Det meste kan kjøpes for penger, heter det. Det gjelder også for en Premier League-klubb, men for å kjøpe en av engelsk fotballs største klubber må selv kakser grave dypt i lommene. Ifølge en verdivurdering magasinet Forbes gjorde i fjor, er Manchester United verdt 19,8 milliarder kroner. Engelsk fotballs mest suksessrike klubb er verdens nest mest verdifulle bak Real Madrid.

LES OGSÅ:

Men prisene varierer veldig i engelsk fotball. Den falne giganten Leeds United blir for eksempel i disse dager solgt for 113 millioner kroner (pluss at den nye eieren Massimo Cellino påtar seg 237 millioner kroner i gjeld).

Robert Wilson.

Det vil si at Manchester United blir vurdert til å være verdt 175 ganger mer enn Leeds United. — Verdivurderingene av de beste Premier League-klubbene er så urimelig høye at det ikke gir valuta for pengene å kjøpe en slik klubb, sier Robert Wilson, ekspert på fotballfinanser ved Sheffield Hallam Universitet.

Mange motiver

— Hadde jeg hatt for eksempel en milliard (kroner) i lommen ville jeg ikke vært i nærheten av å kunne kjøpe en Premier League-klubb og tjene penger på det. Jeg kunne hatt råd til Stoke, for eksempel, men da hadde jeg også overtatt gjeld, og ikke minst den nåværende spillerstallen med de høye lønningene spillerne har. Stoke ville vært veldig vanskelig å tjene penger på, sier Wilson.

Tor-Kristian Karlsen, fotballskribent for The Guardian og blant annet tidligere sportsdirektør for Monaco, har heller ingen planer om å sette sparepengene i Premier League-aksjer.

— Har du noen milliarder du vil bli kvitt og er ute etter moro, kan du godt kjøpe en Premier League-klubb. For mange tror jeg det er litt av motivasjonen med å kjøpe en Premier League-klubb, å få sitte ved bordet med personer man ellers ikke hadde fått møte. Det gir status, sier Karlsen.

- Umulig å måle takknemlighet

Tilfellet Manchester City, der eieren Sjeik Mansour ifølge The Guardian har brukt over 10 milliarder kroner på å gjøre klubben til en av verdens beste siden han kjøpte klubben i 2008, er annerledes, mener Karlsen.

— Har du et vanvittig stort prosjekt, slik som Abu Dhabi-gruppen har med City, der poenget er å markedsføre et emirat og en by, så er det til slutt ekstremt god og billig reklame å kjøpe en Premer League-klubb.

At det kan være mange motiver for å kjøpe en Premier League-klubb, er Lars Tjærnås, fotballekspert for 100% sport og tidligere fotballtrener i blant annet Premier League, enig i.

- Målt direkte opp mot den ene investeringen og hvis måleparameteren er økonomisk avkastning, er svaret på spørsmålet om å kjøpe en Premier League-klubb er en god investering, sikkert entydig nei. Men her snakker vi ringvirkninger, som forbindelser til andre investeringer, PR for øvrig virksomhet, ren oppmerksomhet, popularitet og til og med takknemlighet som er umulig å måle rent økonomisk. De langt fleste som går inn i dette, gjør det neppe for å tjene penger isolert på den investeringen.

Anbefaler Championship-klubber

Vinner du 20 millioner i Lotto og er fotballinteressert, er det beste stedet å lete etter en investering nede i divisjonene, mener ekspertene.

— Kjøper du en klubb som Leeds, Sheffield Wednesday, Nottingham Forest eller Leicester kan du få en klubb med betydelig fanskare og stort stadion til en relativt billig penge (pluss minus hundre millioner kroner og eventuell gjeld og nødvendige investeringer). Bruker du pengene som er nødvendig, og tenker langsiktig, kan du utvikle et veldig konkurransedyktig Championship-lag (nivå 2), for eksempel. Med tanke på at gevinsten ved et opprykk til Premier League er 1,3 milliarder kroner, så er det mye penger å tjene, sier Wilson.

— Vil du tjene penger ville jeg kjøpt en klubb i Championship-klubb og bygd den opp. Spillerlønningene er mye lavere enn i Premier League og investeringene som skal til for å komme opp på Premier League-nivå er ikke veldig store. I tillegg slipper du også ta over et fjell av gjeld og spillere med dyre kontrakter. En storklubb i Championship kan være en god investering, sier Karlsen.

Fakta:

Verdens mest verdifulle klubber

1. Real Madrid: 20,6 milliarder kroner

2. Manchester United: 19,8 milliarder kroner

3. Barcelona: 16,2 milliarder kroner.

4. Arsenal: 8,3 milliarder kroner.

5. Bayern München: 8,2 milliarder kroner.

6. Milan: 5,9 milliarder kroner.

7. Chelsea: 5,6 milliarder kroner.

8. Juventus: 4,3 milliarder kroner.

9. Manchester City: 4,3 milliarder kroner.

10. Liverpool: 4,1 milliarder kroner.

11. Tottenham: 3,2 milliarder kroner.

12. Schalke: 3,1 milliarder kroner.

13. Borussia Dortmund: 2,8 milliarder kroner.

14. Inter Milan: 2,5 milliarder kroner.

15. Lyon: 2,3 milliarder kroner.

16. Corinthians: 2,2 milliarder kroner.

17. Napoli: 2,1 milliarder kroner.

18. Hamburg: 1,9 milliarder kroner.

19. Marseille: 1,8 milliarder kroner.

20. Newcastle: 1,6 milliarder kroner.

www.forbes.com (2013)

Disse eier Premier League-klubbene

Arsenal

Stan Kroenke Foto: AP

Stadion: Emirates stadium, 60.361 tilskuerkapasitet. Ferdig i 2006.Største eier: Stan Kroenke (66), USA. Kom inn på eiersiden i 2007. Fikk flertall i 2011. Eiers rikdom: God for 35 milliarder kroner. Gift med arvingen til Wal Mart-kjeden, Ann Walton. Har plassert rikdomen i lag i NBA, NHL, NFL, MLS og altså Arsenal, i tillegg til eiendom.

Rekordkjøp under Kroenke: Mesut Özil (2013). 455 millioner kroner.

Rekordsalg under Kroenke: Cesc Fábregas (2011). 310 millioner kroner.

Aston Villa

Stadion: Villa Park, 42.682 tilskuerkapasitet. Åpnet i 1897. Sist renovert i 2001.

Randy Lerner Foto: Mike Finn-Kelcey / Back Page Images

Største eier: Randy Lerner (52), USA. Sikret aksjeflertall i august 2006. Tok etter hvert full kontroll.Eiers rikdom: Rår over seks milliarder kroner. Amerikaneren slo seg opp i kredittkortbransjen, og har også eid Cleveland Browns, som er et amerikansk fotballag.

Rekordkjøp under Lerner: Darren Bent (2011) fra Sunderland. 195 millioner kroner.

Rekordsalg under Lerner: Stewart Downing (2011) til Liverpool. 207 millioner kroner.

Cardiff City

Stadion: Cardiff City Stadium, 28.050 tilskuerkapasitet. Erstattet gamle Ninian Park før 2009-sesongen.

Største eier: Vincent Tan (62), Malaysia. Kom inn i klubben i 2010. Kjøpte seg først opp til 51 prosent, men eier nå over 90 prosent av aksjene i klubben.

Eiers rikdom: Er en såkalt "self made man". Driver med alt fra eiendom til lotteri og produksjon av mat og drikke. God for nesten 10 milliarder kroner.

Rekordkjøp under Tan: Gary Medel (2013) fra Sevilla. 118 millioner kroner.

Rekordsalg under Tan: Andreas Cornelius (2014) til København. 32 millioner kroner.

