Petter Northug gikk ut som nummer to på lørdagens jaktstart i Quebeq City. 16,7 sekunder foran startet russiske Sergej Ustiugov, like bak kom Emil Iversen.

Halvveis hadde 30-åringen knappet inn noen få sekunder på sammenlagtsleder Ustiugov, men klarte aldri å hente inn russeren. Istedenfor tapte han seks sekunder i sammendraget, og ligger nå drøye 22 sekunder bak.

— Det er ikke noen ille posisjon det. Det er lange distanser som skal gås. Det blir nye fighter, og jeg gleder meg til det, sier Northug til NRK etter målgang.

Gikk fort med Iversen

Northug ble nummer fire på fredagens sprint, og meldte etter løpet at han kunne ha vunnet, men at han sparte krefter — en påstand de ikke trodde på i den russiske leiren.

30-åringen hadde varslet at han skulle vente på romkamerat Emil Iversen for å ta opp jakten på den russiske sammenlagtslederen. Det ble også tilfelle, og som en duo tok nordmennene inn noen få sekunder på Ustiugov.

De to trønderne gikk sammen noen kilometer, men hardkjøret gikk tydelig utover Emil Iversen, som måtte slippe ryggen til landslagskameraten.

Ved 9,2 kilometer var avstanden mellom Northug og Ustjugov på 11 sekunder. Iversen tapte tid og passerte 20 sekunder bak russeren.

— Dette er kritisk for Emil, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland på direkten.

- Et skremmeskudd

Petter Northug måtte derfor fortsette jakten på russiske Ustiugov alene, men de to sammenlagtsfavorittene gikk i omtrent samme nivå. Inn på siste runde var avstanden mellom nummer én og to på drøye 12 sekunder.

Så satte russeren inn støtet. Ved neste passering var avstanden økt til 16 sekunder. I mål var forskjellen 17,7 sekunder.

Emil Iversen kom i mål ett minutt og 12 sekunder bak Ustiugov.

— Han virker sterk, Ustiugov. Han har klart å gå fra i front. Det er et skremmeskudd til Northug og de andre konkurrentene, sier Aukland.

— Det var en hard fight. Han gikk fort og jeg prøvde å utligne farte. Så får jeg det litt på slutten her og taper noen sekunder, sier Northug.

Han gikk lenge sammen med Emil Iversen. At romkompisen måtte slippe på det han selv anså som en middels dag, tror Northug ble avgjørende.

— Hvis han hadde hatt en kjempedag tror jeg vi hadde tatt igjen Ustiugov, sier Northug.

På fredagens sprint valgte han en billig reise for å være frisk til lørdagens jaktstart. Det betydde også at han gikk klipp av viktige bonussekunder.

— Nei, det angrer jeg ikke på. Jeg tror det var et riktig valg av meg, sier han.

Martin Johnsrud Sundby gikk en god etappe og kom inn på oppløpet sammen med hjemmehåpet Alex Harvey. Harvey gikk seirende ut av duellen og kom på fjerdeplass, mens Sundby endte som nummer fem.

Nå venter to hviledager for løperne.