Svensker, jamaicanere og grekere – ja, alle gjør det bedre enn norske spillere i Premier League.

Det viser en stor undersøkelse utført av det britiske fotballmagasinet FourFourTwo.

Fotballmagasinet ønsket å finne ut hvilke nasjoners spillere som gjør det best i Premier League – basert på andel suksesshistorier – siden den nye toppdivisjonen ble opprettet i Storbritannia i 1992. Journalisten Raj Bains har gått gjennom hele 1180 overganger med utenlandske spillere til Premier League, og vurdert hver enkelt: Suksess eller ikke suksess?

Og dårligst ut på listen kommer Norge. Hele 58 norske spillere har spilt i Premier League, og kun Frankrike (179), Nederland (111), Spania (61), Italia (61) og Brasil (59) har flere, men ifølge FourFourTwo har Norge kun oppnådd 15,52 prosent suksess.

– Norge? Ikke engang Henning Berg, Stig Inge Bjørnebye eller John Arne Riise kan redde dere, skriver fotballmagasinet.

Se hele oversikten her (kilde: FourFourTwo):

Det opplyses ikke om hvilke spillere de stempler som flopp eller topp, men journalist Raj Bains har satt strenge krav til å havne i den siste kategorien.

For å bli regnet som en suksess, må spilleren ha vært en åpenbar forsterkning for sitt lag – og ut i fra det har de fått en karakter fra 1 til 23. Elfenbenskysten og Senegal kommer best ut, mens Australia, Italia og Norge må finne seg i å havne i bunnen.

Les mer om hvordan FourFourTwo forklarer bakgrunnen for undersøkelse her (ekstern lenke).

TV 2s fotballkommentator Kasper Wikestad mener listen er litt urettferdig overfor Norge.

– Vi har jo tidvis hatt ekstremt mange norske spillere i Premier League, og mange ble hentet nesten ukritisk, sier Wikestad til Aftenposten.

TOPP OG FLOPP: John Arne Riise var en suksess, mens Kristoffer Hæstads tid i Wigan mildt sagt kunne vært bedre. Foto: AP/Digitalsport

I juni kåret den britiske avisen Daily Mail de 50 mest innflytelsesrike personene i Premier Leagues historie. På listen havnet den norske fotballagenten Rune Hauge på en 42. plass.– Rune Hauge ekspederte norske spillere til England på rullebånd en periode, og ikke alle var i stand til å dominere Premier League. Norske spillere ble jo nærmest hentet ukritisk, sier Wikestad og mener det er en av grunnene til at Norge kommer dårlig ut av FourFourTwos undersøkelse.

– Jeg synes vi har mye å være stolte av. 12 ikke-britiske spillere spilte første runden i Premier League, og en av dem var Gunnar Halle (Leeds). Så vi har vært med hele veien, sier TV 2-kommentatoren.

På det meste hadde Norge 27 spillere i Premier League, i 1999/2000-sesongen. Til sammenligning: I fjor hadde vi Brede Hangeland (Crystal Palace) og Fredrik Ulvestad (Burnley).

– Vi har jo hatt spillere som har dominert og vært tonegivende og skikkelig gode også. Ole Gunnar Solskjær, Henning Berg og Ronny Johnsen i Manchester United, for eksempel. Lundekvam, Østenstad, Flo, Carew også for så vidt også. Mange gode. Men det er klart – vi har hatt våre opp— og nedturer, sier Wikestad.

PS! For å komme med på fotballmagasinets liste, er det satt krav om at landet må ha hatt minst 20 spillere som har spilt offisielle Premier League-kamper.