— Spesielt i de tekniske øvelsene har russerne tradisjonelt vært sterke. Der kan det bli frigjort inntil tre plasser i hver øvelse, sier sportssjef Ronny Nilsen i Friidrettsforbundet. Han legger dog til at det i EM vil gjelde samme praksis som i OL hva gjelder russere. Hvis de kan vise til at de har vært gjennom et testregime, kan Det europeiske friidrettsforbundet (EA) tillate deltagelse.

Norske utøvere som ikke greier kravet i Audun Boysen Memorial har likevel et håp. EA opererer nemlig med ventelister. Hvis øvelsene ikke fylles opp med folk som har greid kravet, går man inn på ventelistene.

Samtidig har Nilsen en dårlig nyhet til dem som klamrer seg til ventelistehåpet.

— I mange av øvelsene er nivået så høyt at man må greie kravet for å komme med. Der er det plass til bare 26 deltagere.

Derfor må trolig Norges nye lengdekomet, Ingar Kiplesund, flytte persen fra 7,76 til 7,95 for å komme med.

Høydejenter på vippen

I høyde for kvinner er EM-kravet 1,90, og det er det så mange som har greid at Tonje Angelsen ikke får tur til Amsterdam om hun ikke hopper 1,90 på Bislett.

Angelsen har en pers på hele 1,97, men har slitt mye med skader etter at hun tok EM-sølv i Helsingfors i 2012. Katarina Mögenburg har hoppet 1,87 i år mot 1,90 i fjor. Hun gjør et siste forsøk i Tyskland i helgen. NFIF har vedtatt at EM-kravet må være oppnådd denne sesongen.

Mye fintfolk på plass

Norge får en tropp på over 40 utøvere – den største noen gang – når EM starter i Amsterdam 6. juli. Også en del av dem som har greid kravet stiller på Bislett – der det for øvrig er gratis adgang for alle under 15 år.

Blant andre skal Ingvill Måkestad Bovim og Karoline Bjerkeli Grøvdal møtes til en duell på 800 meter – en distanse ingen av dem skal løpe i EM. Også Filip Ingebrigtsen tester formen på 800 meter.

På 400 hekk blir det ny duell mellom Karsten Warholm og Øyvind Strømmen Kjerpeseth. Begge har greid EM-kravet, men ingen OL-kravet på 49,30. Amalie Iuel har imponert i USA i vinter og i vår, men hun kom tilbake til Norge så sent som tirsdag og stiller nok med en liten jetlag på 400 meter.

Jaysuma Saidy Ndure er påmeldt både på 100 og 200 meter, men kommer til å gå inn for bare 200 i EM og OL.