Uforutsigbarhet har preget uttakene av Branns kamptropper denne våren. Lars Arne Nilsen hiver spillere ut og inn uten mønster. Jakob Orlov har gått fra å være helt vraket til å bære kapteinsbindet. Steffen Skålevik har sittet på tribunen, for så å starte neste kamp. Mads Hvilsom ble sendt på ferie til Danmark mens Brann møtte Viking, men startet bare fire dager senere. Kasper Skaanes har vært gått fra langt unna laget til en plass på midtbanen. Eksemplene kunne vært flere.

Treneren sier han på et vis liker at spillerne ikke helt kan vite hvordan de ligger an til neste kamp.

— Jeg prøver å holde folk på tå hev hele tiden, sånn at de aldri kan slappe av, sier Nilsen.

— Det har vært tilfeller der du har tatt spillere rett fra tribunen til laget, ikke via benken?

— Ja, og det kan det være en plan bak. Kanskje tenker jeg «han skal spille neste helg, jeg må få ham helt på tå hev til den kampen». Jeg kan sette noen på tribunen, men så se at de er gode på trening uken etter, tenke at de har fått hvilt, og så bruke dem. Jeg kan tenke to kamper fremover, sier Nilsen.

Bare plass til 18

Branns A-tropp er 23 mann stor nå. Til hver kamp må treneren velge 18 av dem til kamptroppen. Når knapt noen er skadet, som nå, blir mange skuffet hver serierunde. Etablerte navn har måttet finne seg i ikke engang å få sitte på benken.

— I noen kamper er det nesten hipp som happ hvem jeg velger. Det er så jevnt i mange posisjoner.

- Har du satt en spiller på tribunen og fortalt ham at du planlegger å bruke ham neste gang?

— Jeg sier det vel ikke til dem. Det skal være en liten usikkerhet der. Men det er viktig å si at spillere er forskjellige, at det ikke nødvendigvis er rett å gjøre det sånn med alle. Noen trenger mer trygghet enn andre, sier Nilsen.

Treneren har fått med seg skriveriene om at det ikke er rare skavanken som skal til, før man blir vurdert som uaktuell for en Brann-tropp.

— Spillerne kan ikke hoste, ikke halte, ikke noe som helst, sier Nilsen med glimt i øyet.

Men det har en sannhet i seg.

— Hvis folk har hanglet litt og ikke fått trent skikkelig, kan vi ta dem ut av troppen. Det er bra.

Hensyn til motstandere

Nilsen, som de fleste trenere i moderne fotball, velger også sine soldater ut fra motstanderens kvaliteter.

— Hvem jeg tar ut har litt med hva slags kamp vi venter oss. Mot Sogndal var det viktig å sette et fysisk og mentalt sterkt lag på banen, fordi vi visste hva de ville komme med. Troppen er jevn, spillerne har forskjellige egenskaper. Bredden er også så god nå, at vi kan velge litt ut fra hva vi møter, sier Lars Arne Nilsen.

Én ting er i alle fall helt sikkert.

— Det er vanskelig å ta ut troppen. Sånn er det.

Og når Brann denne helgen drar til Tromsø, har han nok en gang måttet skuffe noen.

— Det kan godt hende en som ikke blir med dit, starter kampen etterpå, sier Lars Arne Nilsen.