Over 100 idrettsutøvere har testet positivt for hjertemedisinen meldonium siden det ble satt på dopinglisten 1. januar.

Tennisyndlingen Maria Sjarapova, skøytestjernen Pavel Kulizjnikov og den norske vektløfteren Ruth Kasirye er blant dem som har testet positivt for meldonium.

Myker opp reglene

Stoffet er blitt den store snakkisen i idrettsverden, og Verdens Antidopingbyrå (WADA) har undersøkt effekten av det nøye. I en uttalelse bekrefter byrået nå at regelverket mykes opp.

Tennisstjernen har testet positivt på meldonium. Foto: NTB Scanpix

Dopingprøver som inneholder mindre enn ett mikrogram meldonium og ble tatt før 1. mars, kan bli regnet som negative.Det betyr at flere av utøverne som har havnet i dopinggarnet i år kan slippe unna straff.

Grunnen til justeringen av regelverket er at dopingjegerne er usikre på hvor lenge meldonium sitter i kroppen. WADA mener også at det kan være individuelle variasjoner i hvor lenge meldonium kan spores.

Flere av de dopingtatte utøverne har hevdet at de ikke har tatt meldonium etter at stoffet ble satt på dopinglisten.

— Hvis den aktuelle antidopingorganisasjonen kommer frem til at det ikke er rimelig at utøveren skulle forvente at stoffet fortsatt ville være i kroppen etter 1. januar 2016, kan utøveren frikjennes eller bli dømt for uaktsomhet, skriver WADA, ifølge nettstedet Inside the Games.

Antidoping Norge skal undersøke nærmere

Ruth Kasirye testet positivt for meldonium i januar. Foto: NTB Scanpix

Den norske vektløfteren Ruth Kasirye avla en positiv prøve på meldonium i januar.Forklaringen hennes er at hun testet positivt etter at hun fikk stoffet som behandling for malaria i julen. Kasirye ble testet 25. januar. Påtelenemnda i Antidoping Norge regner med å ha behandlet saken ferdig i løpet av denne uken.

— Vi kommer til å gå gjennom dette nøye i forbindelse med den saken. Hovedbudskapet fra WADA er at de har for dårlig forskning på utskillelsestiden for meldonium, og at utøvere som faktisk tok dette før det kom på forbudslisten ikke hadde grunn til å vite når de ville være rene, sier prosessfullmektig for påtalenemnden i Antidoping Norge, Niels R. Kiær.

— Men de sier også eksplisitt at sakshåndteringen for saker med prøver mellom 1. januar og 1. mars skal fortsette hvis utøverne har innrømmet at de har tatt stoffet etter 1. januar. I denne saken har utøveren forklart at hun brukte medisin med stoffet helt frem til 18. januar. Det er den overordnede tilbakemeldingen på dette, og så skal vi se nærmere på konsentrasjonen i prøven, sier Kiær til Aftenposten.

- Er dere sikre på at meldonium er prestasjonsfremmende?

— WADA vurderte dette nøye fra 2011 til 2015. Særlig på grunnlag av de funnene og den informasjonen de fikk gjennom å ha det på overvåkingslisten i 2015, mente de at det var grunnlag for å sette det på forbudslisten, sier Niels R. Kiær.

Medieansvarlig for Ruth Kasirye, Roger Solheim, forteller til TV 2 at Kasirye ikke ønsker å uttale seg om saken så lenge den er under behandling.

Dopinglege: — Lite kjennskap til stoffet

Den mangeårige dopingjegeren Inggard Lereim sa dette til Aftenposten forrige uke:

Antidoping-lege Inggard Lereim mener det at så mange har testet positivt på meldonium bare viser at det brukes prestasjonsfremmende. Foto: NTB Scanpix

— Det er lite som er kjent om dette stoffet i Vest-Europa, i og med at det hovedsakelig er brukt i Øst-Europa. Angivelsen av effekt er prestasjonsheving, særlig i utholdenhetssammenheng. Stoffet er 40 år gammelt, og angivelig ble det brukt i forsvaret i gamle Sovjetunionen for å øke deres utholdenhet. Det er noen rykter som verserer. Men det er lite kjennskap til stoffet og deler i Vest-Europa.Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen uttalte i mars at vi vet lite om hvordan stoffet påvirker friske toppidrettsutøvere.

- Men siden bruken har vært utbredt i Øst-Europa må vi tro at det ligger noe i dette stoffet som gir fordeler. Hvor stor effekt det er snakk om vet vi ikke ennå.

— I all hovedsak gjør stoffet at hjertet ikke trenger å bruke så mye energi og oksygen for å gjøre jobben sin, men som et sentralstimulerende middel kan det gi flere mulige virkninger.

— Det kan for eksempel redusere tretthet, gi mer energi og gjøre at du føler deg mer ovenpå. Det kan også øke utholdenheten og ha en muskelbyggende effekt, sa Wiik Johansen.

..............

Den nådeløse kulturministeren, Zlatan, Messi og de store avsløringene er blant temaene i denne ferske utgaven av Aftenpodden Sport: