Martin Samuelsen, mannen fra nord, har så vidt rukket å pakke ut kofferten i sitt nye nabolag i Øst-London, men er allerede en publikumsfavoritt. Martin Samuelsen, mannen fra nord, har så vidt rukket å pakke ut kofferten i sitt nye nabolag i Øst-London, men er allerede en publikumsfavoritt. Foto: Jeff Gilbert

«Jeg måtte snu meg en ekstra gang, liksom for å dobbeltsjekke. Skjedde dette egentlig?»

— Det har gått utrolig fort i det siste, sier det norske stortalentet Martin Samuelsen (18).

LONDON (aftenposten.no): I løpet av et par uker har den norske spilleren flyttet for seg selv, feiret 18-årsdag, signert proffkontrakt og scoret sitt første mål for en Premier League-klubb.

— Jeg har så vidt rukket å pakke ut, sier Martin Samuelsen (18) når Aftenposten møter Norges nye England-proff i hans nye hjem øst i London, etter fem år som rekrutt i Manchester Citys akademisystem.

Internett har han ikke fått på plass enda, og han har bare rukket å reise inn til London sentrum en eneste gang. Men imponere manager Slaven Bilic og West Ham-fansen, dét har han rukket siden han ankom fotballhovedstaden.

— Det har gått utrolig fort i det siste, sier Samuelsen, mens han tar seg en pust i bakken.

Å score i debuten for et Premier League-lag er den typen øyeblikk barndomsdrømmer er laget av. For Samuelsen skjedde det, og da måtte han klype seg i armen.

— Da jeg scoret det målet innså jeg at jeg kanskje har noe å gjøre på dette nivået. Det var en utrolig deilig følelse å se den ballen gå inn. Jeg måtte snu meg en ekstra gang, liksom for å dobbeltsjekke. Skjedde dette egentlig?

Ungt håp

I helgen fulgte han opp med tre målgivende pasninger, og denne uken er han med på det han selv kaller "årets sydenferie" til Malta; Europaligakvalik mot Birkirkara FC.

— Du kunne knapt hatt en bedre start?

— Jo da, jeg kunne jo scoret enda flere mål.

Plutselig omtales 18-åringen som gutten med silkefoten. En mann for fremtiden i Øst-London. Justin Bieber. Justin Bieber?

Martin Samuelsen stortrives i Øst-London. Foto: Jeff Gilbert

— Jeg skjønte at det kom til å komme på et eller annet tidspunkt, ler Samuelsen av sammenligningen med det blonde ungpikeidolet."There’s only one Justin Bieber", sang Hammers-fansen da den norske lysluggen scoret sitt første mål i ny drakt.

— Jeg har jo hørt at vi ligner før. Men det er jo ingen dårlig sammenligning?

Norsk forbilde

Nå bor 18-åringen for første gang for seg selv, i en leilighet i et av Londons høyeste bygg beliggende i den lukrative finansbydelen Canary Wharf.

I 27. etasje, med utsikt til Londons verdensberømte skyline, er Samuelsen i ferd med å etablere sitt nye liv som fotballproff.

Drømmen, helt siden han fikk et par Ole Gunnar Solskjær-fotballsko som barn, har vært å bli som nordmøringen.

— Jeg var solgt, og har alltid sett opp til Solskjær. Han trener enormt hardt, det er noe jeg beundrer han for. Dessuten er han en veldig god rollemodell, som oppfører seg bra og snakker på en måte jeg liker.

- Har du hørt noe fra Solskjær?

— Nei, sier Samuelsen og smiler stolt:

— Men jeg har autografen hans.

Vidunderbarn

Som barn viste den spedbygde haugesunderen en voldsom treningsvilje. Som guttespiller la han inn 900 treningstimer i året, og loggførte ethvert nytt triks i Excel-ark.

— Jeg hadde veldig lyst til å bli proff. Og etter hvert skjønte jeg at det kanskje kunne bli mulig.

Her varmer Martin Samuelsen opp i forkant av Europa League-oppgjøret mot Birkirkara. Foto: DIGITALSPORT

— Når innså du det? - Da jeg var rundt ti år gammel. Jeg merket at jeg hadde et visst forsprang sammenlignet med jevnaldrende, og at det kunne gå veien dersom jeg fortsatte å jobbe hardt og prestere såpass bra.

Nå skal Samuelsen for første gang vise at han er mer enn lovende. Nå må han levere på linje med spillere som er ti-femten år eldre. Nordmannen sier han er godt tatt imot i spillergruppen, og har vært ute og spist middag med en del av de andre spillerne.

— Det er klart man fått litt mer respekt av de andre når man har gjort det bra. Men ingen av spillerne har prøvd å jekke meg ned, det har det ikke vært behov for, bedyrer han.

Mye skryt fra sjefene

Klubbeier David Gold skrev på Twitter at han tviler på det går lang tid før nordmannen får sin ligadebut, og trener Bilic har foreløpig vist stor interesse for den norske spilleren.

— Å høre at manageren sier jeg kan bli en nyttig spiller fremover i sesongen er selvsagt det beste jeg kan høre. Nå ser jeg enda lysere på mine muligheter. Jeg har jo alltid håpet det, innerst inne, men nå vet jeg at dette er jeg kapabel til.