Du skulle være over snittet interessert for å ha hørt om preparatet Meldonium før de siste månedene.

I løpet av 2016 har en hel haug med idrettsutøvere testet positivt på stoffet, som kom på dopinglisten fra nyttår av.

Fått med deg disse bortforklaringene på bruk av doping? Ufødt tvilling, whisky og kalvekjøtt er bare noen av juksernes unnskyldninger

Mange idrettsutøvere har blitt tatt for bruken av stoffet Meldonium denne vinteren og våren. Foto: Reuters

Blant utøverne som har testet positivt finner vi tennisstjernen Maria Sjarapova og den norske vektløfteren Ruth Kasirye. Den russiske langrennsløperen Aleksander Legkov har også innrømmet å ha brukt stoffet før det ble ulovlig.

— Forbedre seksuelle prestasjoner

Stoffet produsers i Latvia. Mannen bak, Ivars Kalvins, hevder ikke alle tar stoffet for å forbedre prestasjonene på idrettsbanen.

— Hvis vi snakker om mannlige utøvere, så tar mange av dem Meldonium for å forbedre sine seksuelle prestasjoner, heller enn å forbedre de sportslige. Det er viktig å huske på, sier Kalvins ifølge Washington Times.

Ifølge New York Times har studier vist at bruk av Meldonium hos villsvin skal ha hatt positiv innvirking på dyrets seksuelle prestasjoner og ha gitt bedre sædmotilitet.

Selskapet som produseer Meldonium, Grindez, har nå sendt søknad til Det Internasjonale Antidopingbyrået (WADA) og bedt om at stoffet fjernes fra dopinglisten.

Ivars Kalvinsin er mannen bak Meldonium. Han mener stoffet er mer nyttig til å forbedre prestasjonene i senga heller enn på idrettsbanen. Foto: AP

— Vi håper at fra 1. januar 2017 vil ikke stoffet vårt bli å finne på listen over forbudte substanser, uttalte styreformann i selskapet Juris Bundulis mandag, og hevder de ikke har fått noen god grunn til at preparatet er blitt forbudt.

Kan slippe straff

De latviske produsentene sier at Meldonium ikke har noen effekt på prestasjonen til idrettsutøvere.

WADA har uttalt at det kan bli mulig for utøvere som har testet positvt å unngå suspensjon. Antidopingbyrået sier det er mulig å teste positivt på stoffet selv om man inntok det før stoffet kom på dopinglisten ved nyttår. Man vil heller ikke få straff om det blir oppdaget mindre enn ett mikrogram Meldonium i prøvene.

Grunnen til justeringen av regelverket er at dopingjegerne er usikre på hvor lenge meldonium sitter i kroppen. WADA mener også at det kan være individuelle variasjoner i hvor lenge meldonium kan spores.

— Siden bruken har vært utbredt i Øst-Europa må vi tro at det ligger noe i dette stoffet som gir fordeler. Hvor stor effekt det er snakk om vet vi ikke ennå, sa medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, til Aftenposten i mars.

— I all hovedsak gjør stoffet at hjertet ikke trenger å bruke så mye energi og oksygen for å gjøre jobben sin, men som et sentralstimulerende middel kan det gi flere mulige virkninger.