Aleksander Legkov er ikke tatt for dopingbruk, men brukte meldonium (markedsføres som Mildonat) før det ble ulovlig.

I et intervju med den russiske sportsavisen Sport-Expressinnrømmer en av de argeste norske konkurrentene i langrennssporet gjennom mange år, Aleksander Legkov, at han på et gitt tidspunkt tidligere har brukt meldonium.

— Jeg kan ikke huske sist jeg tok Mildonat, og det har ikke vært aktuelt for meg å ta Mildonat på lenge, sier Legkov i intervjuet med Sport-Express.

Les denne saken om dopingtrøbbelet i Russland:

VG.no omtalte denne saken først i Norge.

Mange er tatt

Den østeuropeiske hjertemedisinen har felt en rekke østeuropeiske idrettsutøvere den siste tiden. De aller fleste er russiske utøvere, men vi finner også den svenske friidrettsutøveren Abeba Aregawi.

Den mest kjente er tennisstjernen Maria Sjarapova. Meldonium er en østeuropeisk hjertemedisin som ble markedsført under navnet Mildonat og som både kan øke hjertekapasiteten og å være sentralstimulerende.

Det var visse rykter om at Legkov trakk seg fra Tour of Canada på grunn av en positiv dopingprøve for bruk av meldonium. Dette avviser han. Men han slår også fast at han er uenig i at bruk av meldonium er som doping å regne.

— Jeg synes ikke Mildonat er doping, slår han fast i intervjuet og er lei seg på vegne av de som nå er tatt.

Forbud fra årsskiftet

Stoffet ble første forbudt 1. januar i år, og det er helt tydelig at en rekke utøvere ikke hadde fått med seg det nye forbudet. De har fortsatt bruken av hjertemedisinen.

— Vi fikk beskjed om forbudet allerede i september/oktober, sier Legkov.

Russeren har hatt en svært så middels sesong. Ingen pallplasseringer og i Tour de Ski ble han bare nummer 12, Tour of Canada fullførte han ikke.

For mer om stoffet meldonium se faktaboks øverst i saken.

Mer om stoffet som har felt så mange idrettsutøvere siden nyttår:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Lars Tjærnås forteller om masseslagsmål på Stamford Bridge hvor han selv fikk delt ut noen lusinger: