BAKGRUNN:

USA og EU vil innføre tollfri handel seg imellom. Nyheten kommer vel en uke før president Barack Obama skal besøke EU-hovedstaden Brussel.

Det er på dette EU-USA-toppmøtet at lederne vil erklære denne enigheten, skal man tro utkastet til toppmøteerklæring som nyhetsbyrået Reuters offentliggjør.

Pågått en stund

EU og USA har forhandlet lenge om en omfattende handelsavtale. Og forhandlingene har hatt sine problemer. For en tid siden var USAs tilbud om tollreduksjoner mindre enn hva EU forventet. Franskmennene har i kjent stil fremmet sine særkrav som har skapt problemer.

Det som synes å ligge på bordet nå, er en erklæring om at de politiske lederne på toppmøtet 26. mars stiller seg bak en slik avtale. Det betyr at de er enige om å fjerne toll på handel mellom USA og EU. I tillegg stiller de seg bak arbeidet med å få til en bred handelsavtale.

I alle avtaler om handel er det detaljene som er vriene. Dette handler om mer enn tollsatser som allerede er ganske lave mellom EU og USA. Nå handler dette om å tilpasse standarder og gjøre det mulig for en vare å bli godkjent i USA og bli solgt i EU og omvendt. Det er her mange av de alvorlige handelshindringene ligger. Derfor er det alltid et stykke fra de politiske erklæringene til den ferdige avtaleteksten. Selv om den politiske viljen på toppnivå selvsagt er meget viktig.

Endelig en god nyhet

Alle tall tyder på at en avtale som letter handelen mellom Europa og USA, vil være et gode for begge. Beregninger om hvor mye økonomien vil vokse ved en slik avtale, skal tas med en klype salt. I tillegg: Etter en periode med få gode nyheter om det transatlantiske samarbeidet, kommer dette politiske gjennomslaget som manna fra himmelen både for USAs president og for EUs ledere.

På den internasjonale arena trenger de en vinnersak.

Det har gått trått i Syria, og forholdet til Russland har surnet etter Ukraina. President Vladimir Putin ser heller ikke ut til å bry seg så mye om Vestens sanksjoner. Og bak det hele svever Edward Snowdens avsløringer av USAs massive overvåking av venner og allierte. Noe som ikke minst har ført til at forholdet mellom USA og Tyskland er kjølig, bare for å nevne et lite knippe av problemer.

Norge utenfor

Norge er knyttet til EU gjennom EØS-avtalen. Den gir oss adgang til EUs indre marked. Men vi vil ikke bli en del av avtalen mellom USA og EU om de ikke slipper oss inn. Det gjør de neppe. Det vil selvsagt gi de få EU-tilhengerne som finnes i Norge, vann på mølla. Hvor stor skade dette blir for norsk økonomi, gjenstår å se.

For EU og USA vil en handelsavtale styrke båndene. Den har i seg muligheter til å bli like viktig for økonomien som NATO er for sikkerheten, er det blitt sagt.

Partene håper å ha en avtale klar for signering i slutten av dette året. Det gjenstår mye arbeid før de er ferdige selv om de nå er et langt skritt nærmere en enighet. Djevelen bor i detaljene — særlig når det kommer til handelsavtaler.