— Lyngdal topper listen med sine 23,2 grader, etterfulgt av Valle i Setesdal med 22 grader og Gjerstad stasjon med 21,8 grader, forteller vakthavende meteorolog John Smits til Fædrelandsvennen søndag kveld.

Dan Budd tester vannet ved Bertes. Mannen fra Australia syntes det var utrolig kaldt og var den eneste vi traff som ikke brukte ordet deilig. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Som omtalt tidligere søndag var sørlendingene storfornøyde med det deilige sommerværet som har vært de siste dagene, og som nådde sitt høydepunkt søndagen.

Varmluft fra sørøstlige Europa

— Godværet skyldes varm luft som dirigeres fra den sørøstlige delen av Europa og videre opp til oss her nord, forteller Smits og legger til at vi må få luften litt forhåndsoppvarmet for at det skal bli varmt her tidlig i mai.

Se lesernes egne bilder fra drømmehelgen

Lindesnes fyr "kun" 16,3 grader

Temperaturmåleren på Lindesnes fyr stanset ved 16,3 grader søndag. Foto: Christina Østtveit

På de tre neste plassene på "Varmest på Sørlandet-listen" finner vi Hynnekleiv (Aust-Agder) med 21,7 grader, Lista fyr med 21,2 grader og Kjevik med 20,2 grader.Lindesnes fyr nådde ikke lenger opp enn 16,3 grader.

— Neset stikker for langt ut i forhold til varmluftsstrømmen, forklarer Smits.

Stavanger varmest i landet

Varmen på Sørlandet slår likevel ikke våre naboer i vest.

Stavanger, nærmere bestemt Våland, var nemlig det varmeste stedet i Norge søndag, med hele 26,2 grader!

Gulsvik i Buskerud var nest varmest med sine 25,4 grader, mens Sola og Bergen fulgte på de neste plassene med henholdsvis 25,4 og 24,9 grader.

— 25 grader på Sola så tidlig i mai må kunne sies å være ganske uvanlig, kommenterer Smits.

Varmen fortsetter ut tirsdag

De to nærmeste dagene ser det også veldig bra ut for Sørlandets del.

— Det vil holde seg varmt både mandag og tirsdag, før temperaturen deretter begynner å synke igjen. På fredag må dere nok nøye dere med 15 grader som høyeste temperatur, og enda kjøligere i fjellet, forteller meteorologen.

Både mandag og tirsdag vil varmen holde seg. Foto: Reidar Kollstad

Kjøligere pinse og 17. mai

Foreløpig ser hverken pinsen eller 17. mai ut til å bli det store værmessig.

— Det blir en kjøligere pinse enn nå, og 17. mai kan bli en mellomting. Det kan også komme regnbyger, både i pinsen og på 17. mai, melder Smits.

Enn så lenge får vi nyte varmen mens den er her.