Rasim Zec er glad for at ny kontrakt gir sikrere fremtid. Uten den kunnet det gått mot permitteringer ved Nymo. Foto: Roald Ankersen
Randi Linjord og Berit Woie var blant de ansatte som kunne feire rekordkontrakten med kake i kantina. Foto: Roald Ankersen

— Det er dramatisk stor forskjell. For en stund siden var en dollar 5,70 kroner. Nå er den rundt 7,60. Det er et viktig element for at kontrakten havnet i Norge, sier administrerende direktør Øyvind Boye ved Nymo i Grimstad.

Største noensinne

Verftet har fått sin største kontrakt noensinne når de skal bygge en av modulene til plattformdekket til Johan Sverdrup-plattformen. Nymo skal levere både produksjon og ingeniørtjenester. Aibel skal bygge dekk til boreplattformen på Johan Sverdrup med en kontraktsverdi på åtte milliarder kroner.

Øyvind Boye røper at jobben er verd over en halv milliard kroner for dem, men han vil ikke kronefeste det mer.

Kakefeiring

Avtalen omfatter ingeniørarbeid, innkjøp og bygging av dekket til boreplattformen. Ingeniørarbeidet vil foregå ved Aibels kontor i Asker. Plattformdekket skal fabrikkeres ved Aibels verft i Thailand og Haugesund og ved Nymo i Grimstad. Stålarbeidet får Nymo gjort i Polen.

Nymo ble tildelt kontrakten tirsdag morgen. Onsdag feiret de med kake i kantina.

Randi Linjord og Berit Woie var blant de ansatte som kunne feire rekordkontrakten med kake i kantina. Foto: Roald Ankersen

Både bransjen, bedriften og de ansatte hadde behov for en opptur. De siste tre-fire årene har de aller fleste store industrikontrakter gått til Sør Korea og andre land i Asia. Større kostnadseffektivitet, kombinert med lavere kronekurs, har sendt Norge tilbake på banen.

Mer effektive

— Det er gledelig for norsk industri. Det er viktig for å opprettholde kompetansen på totalkontrakter, også for å kunne forbli ledende på design, sier Boye.

På allmøtet minnet han de ansatte om noe han sa for tre år siden. Da hevdet han at de måtte bli 40 prosent mer kostnadseffektive for å konkurrere om internasjonale kontrakter. Kronekursen har hjulpet dem med drøyt 20 prosent. Resten er de på vei til å ta selv.

— Vi er ikke helt der ennå, men vi er på god vei. Det er på grunn av alle de flinke folkene her vi har klart dette, sa han.

Perfekt timing

En hardt prøvet leverandørindustri har ventet på Sverdrup-kontraktene i lang tid. Byggingen av plattformdekket er en av de mest ettertraktede av alle. Kjempefeltet Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel siden 80-tallet, og det er beregnet at utbyggingen vil gi 51.000 årsverk.

Timingen kunne ikke vært bedre for Nymo.

Ved Nymo utgjør det 700.000 - 800.000 timer, eller rundt 500 årsverk. I begynnelsen vil rundt 100 jobbe med treårskontrakten, mot slutten opp mot 300. I dag jobber rundt 260 personer i Nymo. Kontrakten gjør at de kan ansette flere.

LES OGSÅ:

— Timingen kunne ikke vært bedre for Nymo. For to uker siden leverte vi boreanlegg til Kina, og nå signerer vi vår største kontrakt noen sinne, sier Boye.

Sikrer fremtiden

Han vedgår at uten denne kontrakten kunne det gått mot permitteringer. Fortsatt trenger de mer jobb frem til produksjonen starter om ett år, men fremtiden ser mye lysere ut.

Det er de ansatte, både på kontorene og i produksjonshallene glade for.

— Dette betyr en sikrere fremtid. Det var lite jobb, men nå ser det lysere ut, sier Rasim Zec. Han er opprinnelig fra Bosnia, men bor nå i Grimstad og har jobbet på Nymo i 14 år.

Rasim Zec er glad for at ny kontrakt gir sikrere fremtid. Uten den kunnet det gått mot permitteringer ved Nymo. Foto: Roald Ankersen

Stort NOV-bidrag

National Oilwell Varco skal levere en borepakke til nærmere en milliard kroner til Johan Sverdrup-plattformen.

— Vi skal levere en komplett borepakke. Det er en betydelig andel, og en viktig jobb for oss. Spesielt i disse tider, sier administrerende direktør for National Oilwell Varcos boreteknologiavdeling, Tor Henning Ramfjord.

Han sier at kontrakten ikke er inngått, og dermed heller ikke verdisatt ennå. Borepakkene til faste plattformer som dette er noe mindre verd enn til flytere og halvt nedsenkbare rigger. De har erfaringsmessig har en verdi på rundt 1,2 milliarder kroner. Det er betydelig for NOV, selv om de har 20 ganger så mange ansatte som Nymo på Sørlandet.

LES OGSÅ:

Også Ramfjord sier at kronekursen er viktig for dem og hele den norske industrien.

— Det gjør eksportindustrien mer konkurransedyktig. Det er ingen tvil om det, selv om vi har dollar som hovedvaluta, sier Ramfjord.