Rapporten skal presenteres i dag. Dette er den første rapporten der en forsøker å kvantifisere hva som vil være virkningen av en transatlantisk handels og investeringsavtale mellom EU og USA – kalt TTIP.

Den sektoren som peker seg ut som den mulige taperen er norsk eksport av sjømat. Det viser rapporten som Næringlivets Hovedorganisasjon (NHO) har fått laget.

— Det kan bli tøffere å foredle fisk i Norge. Mer av foredlingen kan komme til å skje i EU-land. Norge blir en råvareeksportør, sier administrerende direktør Thomas Farstad i Norway Seafood til Aftenposten.

Dette selskapet eksporterer torsk til USA, en liten med voksende aktivitet.

Alle muligheter åpne

— Det er for tidlig å vurdere hvordan Norge skal forholde seg til dette. Pr. nå er vi tjent med å holde alle muligheter åpne. Det kan bety frihandelsavtale mellom Norge/USA, EFTA/USA, eller en tilslutning til TTIP, sier minister for EØS, Vidar Helgesen.

— Om vi lykkes med det er det for tidlig å si, sier han til Aftenposten.

— Det er sannsynlig at konkurransesituasjonen for norsk fiskeeksport vil bli forverret. Norge har ikke tollfrihet for fiskeeksport til hverken EU eller USA. En avtale kan også få konsekvenser for norsk landbruk, sier statsråd Helgesen.

NUPI-rapporten sier at i positiv retning trekker det at økonomisk vekst i EU og USA vil kunne øke etterspørselen etter norske varer og tjenester.

Men hvordan både de negative og positive utslagene er, varierer sterkt fra næring til næring.

Mer enn toll

Rapporten kalles Transatlantisk frihandel og Norge. Her er 59 norske eksportbedrifter i ulike næringer intervjuet om hva virkningene av en handelsavtale mellom USA og EU kan få. Målet med TTIP-forhandlingene er at EU og USA skal fjerne så vel toll som en rekke tekniske handelshindringer. Forhandlingene har pågått lenge.

Tollhindringene er den enkelthindring som de fleste bedrifter peker på når de skal beskrive utfordringene på det amerikanske markedet.

Rapporten viser at norske bedrifter også sliter med amerikansk byråkrati, sikkerhetsregler innført etter 11. september som rammer norsk eksport hardere enn EU – for å nevne noen eksempeler.

Det er langtfra sikkert at EU og USA kommer frem til en avtale, men gjør de det kan virkningene bli betydelige.

Taper begge steder

— TTIP vil føre til at norsk eksport møter økt konkurranse i både EU og USA; for eksempel kan TTIP føre til at USA får bedre markedsadgang enn Norge for fisk i EU, heter det i rapporten – som konkluderer:

— Våre anslag tyder på at Norges vareeksport til både EU og USA kan bli redusert med 300–400 millioner kroner som følge av denne «handelsvridningen». I prosent av samlet handel er dette moderat, men for enkelte næringer er effekten viktig. I begge markeder vil fiskeeksporten bli betydelig berørt. TTIP vil gjøre det enda viktigere enn før å oppnå tollfrihet for eksporten av fisk til EU.

I 2012 importerte EU norsk sjømat for nesten 30 milliarder kroner, ifølge Den europeiske unions delegasjon til Norge. I 2013 var importen vokst til 36 milliarder, ifølge E24. Den utgjorde da 59 prosent av den totale norske sjømateksporten på 61 milliarder.

EU uinteressert i Norge

Norway Seafood-sjef Farstad peker på at en slik avtale kan gjøre Norge mindre interessant for EU. Det er rett og slett ikke sikkert at de er interessert i å gjøre avtaler med Norge.

Selv om tollbarrièrene ikke er spesielt høye, kan de i noen bransjer være avgjørende. Det gjelder ikke bare konkurranseutsatte produkter som fisk.

— 5,2 prosent toll på kobberprodukter kan virke som en lav prosentsats, men er i virkeligheten prohibitiv, sier en bedrift i en kommentar i rapporten.

Les også: