AMIENS/STAVANGER: Den femte etappen var den så langt beste muligheten for Kristoff-jubel.

Men i motvinden på oppløpet i Amiens ble Kristoff tvunget i front med mer enn 300 meter igjen. Dermed kom André Greipel som ei kule på de siste 150 meterne og tok seieren.

Her gjenopplever du den dramatiske innspurten!

Edvald på hjulet til Kristoff

Kristoff endte på fjerdeplass da også Peter Sagan og Mark Cavendish passerte 28-åringen. Edvald Boasson Hagen fulgte like bak Kristoff på femteplass.

— Jeg skulle forbi Kristoff på de siste meterne, men da var det ikke plass. Det ble for trangt på høyresiden. Det var deiilg å være med der oppe igjen, det var bra, sier Boasson Hagen til TV 2 like etter målgang.

TETT KAMP: Edvald Boasson Hagen var på Alexander Kristoffs bakhjul, men det var ikke plass for rudsbygdingen til å passere landsmannen. Foto: Kristian Jacobsen, Aftenbladet

Han siktet seg inn på Kristoffs bakhjul på den siste kilometeren, og da rogalendingen avanserte med omtrent 700 meter igjen, var Boasson Hagen like bak.For Kristoff ble det tungt mot slutten da hans opptrekkere enten veltet eller ble hindret med drøyt 20 kilometer igjen. De kom aldri opp igjen. Også Boasson Hagen var involvert, men han var raskt tilbake nær fronten.

— Det var litt sjanseløst i dag. Jeg prøvde meg på en langspurt, men den ble litt for langt. Formen er grei og spurten var bra, men den var litt for lang og da kom de tre mann forbi på slutten, sier Kristoff til den norske pressen og Aftenbladet like etter målgang, før han fortsetter:

— Jeg prøvde å følge Cavendish, men det var så kaos at jeg ikke klarte å følge ham siste kilometeren. Da prøvde jeg å komme meg fram, men jeg måtte ta mye vind og startet egentlig alt for tidlig.

- Surfet oppå alle

Der Kristoff forsøkte å følge Cavendish, fulgte Boasson Hagen hans bakhjul. Nordmannen var som Kristoffs hjelpere involvert i velten, men 28-åringen var raskt tilbake i feltet da han kun ble hindret.

— Jeg surfet fint oppå alle i velten. Det er vanskelig å si hva det betød for spurten at jeg ble hindret. Jeg brukte en del krefter, men det var det flere som gjorde, konstaterer Boasson Hagen.

Edvald Boasson Hagen skulle kjøre opptrekk for lagkameraten Tyler Farrar, men amerikaneren jobbet for rudsbygdingen da han måtte bruke mer krefter på å ta seg opp til hovedfeltet etter den nevnte velten.

Her gjenopplever du den femte etappen.

Spurtkanon ute

Umiddelbart da rytterne ble viftet i gang, angrep Pierre-Luc Périchon (Bretagne-Séché) og Nicolas Edet (Cofidis) og så ut til å utgjøre etappens brudd. Men Edet ville det annerledes og slapp seg tilbake til hovedfeltet. Dermed måtte Périchon fortsette jakten alene.

Han fikk dog aldri særlig til luke. I hovedfeltet var nervøsiteten stor da sidevind preget etappen. Den korte avstanden mellom franskmannen i tet og hovedfeltet understreket det, etter 40 kilometer hadde han bare et drøyt minutts forsprang.

Flere ryttere veltet på den første halvdelen av etappen. Spurtstjernen Nacer Bouhanni (Cofidis) var blant dem som måtte spise asfalt, og franskmannen ble tidlig tvunget til å bryte da han ble sendt til sykehus.

Kristoff droppet mellomspurten

Både Kristoff og Boasson Hagen satt våkent med blant de første 30-40 rytterne i hovedfeltet i den nervøse første halvdelen på etappen.

På mellomspurten med 100 kilometer igjen valgte Kristoff å spare seg. André Greipel (Lotto Soudal) var best i hovedfeltet bak Périchon og tok 17 poeng. John Degenkolb (Giant-Alpecin) og Cavendish fulgte på plassene bak. Dermed økte Greipel ledelsen i kampen om poengtrøyen til tolv poeng ned til Sagan.

NYTTELØST: Pierre-Luc Périchon var lenge alene i brudd, men han ble hentet med snaut 100 kilometer igjen. Foto: Benoit Tessier

Hovedfeltet var splittet som en følge av en velt få kilometer før mellomspurten, men etter spurten roet tempoet seg og ryttere fikk igjen kontakt, likevel gjorde fartsøkningen at Périchon ble hentet like etter spurten. Kristoff var blant dem som satt våken med i første felt da det splittet seg.

Nervøs kamp i sidevinden

Det kom ingen nye angrepsforsøk etter at Périchon ble hentet. På sidevindsstrekkene kjørte lagene med sammenlagtfavoritter tøft for å prøve å tvinge andre sammenlagtryttere til å miste kontakten.

Både Kristoff og Boasson Hagen posisjonerte seg godt og var med i tetfeltet med 60 kilometer igjen. Det var særlig Tinkoff-Saxo som styrte hovedfeltet for Alberto Contador, men også BMC Racing Team for Tejay Van Garderen, Team Sky for Chris Froome og Movistar for Nairo Quintana kjempet om å tetposisjonene da de var forberedt på sidevind.

Etter hvert roet dog forsøkene på å kjøre tøft blant de 114 rytterne i tet seg, men avstanden ned til rytterne som var kjørt av bare økte. Det var tydelig at de hadde gitt opp. I front av hovedfeltet var det lenge status quo, og med 40 kilometer var det de samme lagene som satt og tauet i det som utviklet seg til å bli motvind.

Massespurt

Med omtrent 25 kilometer var omtrent 40 ryttere involvert i en velt, enten gjennom at de krasjet selv eller ble hindret. Heldigvis virket det å gå bra med alle. Boasson Hagen var blant dem som ble hindret, men han kom opp i hovedfeltet igjen. Også Kristoffs hjelpere var involvert.

Velten signaliserte starten på finalen da lagene med sammenlagtfavoritter startet hardkjøret med snaut 20 kilometer igjen.

Kristoff var godt posisjonert nær frnoten da flere lag satte opp tempoet, mens Boasson Hagen jobbet seg fremover. Bare ei mil fra målstreken var det fortsatt sammenlagthåpenes lag som tauet.

Med åtte kilometer igjen posisjonerte MTN-Qhubeka seg i front med fire ryttere hvor Boasson Hagen satt bakerst hos dem. Det antydet at nordmannen var deres kort for spurten. Samtidig hadde Kristoff minimalt med støtte etter at flere av lagkameratene hans gikk ned i velten.

Med fire kilometer igjen tok Etixx-Quick Step kommandoen i den kraftige motvinden. De kjørte for Cavendish, den største favoritten til seieren. Kristoff posisjonerte seg bra på egenhånd inn på de siste tre kilometerne bak briten.

På den siste kilometeren ble det dog kaotisk, og Kristoff startet spurten fra front med cirka 300 meter igjen. Dermed ble det for langt til målstreken i motvinden, og André Greipel passerte ham og tok seieren.

Også Sagan og Cavendish passerte Storhaug-ekspressen, mens Boasson Hagen fulgte like bak landsmannen på femteplass.