— Lindesnes fyr er så mye mer enn bare selve fyret. Foruten å være Vest-Agders tusenårssted er vi også et nasjonalt museum, sier daglig leder Anne Solvang Salvesen.

Fædrelandsvennen får så vidt spurt om omsetningen til stiftelsen før fyrsjefen gyver løs om de mange aktivitetene som foregår ute på Norges sydligste fastlandspunkt.

12 årsverk

— Vi har 12 årsverk her ute, inkludert de to fyrvokterne som lønnes av kystverket. På sommeren er vi så mange som 33 ansatte som blant annet bemanner sommerbakeri, sommerrestaurant, fjellhall og billettluke, forteller Salvesen.

Og i den nær 50 sider lange detaljerte årsberetningen listes også andre høydepunkter fra hva som foregår ved fyret, deriblant overtakelse av fartøyet MS Gamle Oksøy, utvidelse av kystreise.no til et nasjonalt prosjekt og tilrettelegging for kystdirektørens presentasjon av coastlight.net (den engelske versjonen av kystreise.no), på IALAs (International Association of Lighthouse Authorities) kongress i Spania.

Kystreise.no

— Kystreise.no er vår pilottjeneste for formidling av norskekystens maritime kulturhistorie via mobiltelefon, lesebrett og PC til turister. Vi planlegger en nordisk satsing gjennom kystreise.se og kystreise.dk og vi har allerede en internasjonal versjon ute med kulturhistorie fra Frankrike, Spania, Irland og Marokko, forteller Salvesen.

Anne Solvang Salvesen. Foto: Arkiv

Besøkstall

Men tross en rekke aktiviteter er nok Lindesnes fyr fortsatt mest kjent som landets sydligste fastlandspunkt. Det registrerte besøkstallet for 2014 lå rett over 50.000 og forventes og bli noenlunde det samme i år.

— Vi regner med det øker litt i år, men besøket de siste årene har vært på rundt dette nivået. Tar vi med de som kommer utenom åpningstidene, regner vi med at om lag 80.000 mennesker besøker fyret i året, sier fyrsjefen.

Overskyet eller ekstremvær

— Hva slags vær trekker mest besøk?

— I sommermånedene kommer det mest folk når det er overskyet. Med strålende sol velger nok flere strand og svaberg. Resten av året er det ekstremværet som lokker, sier Salvesen, som selv anbefaler en tur til fyret i sterk kuling og tøff sjø.

— Da får du fortsatt en følelse av været, men uten at det blir utrygt, mener hun.

Sanserikt

For et besøk på fyret skal helst trigge alle sanser.

— Du skal kunne smake på lokalt produsert mat, se og høre utstillinger og film i kystverksmuseet, kjenne lukten av salt sjø og føle vinden i håret, sier Salvesen.

- Skal gå i balanse

— Så var det de regnskapstallene da?

— Stiftelsens formål er å bevare naturområdene, bygningene og kulturminnene i området, samt drive museumsvirksomhet og kulturfomidling som tusenårssted og kystverksmuseum. Økonomisk skal vi gå i balanse, og omsetningen påvirkes delvis av at det var mange prosjekter som ble avsluttet i fjor, forteller Solvang.

— Når det er sagt viser jo tallene et riktig bilde. Vi er et museum som ligger høyt på egeninntjening og har også høy gjenbesøksgrad der 9 av 10 besøkende kommer tilbake en eller annen gang i livet, avslutter Salvesen.

Stiftelsen Lindesnes Fyr
20142013
Inntekter11,68,4
Ord. avskrivninger0,40,4
Driftsresultat0,1-0,2
Resultat før skatt0,2-0,2
Anleggsmidler1,61,9
Omløpsmidler6,55,7
Egenkapital1,51,3
Langsiktig gjeld1,92,0
Kortsiktig gjeld4,84,3
Regnskapets info.nivå{smile}
Inntjening{numb}{sad}
Betalingsevne{smile}{smile}
Egenkapitalandel{numb}{numb}
(Alle tall i millioner kroner)