MINSK (aftenposten.no): Roy Johansen leder i dag Norge i siste kamp i årets VM, hans 13. VM som sjef for de norske hockeyguttene.

Direkte fra kl. 11.45: Norge-Canada

Det kan bli hans siste. For i forbundet vet de ikke om det beste for landslaget er å fortsette med mannen som har etablert Norge som en A-nasjon siden opprykket i 2005, eller om en ny kurs skal stakes ut – med en ny trener.

— Vi har ingen deadline for når vi må levere vår innstilling. Vi bruker den tiden vi trenger, og er enige om prosessen, sier styremedlem i Norges Ishockeyforbund, Bjørn Mathisrud, til Aftenposten i Minsk.

Veivalget

Han sier forbundet står overfor et veivalg: skal man fortsette med det Roy Johansen har bygget opp siden han overtok som sjef i 2001, eller skal man hente nye koster, nye ideer og gå nye veier. Forlenges kontrakten med Roy Johansen nå kan det være for på sikt å gi stafettpinnen videre til Sjur Robert Nilsen, som står i boksen sammen med Johansen/Stubdal i VM i Minsk.

Da blir det i så fall en videreføring av et kjent mønster som har fungert. Så er spørsmålet om det er ønskelig med en ny stemme og noen nye metoder og nye tanker. Og om denne finnes i egne rekker, i Norge, eller om man ser utenlands igjen. Slik Aftenposten forstår det er det flere i laget, både av VM-spillerne og de som ikke kom med/ble med, som kunne tenke seg en ny stemme. Samtidig som Johansen også har sine lojale støttespillere.

— Roy er en sterk kandidat til å få fortsette. Alle er fantastisk godt fornøyde med jobben han har gjort med laget. Men dette er et viktig valg for norsk hockey. Spørsmålet er om det er riktig å gå videre på den veien vi er på, eller om det er riktig å gå en ny vei og fornye oss. Det er der vi er nå. Og vi tror også Roy er i stand til å ta dette laget videre og utvikle det ytterligere. Men det er en vurdering vi må gjøre, sier Mathisrud.

Aftenposten snakket med Roy Johansen om temaet for en uke siden. Da sa han at "det er i det blå hva som skjer". Han ville heller ikke svare klart på om han ønsker å fortsette eller ei.

— Det er mange årsaker til det. Jeg har ikke lyst til å ta det nå. Jeg har satt det på vent til etter VM. Jeg skal tenke på det når jeg kommer hjem, sier 54-åringen.

— Det er du som er usikker på om du vil fortsette i jobben?

— Jeg og forbundet har ikke hatt den praten og gjennomgangen ennå, og før vi har hatt det vil jeg ikke si noe. Jeg er ikke så opptatt av det akkurat nå, heller, sa landslagssjefen da.

Sammen med tidligere landslagsspiller Tore Vikingstad, sportssjef i forbundet Petter Salsten og tidligere generalsekretær Jon Haukeland, skal Mathisrud levere en innstilling til styret i forbundet. Så er det styret som tar avgjørelsen. Både Vikingstad og Mathisrud sitter i styret.

— Etter så lang tid med samme trener er det naturlig at det blir en diskusjon om det er nok nå eller om vi skal fortsette. Men alle er fornøyde med Roy. Og så handler det om de alternativene som finnes, kostnader, det er mange ting som spiller inn, sier Mathisrud.

- Roy må ha motivasjon

Jonas Holøs er på mange måter et produkt av Roy Johansen. KHL-proffen er en av de viktigste spillerne i det norske laget, og forstår hvis både forbundet og landslagssjefen selv er i tvil om veien videre.

— Roy har vært med lenge, så jeg skjønner at de vil se på alle muligheter nå. Men uansett om vi fortsetter med Roy eller får en ny trener, så er de tingene han står for, som å trene mest og være best mulig forberedt, det som fortsatt vil prege oss. Jeg tror ikke endringene blir så store. Vi vil bok ikke spille en annen hockey med en ny trener. Uansett hva forbundet lander på så støtter jeg det, sier Holøs.

Og legger til:

— Jeg vet ikke hvordan det er med Roy, han må også ha motivasjon. Det er vel ikke akkurat drømmejobben å være norsk landslagssjef. Å vinne et VM-gull ligger så uendelig langt fremme, det handler stort sett alltid om å unngå nedrykk, og det er en krig.

— Er Roy Johansen mannen som kan lede Norge inn i fremtiden?

— Ja, det tror jeg. Det han tror på er det norsk hockey må bygges rundt. Alle her har full tillit til den jobben han gjør, sier Holøs.

Per-Åge Skrøder spiller etter alt å dømme sin siste kamp for Norge i dag. Han har tjenestegjort under Johansen i en årrekke.

— Spørsmålet i denne saken er hva forbundsstyret vil og hvor dem vil. De vet hva de får med Roy. Det har vært vellykket før, og bytter dem kan det bli mer usikkert. Det er jo noe man aldri vet. Det må uansett gjøres en grundig jobb og holde alle muligheter åpne, sier Skrøder.

Norge og Canada møtes tirsdag for 21. gang i elite-VM ishockey. Kun én kamp har gitt norsk seier.

  • 1950: Norge – Canada 1-11 (i London)

  • 1951: Norge – Canada 0-8 (i Paris)

  • 1954: Norge – Canada 0-8 (i Stockholm)

  • 1958: Norge – Canada 0-12 (i Oslo)

  • 1962: Norge – Canada 1-14 (i Denver, Colorado)

  • 1965: Norge – Canada 0-6 (i Tammerfors, Finland)

  • 1990: Norge – Canada 0-8 (i Bern)

  • 1992: Norge – Canada 3-4 (I Bratislava)

  • 1997: Norge – Canada 0-7 (i Åbo, Finland)

  • 1999: Norge – Canada 2-4 (i Hamar)

  • 2000: Norge – Canada 4-3 (i St. Petersburg, Russland)

  • 2001: Norge – Canada 0-5 (i Hannover, Tyskland)

  • 2006: Norge – Canada 1-7 (i Riga)

  • 2007: Norge – Canada 2-4 (i Moskva)

  • 2008: Norge – Canada 1-2 (i Halifax, Canada)

  • 2008: Norge – Canada 2-8 (i Halifax, Canada)

  • 2009: Norge – Canada 1-5 (i Kloten, Sveits)

  • 2010: Norge – Canada 1-12 (i Mannheim, Tyskland)

  • 2011: Norge – Canada 2-3 (i Kosice, Slovakia)

  • 2013: Norge – Canada 1-7 (I Stockholm)

  • Lagene har møttes fem ganger i OL, der Canada har vunnet samtlige kamper.

  • Kilde: Norges Ishockeyforbund/NTB.

Sportsdøgnet