

Han ville ikke svare på spørsmål.

— Vi har ingen kunnskap om forholdet mellom myndighetene i USA og Kirsan Iljumsjinov. Det er et spørsmål som vi ikke skal diskutere her. Dette er en pressekonferanse om kampen og ikke politiske spørsmål, sa Israel Gelfert.

Direktøren for arrangøren, Ilja Merenzon, skyndte seg å føye til at alle kan ringe Iljumsjinov og stille spørsmålene direkte til ham.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det blir kåringer fra fotballsesongen, Martin Ødegaard-diskusjon og en Tottenham-supporters bekjennelser: