For øyeblikket spilles Gold Cup i USA. I mesterskapet kjemper landslag fra Nord-Amerika, Mellom-Amerika og Karibien om å kunne trofeet etter finalen i Philadelphia, USA 26. juli. I turneringen finner vi bøttevis av gamle kjente fra norsk toppfotball. Noen preget Eliteserien og blir husket med glede av norske fotballfans. Andre floppet og er fortrengt av klubbenes supportere.

Vi har bedt Lars Tjærnås rangere spillerne i tre kategorier etter hvordan de gjorde det i norsk eliteserie: Flopp, middels og suksess. Tjærnås peker på to ting ved spillerkjøp: Utvelging og utvikling. Noen av spillerne på listen har gjort braksuksess etter at de var i Norge.

− Et eksempel er Gonzalez i Vålerenga. Middels i Vålerenga og en av de beste midtstopperne i fjorårets VM. Det er mange som har hentet riktig spiller, men trolig til feil tid, kommenterer eksperten.

Suksess

Mikkel «Mix» Diskerud, USA (Stabæk, 2005-12 og Rosenborg, 2012-14)

Norsk-amerikaneren slo gjennom i Stabæk, herjet i Rosenborg og ble solgt til den nyoppstartede klubben New York City FC. Oslo-gutten har aldersbestemte landskamper for Norge, men gjorde det tidlig klart at han ville velge morens hjemland. I 2010 debuterte han på det amerikanske A-landslaget. Midtbanespilleren har fått tildelt det gjeve draktnummeret 10 i årets turnering, som foregår på hjemmebane. Så langt har han startet én kamp i turneringen.

Lars Tjærnås er Aftenpostens fotballekspert og Brann-speider.

USA er videre til sluttspillet. Lørdag spiller de kvartfinale.

Celso Borges, Costa Rica (Fredrikstad, 2009-11)

Midtbanespilleren var en ubetinget suksess under sitt opphold i Fredrikstad. 27-åringen ble elsket av hele Østfold i løpet av sine tre sesonger i Østfolds største by. 29 mål på 76 kamper ble beholdningen for costaricaneren, som reagerte med sjokk da han skjønte at Fredrikstad rykket ned til nivå to i norsk fotball.

Borges har startet begge kampene så langt.

Cristian Gamboa, Costa Rica (Fredrikstad, 2010-11 og Rosenborg, 2012-14)

Den raske høyrebacken har tatt store steg siden han kom til Fredrikstad i 2010. Etter to sesonger i Østfold gikk veien videre til FCK, før Trondheim og Rosenborg ble neste stopp. Etter tre gode sesonger i Trøndelag forlot backen RBK til fordel for Premier League-klubben West Bromwich. I VM 2014 briljerte han på backplass for Costa Rica i samtlige fem kamper.

Sluttspillet og Premier League-interessen kunne falt i grus da han ble skadet mot Aalesund i april 2014. Backen ble friskmeldt i tide og erklærte følgende da han kom hjem fra Brasil:

− Jeg sitter igjen igjen med tidenes beste fotballøyeblikk, sa han i fjor.

Roy Miller, Costa Rica (Bodø/Glimt, 2005-07 og Rosenborg, 2008-09)

Miller ankom Nordland for ti år siden sammen med landsmannen Randall Brenes. I løpet av tre sesonger førte backens gode spill til at storebror i Trondheim viste interesse. Miller dro til Rosenborg, hvor han raskt etablerte seg som førstevalget på venstrebacken. Karrieren i den hvite drakten ble imidlertid kort: En kneskade gjorde at han var ute en lengre periode, og costaricaneren spilte aldri for Rosenborg igjen.

Demar Phillips, Jamaica (Aalesund, 20009-)

Jamaicaneren er en av dem med mest suksess i Norge blant denne artikkelens spillere. To cupgull fikk backen med seg etter oppholdet i Jugendbyen. Også for han gikk turen videre til USA etter oppholdet. Til tross for et sterkt ønske om å bli værende, måtte han forlate tangotrøyene etter 2014-sesongen.

Jamaica vant sin gruppe og spiller kvartfinale lørdag.

DEN GANG DA: Brann og Nest-Sotra har møttes mange ganger de siste årene, i cupen og i treningskamper. Nå har Nest-Sotra avlyst en treningskamp mot Brann, noe som skaper irritasjon hos storebror. Her er Rodolph Austin (til v.) i duell med Simen Næss i en NM-kamp i 2012. Nå spiller de i henholdsvis Leeds og Mjøndalen.

Rodolph Austin, Jamaica (Brann, 2008-12)

Jamaicaneren kom til Bergen som et villdyr, men under Rune Skarsfjords ledelse roet han seg kraftig ned. I løpet av snaue 100 kamper og 15 mål rakk han å sette sitt preg på Brann. Etter fem sesonger gikk turen videre til den falne storheten Leeds United, hvor han med én gang fikk ros i lokale, engelske medier.

Middels

Lars Hirschfeld, Canada (Tromsø, 2005, Rosenborg, 2006-07 og Vålerenga, 2010-)

Den canadiske keeperen er den spilleren fra årets Gold Cup med lengst fartstid i Norge. Etter årets sesong har det blitt klart at Hirschfeld er ferdig i Vålerenga etter snaue 100 kamper for blåtrøyene. I 2006 var han med på Rosenborg-laget som utmanøvrerte Brann i serieinnspurten og sikret gullet i Eliteserien. 36-åringen har slitt benken i Canadas to første kamper, som kun har gitt ett poeng.

Canada endte sist i sin gruppe.

Kenny Stamatopoulos, Canada (Tromsø, 2006-10, Lyn, 2009 og Fredrikstad, 2009)

Canadas sisteskanse i begge kampene har vært gresk-canadiske Kenny Stamatopulos. Keeperen var Tromsøs eiendom i fem sesonger, men var i løpet av oppholdet utlånt til både Fredrikstad og Lyn. I 2007 var keeperen til og med aktuell for den tyske storklubben Bayern München.

Adam Straith, Canada (Fredrikstad, 2015-)

Fredrikstads unggutt har startet begge kampene for Canada så langt i turneringen. Uten stor suksess — canadierne har ikke scoret noen mål så langt i turneringen. Straith har bekledd den sentrale midtbaneposisjonen i rødtrøyenes femmer på midten. I årets 1. divisjon står han bokført med ett mål. Det kom i FFKs graverende 1-6-tap mot Sandnes Ulf tidlig i sesongen.

UØNSKET: Her har Vålerenga-keeper Lars Hirschfeld akkurat sluppet inn sitt første mål under treningskampen i fotball mellom Vålerenga og Barcelona på Ullevaal stadion i juli i fjor. Nå er han ferdig i klubben. Foto: NTB scanpix, Vegard Grøtt

Giancarlo González, Costa Rica (Vålerenga, 2012-13)

Midtstopperen er selvskreven på Costa Rica, som er en av favorittene i årets Gold Cup. I VM i fjor overrasket det mellom-amerikanske laget og tok seg til kvartfinalen. I gruppespillet sendte de ut England og Italia. En stor del av grunnen til dette var González, som var en av turneringens beste midtstoppere. BBC plasserte ham på turneringens lag.

I VIF ble det 37 kamper og to mål før han gikk videre til amerikanske Columbus Crew. Etter VM gikk ferden videre til italienske Palermo, noe som ga klingende mynt i en bunnskrapt klubbkasse på Valle.

Costa Rica spiller kvartfinale søndag.

Rafael Burgos, El Salvador (Fredrikstad, 2015-)

Den 27 år gamle klubbnomaden kom til Fredrikstad før sesongen. Både laget og Burgos har skuffet. Angriperen står bokført med en scoring, og har ikke spilt fotball siden starten av mai.

Onsdag kveld avgjøres gruppespillet. El Salvador kan gå videre som en av de to beste treerne.

Flopper

Mario Martínez, Honduras (Vålerenga, 2009)

I 2009 ble midtbanespilleren hentet til Vålerenga på lån. Martínez, som kun var 19 år da han ankom Norge, slet med å finne seg til rette i østkantklubben. Det ble kun to kamper før han ble henvist til VIF 2 i 2. divisjon. Kantspilleren har startet to av gruppespillskampene, mens han var henvist til benken da Honduas tok sitt eneste poeng mot Panama.

Honduras endte sist i gruppe A.

Tosaint Ricketts, Canada (Vålerenga, 2012 og Sandnes Ulf, 2013)

Den hurtige angrepsspilleren måtte nøye seg med bare tre kamper og ett mål i Vålerenga-drakten i 2012. Daværende VIF-trener Martin Andresen hadde stor tro på landslasspilleren, som han så for seg at kunne erstatte hurtigtoget Luton Shelton.

− Vi har hentet en canadisk landslagsspiller som Lars kjenner godt fra landslaget. Han har vært på prøvespill her en ukes tid og har egenskaper som vi har sett etter siden vi solgte Luton Shelton, sa Vålerenga-manager Martin Andresen om signeringen til Vålerengas nettside for tre år siden.

Ricketts gikk videre til Sandnes Ulf, hvor han ikke kom på scoringslisten i 2013-sesongen. Ferden gikk videre til nivå to i tyrkisk fotball.

David Myrie, Costa Rica (Fredrikstad, 2011)

Myrie fikk to kamper for Fredrikstad i 2011 som erstatter for nestemann på listen: Cristian Gamboa. Det ble kun to kamper og ett mål før ferden gikk videre til Limón i hjemlandet. Lars Tjærnås beskrev backen som et fysisk beist i en blogg for fire år siden. I fjorårets VM fikk Myrie én kamp. Han har startet én av Costa Ricas to kamper i Gold Cup.

Jaime Alas, El Salvador (Rosenborg, 2012-13)

FLOPP: Jaime Alas slo aldri til i Trondheim. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Kun tre kamper ble det i den hvite trøyen for angrepsspilleren fra El Salvador. Et regelrett bomkjøp. Erstatteren ble Pål André Helland, noe RBK-fansen i dag antageligvis ikke er misfornøyd med.