Etter ni måneder legger Sanas mottak for enslige mindreårige i Lillesand ned ved utgangen av juli. Foto: Eirin Margrethe Fidje
Birkelid har vært midlertidig asylmottak for enslige mindreårige, og legges ned etter ni måneders drift. Foto: Lars Hollerud

Det står nå 1099 ledige mottaksplasser i UDIs region sør som omfatter Aust— og Vest-Agder, Telemark og Vestfold. 278 av de ledige plassene er mottak for enslige mindreårige. Der er det nå kun 67,4 prosents belegg. Årsaken er lave ankomster og at flere har fått varig opphold og har flyttet til kommuner der de bosettes.

UDI begynner nå å kvitte seg med mottaksplasser.

Protester

I Lillesand er det sterke protester mot nedleggelsen av Sanas mottak for enslige mindreårige. 27 beboere skal plasseres til andre mottak i Norge. Mottaket er blant flere som legges ned i Agder. Av 20 mottak for enslige mindreårige i UDIs region sør skal seks bort. Fem av de som legges ned er i Agder-fylkene.

Etter ni måneder legger Sanas mottak for enslige mindreårige i Lillesand ned ved utgangen av juli. Foto: Eirin Margrethe Fidje

I tillegg skal fem andre mottak for enslige mindreårige redusere kapasiteten. Det samme skal 15 mottak for voksne, ti av dem i Aust— eller Vest-Agder.

Les også:

Beboere på Eiken i Hægebostad lider samme skjebne som de unge asylsøkerne i Lillesand. De blir flyttet til et nytt mottak et annet sted i landet i påvente av svar på sin søknad og eventuelt plassering i en kommune der de får bo permanent.

— Her føler de en trygghet etter å ha vært i et utrygt land. Så skal de igjen rives opp. Det er trist, sier Jon Tveiten som er driftsoperatør i Eiken.

Legger ned

I fjor høst og i vinter bygde UDI opp mottakskapasiteten i rekordtempo. De siste månedene har anbudskonkurranser blitt kansellert og mottakene har pakket sammen etter hvert som kontraktene har gått ut.

Ansatte har mistet jobben. Fædrelandsvennen skrev nylig om Sana med hovedkontor i Kristiansand som har redusert med over 50 ansatte i Norge:

Fædrelandsvennen har fått en liste som viser at nedbyggingen i regionen fortsetter de neste månedene:

Mottak for enslige mindreårige på Hove i Arendal med 40 plasser legges ned innen 1. oktober. Mottak for 27 enslige mindreårige i Lillesand legges ned innen utgangen av juli. Eiken med 30 ungdommer forsvinner samtidig. Det samme gjør Birkelid i Songdalen, mens mottaket for enslige mindreårige i Vennesla legger ned 22. september.

Birkelid har vært midlertidig asylmottak for enslige mindreårige, og legges ned etter ni måneders drift. Foto: Lars Hollerud

I Gjerstad, på Lista og i Lyngdal reduseres kapasiteten for enslige mindreårig-mottak i samme periode. Dermed blir kapasiteten på mottak for ungdommer redusert fra 854 i region sør til 542 innen oktober.

For voksne legges ingen mottak ned i perioden, men det skal forsvinne 817 plasser på samme tid.

Mister arbeidsplasser

Torrey Nørsett er gjennom selskapene Tokla og MD Solutions den største asyloperatøren på Sørlandet. Hans selskaper må redusere med til sammen 200 asylplasser. 60 forsvinner i Lyngdal, Lista reduseres med 50 og det blir 90 færre i Bygland.

— Slik er bransjen. Dette er plasser vi etablerte raskt og som vi hele tiden visste kunne forsvinne fort, sier bransjeveteranen. Han har drevet asylmottak i 23 år.

— Det er en berg- og dalbane. Det er ikke lett for noen å forutse, men vi synes det er synd at UDI kan si opp treårskontrakter i løpet av tre måneder, sier Nørsett. I hans system forsvinner mellom to og fem arbeidsplasser som følge av nedbyggingen.