Både SAS og Norwegian flyr på landets lengste innenriksrute, Oslo - Longyearbyen. Foto: PER JULIUS HELWEG

Aftenposten fortalte forleden om den om den nye business jet-ruten som SAS har startet mellom Stavanger og Houston.

Den varer i 10 timer og 40 minutter, og er dermed verdens lengste kommersielle regulære flyrute med flytypen Boeing 737. Strekningen flys av en Boeing 737-700 BBJ som har sju ekstra drivstofftanker montert inn for å klare å fly den lange strekningen uten mellomlandinger. Så tar det spesialinnredede flyet bare 44 passasjerer.

Men det fins flere spesielle flyruter, og Helweg har laget denne oversikten:

1. Lengste innenriksrute går i Norge

Europas lengste innenriks flyrute går faktisk i Norge.

Per Julius Helweg.

Ruten mellom Oslo og Longyearbyen på Svalbard flys i dag både av SAS og Norwegian. Den er 2020 kilometer lang og tar rundt tre timer, og er den lengste regulære innenriksruten i Europa per i dag.— Dette er min favoritt, på tre timer flyr du fra sommer i storbyen til vinter i Arktis, sier Helweg.

2. En av Europas største ruter er også norsk

Norge er også kjent for å ha flere av de store, trafikktunge flyrutene i Europa.

Ikke minst gjelder dette rutene mellom Oslo, Bergen og Trondheim. Aller størst er ruten fra Trondheim til Oslo, som har 1,7 millioner reisende hvert år. Det gjør at ruten er den syvende største flyruten i Europa, regnet etter antall reisende.

3. Så langt kan du reise fra en norsk flyplass

Nordmenn liker å reise langt med fly, og den lengste direkte flyruten uansett flytype er ruten mellom Oslo og Bangkok, som er 8700 kilometer. Østover tar den 10.45 minutter, men vestover møter den østlige jetstrømmer og tar nesten to timer mer.

4. Den travleste ruten har 10 millioner reisende hvert år

De norske flyrutene blir bare småtterier mot de største i verden. Aller travlest er ruten mellom Seoul og Jeju i Sør-Korea, som har over 10 millioner reisende hvert år.

5. Verdens lengste flyrute tar 15,5 timer

Over 10 timer Stavanger-Houston er imponerende, men verdens lengste flyrute går mellom Sydney i Australia og Dallas i Texas, USA: Den er 13.800 kilometer lang og tar 15,5 timer. Den flys av det nasjonale australske flyselskapet Qantas som normalt bruker en Boeing 747-400ER Jumbojet på ruten.

6. Europas travleste er spansk

Den travleste ruten i Europa går mellom Madrid og Barcelona i Spania og har nå over tre millioner passasjerer i året, men antallet faller kraftig etter at det ble åpnet en lyntog-forbindelse mellom de to byene.

7. Den kjappeste tar under to minutter

Den kjappeste flyruten i verden tar under to minutter. Det gjelder strekningen mellom Westray og Papa Westray i Skottland. Den er bare 2,8 kilometer lang og flys av Loganair med et tomotors propellfly.

8. Den aller første flyruten fyller 100 år i år

I år er det 100 år siden den verdens første flyrute ble satt i gang. Den gikk mellom Tampa og St. Petersburg i Florida, USA.