Den søkkrike Arsenal-eieren eier flere «idrettslag» i USA. Nå vil han flytte et av dem til en annen by. Det skaper reaksjoner.

Sist helg startet den amerikanske fotballsesongen. Den hvor de sparker, løper og kaster en oval ball. Hele landet dirret smått av spenning slik den alltid gjør når USAs mest populære sport har sesongstart. Spenning var det også i St. Louis. Og der i gården handler det ikke bare om spennende forventning til en ny sesong.

Arsenal-eierens planer

Det handler om fremtiden til byens klubb, St. Louis Rams. Det handler om tilhengerne i det hele tatt har noe fotballag å heie på om en sesong eller to. Milliardæren og eieren E. Stanley Kroenke truer med å flytte klubben til Los Angeles. I St. Louis er tilhengerne fortørnet.

E Stanely Kroenke har penger så det holder. Nå vil han flytte et fotballag og møter motstand. Foto: JACK DEMPSEY - AP

Kroenke er ingen ukjent klubbeier hverken i amerikansk eller europeisk sport. Mannen som ifølge økonomimagasinet Forbes er god for 58 milliarder kroner eier den største aksjeposten i Arsenal (66,6 prosent) i Premier League og omtrent alt som er av profesjonelle lag i Denver som Denver Nuggets (NBA-basketball), Colorado Avalanche (NHL-hockey) og Colorado Rapids (fotball – MLS).Nå har han kjøpt seg en sentrumsnær tomt Los Angeles. Her vil han bruke drøye 10 milliarder kroner på å bygge en helt ny arena i filmbyen på USA vestkyst.

Los Angeles har ikke et eget NFL-lag i dag og har ikke hatt det siden Rams flyttet fra byen og til nettopp St. Louis for 20 år siden.

Vil kjempe for laget

Rams spiller i Edward Jones Dome, en i nnendørs stadion med plass til 65.000 tilskuere. Nå lokker byen med nytt stadionbygg. Foto: J.B. Forbes

Men i St. Louis vil de ikke gi slipp på laget sitt. Og enda mindre etter at de vant sin første kamp for sesongen mot Seattle Seahawks. Seahawks har spilt i de to siste Superbowl og seieren var ikke helt som forventet for et lag som har vært heller middelmådig de fleste av de siste sesongene.Det fikk kommentatoren, Benjamin Hochman, i byens egen avis St. Louis Post-Despatch til å utbryte:

— Etter søndagens resultat, her er den siste ondskapsfulle vrien for St. Louis. Rams er egentlig og endelig god, skriver Hochman.

Han ser likevel ikke noe håp for at laget kommer til å bli værende i byen.

Bygge ny stadion

I forrige uke var det demonstrasjoner. Demonstrasjoner rettet mot Kroenkes flytteplaner og ordfører gjør det helt klart at de ikke gir seg uten sverdslag.

I den første seriekampen for sesongen sørget quarterback Nick Foles (nr. 5) for at St. Louis Rams vant mot forrige sesongs Superbowl-finalist Seattle Seahawks. Nå ser det ut for at laget endelig får litt orden på spillet, og da er det snakk om flytte hele klubben til Los Angeles. Foto: Jasen Vinlove - USA Sports

En av måtene de har planer om å beholde klubben i byen er ved å bygge en ny stadion. De spiller dag i innendørsarenaen Edward Jones Dome med plass til drøye 60.000 tilskuere.— Vi har en plan om å beholde Rams in St. Louis, sa ordfører Francis Slay til demonstranteneifølge New York Times.

Det er en ny stadion langs Mississippis bredder som skal sørger for at Kroenkes flyttplaner blir endret.

Ordfører Francis Sly søker nå støtte til å bygge nytt. Tilhengerne av å beholde Rams i St. Louis har også et par andre faktorer som kan spille inn.

Trenger de andres støtte

For at en klubb skal kunne flytte fra en by til en annen, må to tredjedeler av de andre klubbene i NFL være enig før flyttelasset kan pakkes. Og Kroenke og hans Rams er ikke de eneste som vil inn i de lukrative Los Angeles-markedet.

Både Oakland Raiders og San Diego Chargers går med tanker om å flytte sin virksomhet til Los Angeles. USA nest største by har ikke hatt et NFL-lag siden Rams flyttet til St. Louis i 1995. Øverst i NFL-systemet er det i høyeste grad et ønske om å komme tilbake med et lag i en stor by som Los Angeles med ett av de største mediemarkedene i USA. Det er viktig for inntekter og utbredelse selv om NFL fortsatt er den største sporten.

Kilder: New York Times, St. Louis Post-Despatch,Forbes, Wikipedia