Chelsea

Stadion: Stamford Bridge, 41.798 tilskuerkapasitet. Utviklet på 1990-tallet til det stadionet det er i dag. Hadde løpebane før.

Roman Abramovitsj. Foto: Tim Hales

Største eier: Roman Abramovitsj (47), Russland. Tok kontroll over Chelsea i juni 2003. Er eneeier.Eiers rikdom: Har opplevd et kraftig fall i aksjeverdiene sine i det siste, men stålmilliardæren er fortsatt god for 55 milliarder kroner.

Rekordkjøp: Fernando Torres (2010) fra Liverpool. 532 millioner kroner.

Rekordsalg: Juan Mata (2014) til Manchester United. 407 millioner kroner.

Crystal Palace

Stadion: Selhurst Park, 26.309 tilskuerkapasitet. Den nyeste tribunen er fra 1995. Har utbyggingsplaner.

Største eier: Jeremy Hosking, Martin Long, Steve Parish, Stephen Browett eier 25 prosent hver. De kom inn som redningsmenn i 2010. Eiers rikdom: Diverse

Rekordkjøp under nåværende eiere: Dwight Gayle (2013) fra Peterborough. 48 millioner kroner.

Rekordsalg under nåværende eiere: Wilfried Zaha (2013) til Manchester United. 111 millioner kroner.

Everton

Stadion: Goodison Park, 40.157 tilskuerkapasitet. Ingen konkrete utbyggingsplaner.

Bill Kenwright. Foto: Digitalsport

Største eier: Bill Kenwright (68), England. Ble største aksjeholder i 2004. Eier 25 prosent av Everton.Eiers rikdom: Lang karriere innenfor film, musikk og teater. Har tjent penger på produksjon og salg av kulturprodukter.

Rekordkjøp: Marouane Fellaini (2008) fra Standard Liége. 197 millioner kroner.

Rekordsalg: Wayne Rooney (2004) til Manchester United. 340 millioner kroner.

Fulham

Stadion: Craven Cottage, 25.700 tilskuerkapasitet. Har planer om bygge ut til 30.000.

Shahid Khan.

Største eier: Shahid Khan (61), Pakistan/USA. Kom inn som eneier av klubben i 2013.Eiers rikdom: Har slått seg opp på å selge bildeler. Eier også det amerikanske fotballaget Jacksonville Jaguars. God for 26 milliarder kroner.

Rekordkjøp under Khan: Konstantinos Mitroglou (2014) fra Olympiakos Pireus. 138 millioner kroner.

Rekordsalg under Khan: Kerim Frei (2013) til Besiktas. 31 millioner kroner.

Hull

Stadion: KC Stadium, 25.400 tilskuerkapasitet. Fullført i 2002. Største eier: Assem Allam (74), Egypt/Storbritannia. Tok over klubben for ett pund i 2010, men slettet mye gjeld. Kom inn på eiersiden for å "gi tilbake" til sin hjemby.

Eiers rikdom: Industri.

Rekordkjøp under Allam: Shane Long (2014) fra West Bromwich. 77 millioner kroner.

Rekordsalg under Allam: Corry Evans (2013) til Blackburn. 8 millioner kroner.

Liverpool

Stadion: Anfield, 45.276 tilskuerkapasitet. Sist oppgradert i 1998. Har planer om å bygge nytt.

John W. Henry.

Største eier: John W. Henry (64), USA. Tok over klubben i 2011.Eiers rikdom: Eier avisen The Boston Globe, baseballaget Boston Red Sox i tillegg til Liverpool. God for rundt seks milliarder kroner.

Rekordkjøp under Henry: Andy Carroll (2011) fra Newcastle. 370 millioner kroner.

Rekordsalg under Henry: Fernando Torres (2011) til Chelsea. 530 millioner kroner.

Manchester City

Stadion: City of Manchester (Etihad) Stadium, 47.805 tilskuerkapasitet. Eies av Manchester kommune, leies av City.

