Snart er ventetiden over for sjakkinteresserte over hele verden. 11. november flyttes første brikke i VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin i New York.

I et intervju med nyhetsbyrået AFP, gjengitt av blant andre spanske El Mundo, forteller russeren om hvordan han kan slå Carlsen.

— Han må bevise at han er bedre enn meg. Hvis han presser for hardt, kan jeg vinne med et kontraangrep. Det er planen min, sier Karjakin.

Fikk du med deg Carlsens utspill om norske holdninger? - Politisk korrekthet dominerer alt.

- Ingen svakheter

Den norske verdenseneren er i sjakkretser kjent som en «fighter» - han kan sitte i timesvis for å prøve å forvandle en knepen fordel til seier. Karjakin har altså tro på at han kan utnytte denne stilen, og straffe Carlsen dersom nordmannen blir for desperat etter å avgjøre partier til sin fordel.

MØTER CARLSEN: Russiske Sergej Karjakin. Her fra lynsjakk under Norway Chess i 2014. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Tålmodighet har ofte vist seg å være en viktig faktor i VM-kampene, som mange ganger har startet med en lang rekke remisresultater. I 2013, for eksempel, klarte Carlsen først å bryte ned Viswanathan Anands forsvarsmur i det femte partiet — etter fire uavgjorte partier.Karjakin slår imidlertid fast:

— Carlsen har praktisk talt ingen svake punkter.

VI SKREV OM CARLSEN OG KARJAKIN I FJOR : Allerede da de var 12, kom profetien om en legendarisk sjakkrivalisering

- Lettere for ham

Både Carlsen og Karjakin er født i 1990. Allerede da de var barn ble det snakket om at de én dag kunne møtes i en fremtidig VM-kamp. Karjakin har fortsatt rekorden som tidenes yngste stormester. Han var kun 12 år og syv måneder da han sikret seg den gjeve tittelen i 2002. Carlsen ble stormester som 13-åring.

Garry Kasparov trente Magnus Carlsen i to perioder. Her fra et møte i Sandvika i 2010. Foto: NTB SCANPIX

Mens Carlsen skjøt som en prosjektil til verdensherredømmet i løpet av tenårene, har Karjakins vei til toppen vært langt mer kronglete. At Karjakin er 80 poeng bak Carlsen på sanntidsverdensrankingentil 2700chess.com, på en niendeplass, forteller mye om hvorfor nordmannen er klar VM-favoritt.— Han har stor støtte. Han har kunnet trene med Garry (Kasparov, journ. anm.) og andre storheter. Det var lettere for ham enn for meg, sier Karjakin.

I VM-kampen i New York, har de to sjakkstjernen uansett det samme utgangspunktet. I løpet av maksimum 12 partier med langsjakk skal verdensmesteren kåres.

Hør Aftenpodden Sport hvor drapstrusler, Johaug-saken, spinnvill kommentator og nedrykksdrama er blant temaene: