— Det er ikke så lett for oss å fjerne stillingene vi har opprettet. Vi har ansatt lærere og helsearbeidere, og de er ikke på midlertidige kontrakter. De er ansatt i kommunen og har et stillingsvern, sier enhetsleder for helsetjenester Bjarte Austvik i Songdalen kommune. Hans enhet har brukt fem personer i to årsverk på de 53 unge flyktningene ved mottaket for enslige mindreårige på Birkelid.

Skolen i nærområdet har i tillegg ansatt lærere.

— Vi har brukt hele integreringstilskuddet til dette, og har rekruttert fagfolk. Nå forsvinner hele tilskuddet, og vi har en overtallighet, sier Austvik. Han stiller seg undrende til at UDI skal flytte de 53 enslige mindreårige asylsøkerne nå.

Må kutte

Norges nest største asyloperatør er også kritisk til at UDI for en drøy måned siden ville opprette 10.000 nye asylplasser, mens de nå bygger ned i stor skala.

— Nå mister vi mottakene for enslig mindreårige i Songdalen og Vennesla som representerer 75 plasser og rundt 40 årsverk. Det er leit, og kunne vært unngått om UDI hadde vært mer realistisk. I tillegg har UDI sagt opp alle tilleggsavtaler og opsjonsplasser. For oss representerer dette ytterligere 350 plasser og 10 årsverk, sier Morten Jørgensen, styreleder i Link AS. Selskapet har hovedkontor i Kristiansand og er Norges nest største driver av asylmottak.

Kraftig nedgang

— Antall asylsøkere i hele første halvår er lavere enn på én uke i oktober i fjor, sa UDI-direktør Frode Forfang på en pressekonferanse tirsdag.

1.678 mennesker søkte asyl i Norge fra januar til juni.

På Sørlandet er det besluttet å legge ned fem asylmottak for enslige mindreårige. Samtidig bygges resten av mottaksapparatet kraftig ned.

I fjor høst kritiserte Morten Jørgensen UDI for ikke å ha sett den store bølgen av asylsøkere som kom. I vinter og vår har han vært kritisk til at UDI ikke har innsett nedgangen raskt nok, men fortsatte å søke etter nye mottak til langt utpå våren.

— Det startet med anslag på 33.000, så ble det 25.000 og nå sier UDI 10.000. Det er normaltallet for et vanlig år. Det mest sannsynlige tallet er mindre enn 5.000, mener Jørgensen.

Han mener kommunene er den store taperen. De har bygd opp et stort apparat som nå må reduseres igjen.

Roser kommunene

Regiondirektør i UDI, Tormod Stavenes er forberedt på kritikk om at de kunne sett dette tidligere.

— Høsten 2015 var et skremmeskudd. Det var viktig at vi ikke skulle erfare det samme igjen. Derfor gikk vi inn i året med overkapasitet og usikre tall. Så gjør summen av en rekke hendelser at det blir lave ankomster nå, men fortsatt er det usikkerhet, sier Stavenes.

Han forstår også at kommuner er oppgitt over manglende forutsigbarhet, men understreker at mottakene som nå legges ned har vært midlertidige.

— Det er det spesielle med flyktningsituasjonen. Det følger rettigheter og forpliktelser. Sånn er det bare. Vi fikk en nasjonal oppgave som måtte løses, og som kommunene løste på en helt fantastisk god måte. Nå står vi overfor en nedbemanning og det er igjen kommunene som må løse en del av dette, sier Stavenes.