Sheik Mansour. Foto: Matt West

Største eier: Mansour bin Zayed Al Nahyan (43), De forente arabiske emirater. Tok over klubben via Adu Dhabi United Group i 2008. Visestatsminister i De forente arabiske emirater.Eiers rikdom: Først og fremst oljevirksomhet, og kan nesten pumpe opp så mye han vil. Personlig god for 30 milliarder kroner. Familien rår over mye mer.

Rekordkjøp under Mansour: Kun Agüero (2011) fra Atletico Madrid. 408 millioner kroner.

Rekordsalg under Mansour: Mario Balotelli (2012) til Milan. 150 millioner kroner.

Manchester United

Stadion: Old Trafford, 75.731 tilskuerkapasitet. Pusset opp gjentatte ganger, og er Englands nest største bane bak Wembley.

Sønner av Malcolm Glazer på New York-børsen. Foto: Scanpix

Største eier: Malcolm Glazer (85), USA. Sikret seg United mellom 2003 og 2005, til tross for store protester.Eiers rikdom: Diverse investeringer. Eier også fotballaget Tampa Bay Buccaneers. Har 27 milliarder kroner til rådighet, derav omlag en tredel i United-aksjer.

Rekordkjøp under Glazer: Juan Mata (2014) fra Chelsea. 407 millioner kroner.

Rekordsalg: Cristiano Ronaldo (2009) til Real Madrid. 850 millioner kroner.

Newcastle

Stadion: St. James' Park, 52.405 tilskuerkapasitet. Planer om å utvide kapasiteten og inntektsmulighetene er foreløpig lagt på is.

Mike Ashley (stående). Foto: Darren Staples, Reuters

Største eier: Mike Ashley (50), Storbritannia. Ble eneier i løpet av et oppkjøp av aksjer i 2007 for nesten halvannen milliard kroner.Eiers rikdom: Beregnet til å ha over 15 milliarder kroner å slå i bordet med. Har slått seg opp via sportsbutikkjeder som Sports World og Lillywhites.

Rekordkjøp under Ashley: Fabricio Coloccini (2008) fra Deportivo La Coruña. 122 millioner kroner.

Rekordsalg under Ashley: Andy Carroll (2011) til Liverpool. 370 millioner kroner.

Norwich

Stadion: Carrow Road, 27.244 tilskuerkapasitet. Fornyet senest i 2010. Fikk da 1000 nye seter.

Største eier: Ekteparet Delia Smith (72) og Michael Wynn-Jones (72), Storbritannia. Har hatt aksjer lenge i Norwich, og har majoriteten på litt over 50 prosent.

Eiers rikdom: Smith er berømt TV-kokk og forfatter av matbøker. Wynn-Jones er også forfatter, forlegger og redaktør.

Rekordkjøp under Smith/Wynn-Jones: Ricky van Wolfswinkel (2013) fra Sporting Lisboa. 91 millioner kroner.

Rekordsalg under Smith/Wynn-Jones: Dean Ashton (2006) til West Ham. 99 millioner kroner.

Southampton

Stadion: St. Mary's, 32.589 tilskuerkapasitet. Topp moderne stadion åpnet i 2001. Største eier: Arvingene etter Markus Liebherr. Har eid hele klubben siden 2009. Liebherr døde i 2010. Eiers rikdom: Liebherr var god for rundt 30 milliarder kroner. Han slo seg opp på produksjon og salg av kraner.

Rekordkjøp under Liebherr: Gastón Ramírez (2012) fra Bologna. 134 millioner kroner.

Rekordsalg under Liebherr: Alex Oxlade-Chamerlain til Arsenal. 125 millioner kroner.

Stoke

Stadion: Britannia Stadium, 27.740 tilskuerkapasitet. Relativt ny stadion som sto ferdig i 1997. En mindre utbygging er planlagt.

Største eier: Peter Coates (76), Storbritannia. Hadde aksjemajoriteten i klubben fra 1989-1997, men solgte seg ut. Kom tilbake i 2006 og er nå eneeier.

Eiers rikdom: Har gjort seg rik på bettingselskapet Bet 365. Datteren Denise leder nå selskapet og har en formue på 16 milliarder kroner.

Rekordkjøp under Coates: Peter Crouch (2011) fra Tottenham. 102 millioner kroner.

Rekordsalg under Coates: Tuncay Sanli (2011) til Wolfsburg. 41 millioner kroner.

Sunderland

Stadion: Stadium of Light, 49.000 tilskuerkapasitet. Åpnet i 1997 og er den fjerde største Premier League-banen.

Største eier: Ellis Short (53), Irland/USA. Kjøpte hele Sunderland i løpet av 2008, og tok over klubben i 2009. Eiers rikdom: Rår over rundt 10 milliarder kroner etter å ha blitt rik på investeringer og oppkjøp av selskaper som sliter.

Rekordkjøp under Short: Asamoah Gyan (2010) fra Rennes.145 millioner kroner.

Rekordsalg under Short: Darren Bent (2011) til Aston Villa. 195 millioner kroner.

Swansea

Stadion: Liberty Stadium, 20.750 tilskuerkapasitet. Nytt stadion som sto ferdig i 2005. Premier Leagues minste bane.

Største eier: Martin Morgan (22,5 prosent). Klubben eies også blant annet av supporterne (20 prosent).

Eiers rikdom: Eiendom, hoteller og reiseselskap.

Rekordkjøp under Morgan: Wilfried Bony (2013) fra Vitesse. 126 millioner kroner.

Rekordsalg under Morgan: Joe Allen (2012) til Liverpool. 172 millioner kroner.

Tottenham

Stadion: White Hart Lane, 36.284 tilskuerkapasitet. Har flere ganger vurdert å flytte til nytt stadion, men alt har strandet.

Største eier: Joe Lewis (77), Storbritannia. Har vært inne på eiersiden siden 2001. Fikk flertall i 2010 og er nå eneeier.

Eiers rikdom: God for rundt 20 milliarder kroner. Er blitt rik på investeringer og valutahandel.

Rekordkjøp under Lewis: Roberto Soldado (2013) fra Valencia. 272 millioner kroner.

Rekordsalg under Lewis: Gareth Bale (2013) til Real Madrid. 824 millioner kroner.

West Bromwich Albion

Stadion: The Hawthorns, 26.445 tilskuerkapasitet. Bygget i 1900, oppusset sist i 2008. Største eier: Jeremy Peace (57), Storbritannia. Kommer fra West Bromwich og har vært formann siden 2002. Eiers rikdom: God for rundt 400 millioner kroner. Har drevet med bankvirksomhet og investeringer.

Rekordkjøp under Peace: Stéphane Sessegnon (2013) fra Sunderland. 63 millioner kroner.

Rekordsalg under Peace: Curtis Davies (2007) til Aston Villa. 91 millioner kroner.

West Ham

Stadion: Upton Park (Boleyn Ground), 35.016 tilskuerkapasitet. Stadion er solgt og West Ham skal flytte til Londons Olympiastadion fra og med 2016/17-sesongen.

Største eier: David Sullivan (65), Storbritannia. Har hatt aksjer i klubben i over 20 år. Fikk flertall sammen med David Gold i 2010. Sikret seg personlig flertall i 2013. Eiers rikdom: Rår over 4 milliarder kroner, og har slått seg opp gjennom avis— og pornobransjen.

Rekordkjøp under Sullivan: Andy Carroll (2013) fra Liverpool. 154 millioner kroner.

Rekordsalg under Sullivan: Scott Parker (2011) til Tottenham. 57 millioner kroner.

Kilder: Forbes Magazine. Transfermarkt.co.uk. Wikipedia. Soccerbase.com. Transferleague.co.uk.