En av Magnus Carlsens nærmeste venner og tidligere hjelpere kan bli en del av støtteapparatet til Sergej Karjakin i sjakk-VM.

Det skriverDagbladet. Ifølge avisen får russiske Karjakin hjelp fra noen av verdens kløktigste sjakkgenier. En av dem skal være landsmannen Jan Nepomnjasjtsji. Det er ingen hvem som helst.

26-åringen kjenner Carlsen svært godt. Han er blant den norske sjakkverdensmesterens bestevenner, og han var også blant Carlsens hjelpere under VM-kampen i Sotsji i 2014.

Her er Magnus Carlsen i aksjon mot Jan Nepomnjasjtsji under fjorårets lynsjakk-VM i Dubai. Carlsen vant turneringen, mens russeren tok sølvet. Foto: AP

Fra før er det klart at Vladimir Potkin inntar lederollen for «Team Karjakin» under sjakk-VM i New York, som starter fredag. Han er Nepomnjasjtsjis personlige trener.

– Det er veldig interessant og en spesiell situasjon. At Potkin er i leiren til Karjakin, er ikke godt nytt for Magnus. Nepomnjasjtsji er Magnus sin venn, men han kan føle seg tvunget til å hjelpe landsmannen sin, sier sjakkekspert Atle Grønn til Dagbladet.

Potkin var på Carlsens side da indiske Vishy Anand ble beseiret for to år siden.

NRK-ekspert Torstein Bae mener Karjakin har satt sammen et sterkt team.

– Det sies at også Nepomnjasjtsji skal være på dette teamet. Styrken til Magnus er at han er uforutsigbar i åpningen, så det er ikke sånn at Nepomnjasjtsji nødvendigvis sitter på mange hemmeligheter. Men så lenge han kjenner Magnus godt, kjenner han også de svake punktene hans, sier Bae.

Magnus Carlsen har vunnet de to siste sjakk-VM. Han vant for første gang i 2013. (©NTB)