Sergej Karjakin måtte gjennom et treukers bikkjeslagsmål i Moskva — også kjent som kandidatturneringen - for å kvalifisere seg for VM-kampen med Magnus Carlsen.

Det er imidlertid ikke en takknemlig oppgave russeren har de nærmeste ukene. Blant bookmakerne er det nå rundt fem i odds på at Karjakin vinner VM-kampen.

— Magnus er storfavoritt, slår Torstein Bae, internasjonal mester i sjakk og ekspert for NRK, fast.

Han får støtte fra Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn, som riktignok advarer norske sjakkfans:

Sergej Karjakin har store deler av Sjakk-Russland i ryggen. Foto: REUTERS

— Alle tror at Magnus vinner, men det er ikke større sannsynlighet enn 70 prosent. Det hadde vært overraskende om Karjakin vant, men det er langt fra en umulighet.Litt av den samme oppfatningen har Jon Ludvig Hammer, som var med i Carlsens team som sekundant under de to foregående VM-kampene. Hammer mener sjansen er stor for at Carlsen vinner, men legger til at det «på ingen måte er sikkert».

LEST DENNE? Derfor ansatte russerne tennisstjerne for å knuse Carlsen.

Med andre ord er Carlsen klar favoritt i sjakkekspertenes øyne. Men hvorfor er det slik?

Under har vi samlet fem grunner til at Carlsen vinner. Først kommer vi imidlertid med to grunner til at han kanskje ikke gjør det.

FORDEL KARJAKIN:

  • Åpningsforberedelser

Karjakin har fått på plass et stort team av sekundanter. De jobber først og fremst med å finne Carlsens svakheter i åpningsspillet.

Sjakkekspert Atle Grønn. Foto: Aftenposten

— Åpningen har aldri vært Magnus sin sterkeste side, selv om han ofte er flink til å tilpasse åpningene etter motstanderen. Der kan Karjakin sette inn støtet, og jobbe med teamet sitt, sier Torstein Bae.Spesielt med de hvite brikkene vil Karjakin prøve å ryste Carlsen. Kanskje vil han oppmuntres av det tredje partiet i Sotsji-VM, da Vishy Anand slo Carlsen på bare 34 trekk.

— Magnus har grunn til å være litt bekymret for åpningene. I Sotsji slet Magnus litt i hvert eneste parti med svarte brikker, sier Atle Grønn.

  • Karjakins forsvarsevner

— Karjakin er ekstremt seig i forsvaret. Selv om Magnus skulle få et tidlig overtak, blir det ikke noe enkelt, sier Atle Grønn.

Russeren kan sitte i timesvis å finne ideelle forsvarstrekk, en egenskap som kan bli helt avgjørende i New York.

Dette aspektet ved Karjakins spill var faktisk svært viktig for at russeren klarte å kvalifisere seg til Carlsen-matchen. I kandidatturneringen holdt han for eksempel Levon Aronian til en dyrebar remis i et maratonparti på 101 trekk pr. spiller.

Fikk du med deg Carlsens utspill om norske holdninger? - Politisk korrekthet dominerer alt.

FORDEL CARLSEN:

  • Rating

Det aller viktigste argumentet er at Magnus Carlsen rett og slett er en bedre spiller. Mens Karjakin har befunnet på rundt tiendeplassen de siste årene, har Carlsen vært verdensener siden 2011.

Torstein Bae har jobbet som ekspert i NRKs sendinger fra begge Magnus Carlsens VM-kamper. Her sammen med programleder Line Andersen. Foto: NTB SCANPIX

Det betyr rett og slett at nordmannen vinner ofte enn russeren. På november-rankingen har Carlsen 2853 poeng mot Karjakins 2772. Syv spillere ligger mellom duellantene.I 2016 har Carlsen vunnet Tata Steel Chess, Norway Chess og Bilbao Masters i tur og orden.

— Magnus har mye høyere rating. Selv om Magnus skulle tape, har han et større potensiale. Ingen match kan endre på det, sier Grønn.

  • Psykologisk overtak

Hvordan påvirker det Karjakin at mannen som sitter overfor ham er verdens beste spiller, og allerede en legende innenfor verdenssjakken?

Igjen og igjen har eksperter gjort et poeng ut av nordmannens psykologiske overtak på konkurrentene - og hvordan dette påvirker spillet.

— Karjakin tviler nok ikke på at Magnus er favoritt. For han er det en utfordring å si til seg selv at han likevel kan klare å vinne, og hamle opp med Magnus, sier Torstein Bae.

Selv om andre elitespillere har en enda dårligere statistikk mot verdenseneren, er ikke tidligere resultater mot Carlsen hyggelig lesning for Karjakin. På 21 langsjakkpartier mellom spillerne, har Carlsen vunnet fire, mens Karjakin har vunnet ett. 16 har endt i remis.

VI SKREV OM CARLSEN OG KARJAKIN I FJOR : Allerede da de var 12, kom profetien om en legendarisk sjakkrivalisering

  • Vinnervilje

Gjennom Carlsens karrière har mange motstandere vært tydelig frustrerte over at nordmannen spiller videre i jevne stillinger, i stedet for å godta remis. Denne viljen til å avgjøre partier bidrar imidlertid også til å gjøre Carlsen til en publikumsfavoritt.

Den britiske stormesteren Gawain Jones har tidligere beskrevet Carlsens stil som å «presse blod ut av en stein».

— Magnus er tøffere på å presse ut seire fra jevne stillinger. I slike tilfeller kan Karjakin oftere nøye seg med remis, sier Grønn.

  • Erfaring

Ja, Karjakin og Carlsen er begge født i 1990, og de har begge tilhørt verdenseliten i et snaut tiår. Men: Sergej Karjakin er førstereisgutt i VM-sammenheng.

At Carlsen gjorde sin debut i en VM-kamp, ble løftet frem som en stor fordel for Anand i 2013. Det endte med Carlsen triumf, men nordmannen har senere fortalt om voldsomme nerver under de dagene i Chennai.

— Erfaring fra VM er viktig. De beste spillerne møtes også sjelden i matcher, men heller i turneringer. I VM sitter man overfor samme person dag etter dag, så det er et litt annet opplegg, forklarer Torstein Bae.

  • Kreativitet

— Magnus er mer kreativ, og har et mer allsidig repertoar. Han er mer uforutsigbar, forteller Atle Grønn.

Sergej Karjakin tilhører den russiske sjakkskolen. Få har brukt mer tid på å studere sjakk som en vitenskap. Den teoretiske innfallsvinkelen kan imidlertid også være en ulempe for russeren.

For vil han klare å virkelig overraske Magnus Carlsen ofte nok?

— De som gjør ting ingen har gjort før, er de som når helt til toppen. Dette er absolutt et kjennetegn for Magnus. Han er villig, og i stand til, å gjøre originale ting. Han spiller ikke bare på etablerte sannheter, sier Torstein Bae.