USAs president Barack Obama og flere statsledere fra Europa skal offentliggjøre planen under et toppmøte 26. mars. Avtalen vil gjøre at EU og USA tar et langt steg i retning av å skape verdens største frihandelsområde.

«EU og USA er svært innstilt på å ferdigstille en omfattende og ambisiøs handel— og investeringsavtale», heter det i utkastet til en uttalelse som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til.

«Målene inkluderer å fjerne all toll på handel av varer mellom USA og EU», heter det videre.

Allerede lave satser

Tollsatsene mellom USA og EU er allerede lave og den største gevinsten av avtalen forventes å tilfalle næringslivet.

Med et totalt marked på mer enn 800 millioner mennesker, og et allerede svært utviklet handelssamarbeid, vil den nye avtalen likevel bidra kraftig til å redusere handelsbarrierer.

Avtalen vil blant annet få mye å si for import av biler. I dag har USA 2 prosent toll på biler importert fra EU, mens EU har en toll på 10 prosent andre veien. Totalt fortolles biler mellom USA og EU for rundt 6 milliarder kroner i året.

Vil sikre trygt og fritt internett

I utkastet Reuters har fått tilgang til, heter det også at EU og USA er enige om å garantere et trygt internett som ikke kontrolleres og styres bare av USA, men av mange land.

— Vi ønsker alle et enhetlig, åpent, fritt og trygt internett.Vi anerkjenner internetts globale dimensjon og at det har blitt en viktig del av vår felles infrastruktur, heter det.

Det vakte meget sterke reaksjoner i Europa da det ble kjent at amerikanske sikkerhetsmyndigheter har innhentet store menger informasjon fra europeiske borgeres nettbruk. De skal også ha overvåket europeiske statslederes telefonbruk.

Ønsker egen avtale for Norge

Både politikere og interesseorganisasjoner har tatt til orde for atNorge bør fremforhandle sin egen frihandelsavtale med USA.

Norge har opprettet en dialog med USA gjennom Det europeiske frihandelsforbund (EFTA), som sammen med Norge utgjøres av Island, Lichtenstein og Sveits. Det er foreløpig uklart hvordan Solberg-regjeringen stiller seg til en egen avtale med USA.

- Det er for tidlig å si hvilke konsevenser en slik avtale vil få for Norge. Tiden er heller ikke moden for å ta en beslutning om hvordan våre interesser best vil bli ivaretatt, sa næringsminister Monica Mæland etter EFTAs ministermøte i november.

Utenriksdepartementet opplyste i desember at en EFTA er enige med USA om «videre kontakt i løpet av første halvår 2014».

— Det er viktig at vi på norsk side følger prosessen tett, og at alle kanaler for informasjon og innflytelse utnyttes. Saken har blant annet stått sentralt på de to seneste ministermøtene i Efta. Vi vil ha interesse av å utvikle dialog med både EU og USA om dette, het det fra departmentetda.

Norge vil kunne tape

Mens land som omfattes av avtalen forventes å styrke sine økonomier, kan landene som står utenfor, som Norge, Sveits, Canada og mange u-land, komme til å tape.

Dersom USA og EU blir enige om en dyptgripende liberalisering av handelen, kan Norge miste 11 500 arbeidsplasser, ifølge en rapport utarbeidet av det tyske forskningsinstituttet Ifo på vegne av Bertelsmann-stiftelsen.

Da rapporten kom sommeren 2013, ble det anslåt at arbeidsledigheten i Norge med en slik avtale vil kunne øke med 0,44 prosentpoeng. Arbeidsledigheten i Norge i dag er 3,6 prosent.

Forventer fullstendig avtale i løpet av året

Ettersom tollhindrene mellom USA og EU allerede er godt bygget ned, består en stor del av forhandlingene i å bli enige om felles produktstandarder og harmonisering av regelverk. Dette er vanskelige forhandlinger som ennå ikke er avsluttet.

EU og USA har håp om å ha en avtaletekst klar ved utgangen av 2014.