– For fiskeeksporten kan det slå alvorlig ut. Det er sannsynlig at konkurransesituasjonen for norsk fiskeeksport vil bli betydelig forverret, siden Norge ikke har tollfrihet for fiskeeksport til verken EU eller USA, sier næringsminister Monica Mæland.

I dag presenterte hun og Europaminister Vidar Helgesen en utredning om konsekvensene av en omfattende frihandelsavtale mellom EU og USA.

TTIP er betegnelsen på denne avtalen som etter planen skal være klar ved utgangen av året. Det er fortsatt mange skjær i sjøen, men partene er enige om å fjerne toll. Vanskelighetene i forhandlingene dreier seg om tekniske handelshindringer.

Det er sagt at dersom USA og EU lykkes kan denne avtalen bli like viktig for de økonomiske forbindelsene over Atlanteren som NATO er for de sikkerhetspolitiske.

Norge vil i utgangspunktet ikke bli en del av en slik handelsavtale. USA og EU er ikke åpne for å knytte tredje parter til forhandlingene — i allefall ikke på dette tidspunktet. Forhandlingene er meget vansjelige og hverken EU eller USA ønsker å gjøre dette mer komplisert ved å bringe inn land utenfor EU.

Norge har tatt initiativ

Det er også uklart hvilke muligheter EØS-avtalen gir.

Via EFTA har Norge tatt et initiativ til å forhandle en frihandelsavtale med USA. Man er nå i dialog om dette, men det er ikke innledet forhandlinger.

Mæland understreket at det er et mål å sørge for at norsk næringsliv blir minst mulig skadelidende. Det gjelder ikke minst i USA, fordi EØS sikrer adgang til EUs indre marked.

Beregninger som EU har fått laget kan denne avtalen bety en økonomisk vekst på 0,4 prosent i USA og 0,5 prosent i EU. Mend ette er meget usikre tall. Men næringsministeren understreket at økonomisk vekst i våre sentrale markeder er en fordel for Norge.

Mæland understreket at det er først når en ser den ferdige avtalen at en kan si noe mer konkret om virkningene for Norge.

Mend et er opplagt at en slik avtale vil få betydning for regelutviklingen i EU. Når EU og USA harmoniserer regler, vil det bety at EU lager nye lover som Norge så må tilpasse seg gjennom EØS-avtalen. Dette vil innebære at Norges innflytelse på utviklingen av nytt EØS-regelverk blir mindre enn hva det er i dag.

- Får konsekvenser for Norge

Nærings- og fiskeridepartementet har utarbeidet den nye rapporten, med innspill fra andre departementer og næringslivet.

Europaminister Vidar Helgesen understreket også at det en nå ser er eksempel på en regionalisering av handelsavtaler. Dette er et resultat av at WTO-forhandlingene står i stampe.

– En avtale mellom EU og USA vil få konsekvenser for Norge og norsk næringsliv. Det er en virkelighet vi ikke kan stenge oss ut fra. Derfor må vi være årvåkne og debattere allerede nå slik at vi er mest mulig forberedt og kan ta velinformerte beslutninger, sier Helgesen.

Les også: