— Det å drive et sted som Lindesnes fyrmuseum, som i så stor grad både påvirkes av været og trekker folk grunnet været, vil gi store utslag. Sommerværet vi hadde i fjor, som har vært likt det vi har i år, kan karakteriseres som godt museumsvær, forteller daglig leder ved Stiftelsen Lindesnes Fyrmuseum, Anne Solvang Salvesen, til Fædrelandsvennen.

Sommeren 2015 hadde landets eldste fyr 42.000 registrerte gjester i løpet av de tre sommermånedene, noe som representerer en økning på 11 prosent fra 2014. I juli i fjor var økningen på hele 20 prosent sammenlignet med året før.

80.000 totalt

Legger man til de som besøker fyret utenom åpningstidene, er det totale besøket anslått å være i overkant av 80.000 i løpet av året.

— Jeg vil ikke problematisere gratisturistene. Mange av dem som kommer etter stengetid blir nysgjerrige og betaler seg inn neste dag. Prisnivået som ligger på 75 for voksne og 25 for barn har vi ikke fått klager på, sier Salvesen.

Så langt i år har besøket også vært bra, skal vi tro museumssjefen.

— Publikum har vært lystne hele sommeren, og trykket har vært bra. Så gjenstår det jo fortsatt en del av sommersesongen før vi kan gjøre opp status, sier Salvesen, som er midt inne i den kanskje mest hektiske uka på fyrstasjonen.

I vinterhalvåret er det storm og uvær som trekker folk til landets sydligste fastlandspunkt. Foto: Espen Sand

Full fart på fyret

— I dag hadde vi premiere på teaterforestillingen «Fyr laus - i all slags vær», noe de 100 fremmøtte bokstavelig talt fikk oppleve på kroppen, sier Salvesen og sikter til regnet og vinden som blåste over fyret under premieren.

Forestillingen skal vises to ganger daglig fram til 2. august.

— Tirsdager i juli har det også vært nattomvisninger på fyret, der de fremmøtte lærer seg historien om fyret og viktigheten av lyset gjennom film og fortellinger, før de avslutter med å oppleve lyset fra fyrlykta, forteller Salvesen.

Førstkommende søndag er det også klart for det som kanskje er sommerens høydepunkt for fyrmuseeet: Tåkelurens Dag og konsert med Vamp.

— Det gleder vi oss masse til. Vi pleier å spøke med at Vamp nærmest har blitt vårt husorkester, sier Salvesen, som håper på 1000 tilskuere men mener det er plass til hele 1500. Slik gikk det i 2014:

Samarbeid gir resultater

Anne Solvang Salvesen. Foto: Arkiv

At det virker å gå bra for reiselivet generelt på Sørlandet for tiden, tror Salvesen har å gjøre med samarbeid.— Det at bransjen jobber sammen, både regionalt gjennom USUS, men også lokalt, som i Smaken av Sydspissen, tror jeg er veldig viktig, mener museumssjefen og konkretiserer:

— Det kan være så enkelt at de som selger vafler på fyret spør turistene om de har vært på Sørlandsbadet, eller at Gaute og Stig på Båly (eiere av Lindesnes Havhotell, journ.anm.) promoterer Lindesnes fyr for sine hotellgjester, sier Salvesen.

Økonomi

Økonomisk gikk stiftelsen med et overskudd på 309.159 kroner. Billettinntekter på 3,2 millioner kroner og salg av varer til 2,8 millioner kroner, begge postene godt over fjoråret, var med på å sikre overskuddet. Likevel utgjør tilskudd på totalt 6,6 millioner kroner, herav 1,8 millioner til diverse prosjekter og aktiviteter museet står for alene eller sammen med andre, den største inntektsposten for fyrmuseet.

«En god sommersesong med «godt museumsvær» har sikret et godt resultat for stiftelsen i 2015, oppsummerer museet selv i årsberetningen.

Stiftelsen Lindesnes Fyrmuseum
20152014
Inntekter12,711,6
Ord. avskrivninger0,20,4
Driftsresultat0,30,1
Resultat før skatt0,30,2
Anleggsmidler1,51,6
Omløpsmidler7,86,5
Egenkapital1,81,5
Langsiktig gjeld1,81,9
Kortsiktig gjeld5,84,8
Aksjeutbytte0,00,0
Regnskapets info.nivåJJ
InntjeningKK
BetalingsevneJJ
EgenkapitalandelKK
Antall ansatte9
Alle regnskapstall i mill. kroner