Petter Northug ble beste nordmann på fjerdeplass i sprinten i Quebeq fredag. Franske Baptiste Gros var best, og vant foran Alex Harvey og Sergej Ustjugov. Russeren leder i sammendraget.

Etter å ha gått knallsterkt i semifinalen så Northug ut til å ta det roligere i finalen.

— Du ser Petter Northug er litt som i den første sprinten i Gatineau, ikke helt på hugget. Kanskje han sparer litt krefter, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland direkte etter målgang.

Ville gått annerledes i et VM

Og 30-åringen innrømmer selv at han hadde mer å gi, men at han også ville tenkte på lørdagens renn.

— Hadde det vært en VM-finale hadde jeg gått annerledes. Jeg hadde gode bein i dag, sier Northug til NRK.

— Jeg fikk den fjerdeplassen billig. Det var aldri aktuelt å kjøre som i semifinalen. Man må tenke på i morgen også, sier han.

Hele åtte norske herrer var klare for kvartfinalene i Quebeq - men der sa det stopp for mange av dem. Og det var ikke uten dramatikk.

Første havnet Ola Vigen Hattestad og Sergej Ustjogov i krangel etter å ha gått videre som nummer én og to i den første kvartfinalen. Deretter gikk Finn Hågen Krogh i bakken i en situasjon der blant andre Martin Johnsrud Sundby var helt i nærheten.

Dramatisk for Krogh

— Det var mye styr i det heatet vårt, så det var litt rotete. Det er sinnsykt kjedelig for Finn. Jeg har ikke fått med meg hva som skjedde der. Jeg håper ikke jeg ødela for ham, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK.

For Krogh, som ledet heatet da han gikk i bakken, var fallet selvsagt frustrerende.

— Plutselig var jeg nede på bakken, uten noe svar på hva som skjedde. Akkurat hvem det var spiller ikke noen rolle. Skaden er skjedd, jeg kommer ikke til noen semifinale uansett, sier Krogh til kanalen.

Nevnte Sundby ble slått ut på tid av Petter Northug, som såvidt klarte å kjempe seg gjennom nåløyet og til semifinalen på tid. I det siste heatet fortsatte Emil Iversen å imponere, og vant sitt heat lett foran Alex Harvey.

I semifinalen måtte Ola Vigen Hattestad og Emil Iversen takke for seg, og Petter Northug ble eneste norske i finalen.